Ny højprofileret Netflix-dokumentar vil ændre dine kostvaner og booste dit helbred

Terminator, Arnold Schwarzenegger er også bag filmen

Dokumentaren, The Game Changers, der i øjeblikket kan ses på Netflix, er en semi-videnskabelig tour de force, hvor de færreste efterfølgende ikke vil overveje deres fremtidige spisevaner.

“En karate-eksperts verden vendes på hovedet, da han opdager, hvordan en gruppe af verdenskendte elite-atleter og videnskabsfolk beviser, at alt hvad han havde lært om protein, var en løgn.” (imdb.com)

Der er store kanoner bag filmen: En Oscarvindende instruktør, Louie Psihoyos, og som executive producere står blandt andre optegnet, folk som James Cameron (Terminator, Aliens, Titanic, Avatar), Arnold Schwarzenegger, og den 6-dobbelte verdensmester i Formel 1, Lewis Hamilton.

Powerlifter og rekordholder, Patrik Baboumian spiser ikke kød

Meget overbevisende følger man en række elite-atleter, der alle tilskriver deres præstationer en omlægning af kosten til at være betydelig mere plantebaseret. Og det gælder også idrætsfolk i den tunge ende, hvor styrke er afgørende; som f.eks. stjerner i amerikansk fodbold og powerlifting rekordholderen Patrik Baboumian.

Der laves desuden forsøg med atleter, der viser at deres seksuelle formåen forbedres markant efter en kostomlægning. Forsøget laves med kun tre personer, men resultatet er mildest talt overraskende.

Vi følger også en gruppe brandfolk, der efter kun 7 dages kostomlægning, får radikalt ændrede kolesteroltal og lavere blodtryk.

Dokumentarens præmis er klar; ved at omlægge vores kost, så den er langt mere plantebaseret, kan vi opnå nogle enorme sundhedsfordele.

 

“En rigtig mand har brug for kød”

Filmen har en mission, og den lykkes. Selv den allermest inkarnerede kødspiser vil overveje at få en del mere plantebaseret kost fremover. Og det uden, at gå på kompromis med ens selvopfattelse, som typisk kan gå ud på noget i retning af ”en rigtig mand har brug for kød”.

Den myte er ifølge Arnold Schwarzenegger og andre bag filmen et imponerende “marketingsstunt”, men har intet med sandheden at gøre.

Spiste gladiatorer primært plantebaseret kost?

Filmen er fyldt med henvisninger, der skal punktere denne myte.

Vidste du f.eks., at de romerske gladiatorer primært spiste plantebaseret kost? Og sandsynligvis var vores forfædre langt mere plantespisere end kødspisere. Vores tandsæt og tarmsystem er stærke indikatorer for dette.

Powerlifter og verdensrekorholder Patrik Baboumian siger i filmen, at folk ofte spørger ham om, hvordan han kan være stærk som en okse uden at spise kød, hvortil han svarer ”har du nogensinde set en okse spise kød?”

Hvad spiser en gorilla, som er voldsomt meget stærkere end et menneske, o.s.v.

Filmens mange påstande understøttes af dynamisk grafik og overbevisende input fra læger, professorer, videnskabsfolk. Og ikke mindst af Arnold Schwarzenegger, en tidligere inkarneret kødspiser.

Den seksuelle stamina øges med 300 procent ved en kostændring (Netflix)

”En af de største misforståelser i sportsernæring, er at vi har brug for kød for at kunne præstere optimalt. Det er simpelthen direkte forkert”

Man får en hurtigere restitution, mindre ømhed og større udholdenhed ved en plantebaseret diæt.

Ud over alle de sundhedsmæssige fordele kommer dokumentaren også ind på de miljømæssige fordele ved at spise mere plantebaseret.

Kampen mod klimaændringerne kræver, at vi omlægger vores spisevaner.

Omkring 3/4-dele af alt landbrugsland bruges i dag til dyreproduktion. 1/4 del af verdens ferskvandsforbrug bliver brugt i dyreproduktionen, der samtidig producerer 50 gange så meget affald som befolkningen. Det betyder massiv forurening af vandløb, floder og have.

Husdyrhold er ansvarlig for 15 procent af det globale udslip af CO2. Det svarer til alle udledninger fra alle former for transport i verden; fly, biler skibe, tog etc. tilsammen.

Der er ingen tvivl om at filmen har en mission, – og kommer i mål med den. Der vægtes undervejs kun videnskabelige fakta, der støtter dokumentarens præmis.

Under alle omstændigheder er der i The Game Changers masser af stof til eftertanke, og mon ikke seeren vil, om ikke andet, så i hvert fald begynde at afprøve plantebaserede alternativer til kød.

 

Trailer til The Game Changers:

 

 

Relateret artikel:

7 grønne tiltag hvor du kan gøre noget markant for klimaet og dig selv

Det kan være svært at finde rundt i junglen af ideer og metoder til at mindske vores CO2 aftryk. Vi har her samlet de 7 vigtigste, der samtidig har en række positive sidegevinster på det personlige plan…

Læs resten af…

 

 

Kilder: The Game Changers (Netflix), Los Angeles Times, IMDB, kino.dk.

 

 

 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.