Muligt gennembrud for ordblinde: 90 procent kan læse ubesværet med ny lampe-teknologi

Den nye lampe-teknologi kan potentielt hjælpe millioner

Franske forskere ser ud til at have knækket koden for ordblindhed, og opfundet en speciel læselampe, der hjælper 90 procent til at få styr på bogstaverne og læse ubesværet.

Opfindelsen kan måske blive en game-changer, og være med til løse et hyppigt forekommende problem, der gør livet besværligt for millioner af mennesker i deres indlæring og hverdag. Omkring 7-10 procent af verdens befolkning er ordblinde.

Selvom årsagen til dysleksi stadig ikke er helt afklaret, fandt forskerne, at læseforstyrrelsen kan være forårsaget af, at nogen er født med to dominerende øjne i stedet for et.

Fordi begge øjne kæmper om at behandle informationstrømmen, skaber det forvirring og spejlbilleder. Bogstaver og ord bliver uskarpe og reflekterende, hvilket gør læsning og skrivning særlig vanskelig for mennesker med dysleksi.

Derfor har et team af franske forskere udviklet en speciel LED-lampe ”Lexilight-lampen” som er et værktøj til at hjælpe dyslexikere med at læse og skrive.

Lexilight er et hit på elektronikmessen i Las Vegas

LED-lampen er designet til at pulsere og modulere i tilpassede hastigheder, der eliminerer de visuelle symptomer på dysleksi.

Lexilight-lampen giver hjernen mulighed for at behandle information, som om den kom fra et enkelt dominerende øje. Spejleffekten og uskarpheden forsvinder, og den ordblinde kan derefter læse uden at anstrenge øjnene.

Forskerne testede effektiviteten af lampen på 300 personer med dysleksi – og 90 procent af deltagerne sagde, at de kunne “læse lampebelyst tekst uden problemer”.

Prisen for lampen er stadig relativ høj, men man håber at nedbringe prisen, i takt med at produktionen udvides, og der samtidig udføres flere forsøg med opfindelsen.

Den nye LED lampe er en af de markante nyheder på den store årlige elektronik- og innovationsmesse i Las Vegas, hvor udviklerne regner med at få omkring 5 millioner euro til yderligere udvikling og forskning. Målet er bl.a. at udføre flere klinisk kontrollerede forsøg og opnå den medicinske certificering som opfindelsen ikke har endnu.

 

Kilder: CES Las Vegas, pcmag.com, techballad.com, tweak.dk, lexilife.com.

 

Relaterede artikler:
 

Tænk hurtigt og langsomt: Ny forskning lærer os at bruge vores hjerne bedre

Den nyeste forskning afdækker, hvordan vores hjerne arbejder i to systemer, og hvordan vi kan blive bedre til at udnytte vores ganske imponerende og overraskende hjernefunktioner…

Læs resten af…

 

 

Snyd din hjerne klog: Hvordan du bliver den bedste version af dig selv

Hvem har ikke ønsket at være den bedste version af sig selv også under pres. Det kan være afgørende i mange situationer, og der findes heldigvis nogle ret enkle metoder som kan “snyde” hjernen klog, selv i situationer hvor vi ofte er stressede….

Læs resten af…

 

 

 

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her