Britisk psykolog: Dans gør dig klogere, stærkere og gladere

Alle slags dans gør dig stærkere, gladere og klogere

Ifølge den britiske psykolog, Peter Lovatt er vi født til at danse, og vi burde for vores eget mentale og fysiske helbred gøre det nærmest dagligt. Især i denne isolationstid.

Dans ændrer den måde, vi føler og tænker på, og øger vores selvtillid.

Det er sådan set ligegyldigt, hvordan du danser. Du behøver på ingen måde, at være en “vild med dans typen”.

Når du bevæger dig, lytter til musik, hopper, drejer og i øvrigt gør hvad der falder dig ind, får man en følelse af frihed og helhed. Det gælder også høj rockmusik og mere primal dans.

Som psykolog og underviser har Peter Lovatt været vidne til, hvordan dans har ændret livet for hundredvis af mennesker.

Forskningen bakker Peter Lovatts påstande op.

Flere studier viser, at dans forbedrer hjernens funktion og øger hukommelsen. Flere undersøgelser har vist, at dans er forbundet med en reduceret risiko for demens. Det forbedrer tillige den rumlig/spatiale hukommelse.

Psykolog Peter Lovatt i en TedTalk om emnet

I en undersøgelse, der blev offentliggjort i Journal of Neuroscience & Bio Behavioral Reviews, konkluderede forskerne, at dans kan øge forbindelsen mellem hjernedelene, og langvarig dansepraksis påvirker hjernens aktivitet positivt. Dette er knyttet til neuroplasticitet, hjernens evne til at danne nye neurale forbindelser til ændring og tilpasning.

Dans frigiver dopamin og serotonin, kroppens kemikalier, der reducerer stress og øger følelsen af ​​lykke.

Mange studier understøtter hypotesen om, at dans kan lindre fysisk smerte, såsom hovedpine og rygsmerter. Det kan også reducere nogle symptomer på depression. Dans forbedrer simpelthen humøret, og sænker stress og angst, hvilket kan være mere end tiltrængt i disse coronatider.

Dans forbedrer desuden fornemmelsen af samhørighed.

På Cuba er dans så almindeligt som at drikke kaffe

Videnskaben viser, at bare ti minutters dans giver en effektiv motion for kroppen og hjernen. Det hæver pulsen og forårsager en frigivelse af feel-good endorfiner og reducerer vores stressniveauer. Det gør os simpelthen stærkere og mere levende.

I vores stillesiddende og ikke mindst isolerede verden lige nu, er dans af alle slags noget alle har gavn af ifølge Peter Lovatt. Det betyder intet om man tror man kan danse eller ej. Det har ingen betydning.

Forestil dig eksempelvis, at du er til en god koncert og hopper op og ned til musikken, spiller luftguitar eller lignende. Alt virker.

Ifølge Peter Lovatt, der har brugt de sidste 20 år på at studere dansens virkninger burde vi gøre dans ligeså almindeligt som at drikke kaffe eller gå en tur. Var der nogen, der sagde Cuba?

I disse isolerede coronatider er Peter Lovatts opfordring måske endnu vigtigere end nogensinde for at holde humøret oppe og sofakroppen i form med den meget indetid.

At danse alene er ingen hindring, da man så kan slå sig ekstra løs uden at tænke på, hvad andre tænker om en.

Hører man til den meget skeptiske, “jeg danser sgu ikke typen”, så kan man jo prøve udfordringen med at danse i ti minutter og virkelig prøve på at være sur eller trist. Det kan praktisk talt ikke lade sig gøre. Det virker uanset om man kan lide det eller ej, eller tror på det eller ej.

Dans som om dit liv afhang af det, – for det gør det. Ikke mindst din livskvalitet og hjernekapacitet.

“Dance like nobody is watching” til din ynglingsmusik, hvad enten det er høj rockmusik eller Bach. Hvis du har svært ved at komme i gang, så er her et par musikforslag som de fleste kan være med på:

 

 

Og apropos at danse alene:

 

Film “bad guys” som Mads Mikkelsen og Christopher Walken, kendt fra James Bond, Pulp Fiction og Deer Hunter, var oprindeligt professionelle dansere. Den aldrende Christopher Walken ses her i en overraskende video:

 

Kilder: The Times, The british psychological society, Frontiers in Aging Neuroscience, youtube.com, news-medical.net, ted.com.

Dance for neuroplasticity: A descriptive systematic review. Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

The Dance Cure: The surprising secret to being smarter, stronger, happier (udkommer 2. april 2020)

 

Relaterede artikler:

ASMR: Lyden af tryghed i en tid med manglende intimitet

Fænomenet ASMR være en stor hjælp for mange. Ikke mindst for de mange singler, der pludselig er afskåret fra intimitet og nærhed med andre mennesker …

Læs resten af …

 

 

Træn dine øjne og hjerne skarpere: Simple øvelser holder dit syn og hjerne i form

Alle ved man skal træne sine muskler for at holde sig i form. De færreste er dog klar over, at de små muskler, der sidder omkring øjnene også har brug for motion for at vi kan se og tænke optimalt.

Læs resten af …

 

Tænk træning om: Se hvor lidt videnskaben viser du behøver at træne og hvorfor

Drop alle forestillinger om at piske rundt på landeveje og i motionscenter i flere timer om ugen. Ifølge ny forskning er det overhovedet ikke nødvendigt, og måske ligefrem nytteløst for …

Læs resten af …

 

Ny højprofileret Netflix-dokumentar vil ændre dine kostvaner og booste dit helbred

Dokumentaren, The Game Changers, der i øjeblikket kan ses på Netflix, er en semi-videnskabelig tour de force, hvor de færreste efterfølgende ikke vil overveje …

Læs resten af…

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her