D-vitamin kan hjælpe med at forhindre demens viser ny stor undersøgelse

Kilde: University of Exeter

D-vitamin kan hjælpe med at beskytte hjernen

At tage D-vitamintilskud kan hjælpe med at afværge demens og effekten er især stor hos kvinder, ifølge ny omfattende undersøgelse, skriver University of Exeter i en pressemeddelelse:

Forskere fra flere universiteter undersøgte forholdet mellem D-vitamintilskud og demens hos mere end 12.388 deltagere, som havde en gennemsnitsalder på 71 og var demensfri, da de meldte sig. Af denne gruppe tog 37 procent (4.637) D-vitamintilskud.

Forskerholdet fandt, at det at tage D-vitamin var forbundet med at leve demensfrit i længere tid, og de fandt også 40 procent færre demensdiagnoser i gruppen, der tog kosttilskud.

På tværs af hele gruppen udviklede 2.696 deltagere demens over ti år; blandt dem havde 2.017 (75%) ingen eksponering for D-vitamin forud for demensdiagnosen, og 679 (25%) havde baseline eksponering.

Professor Zahinoor Ismail fra University of Calgary og University of Exeter, der ledede forskningen, udtaler: “Vi ved, at D-vitamin har nogle virkninger i hjernen, som kan have konsekvenser for at reducere demens, men indtil videre har forskning givet modstridende resultater . Vores resultater giver nøgleindsigt i grupper, der kan være specifikt målrettet for D-vitamintilskud. Samlet set fandt vi beviser, der tyder på, at tidligere tilskud kan være særligt gavnligt, før begyndelsen af ​​kognitiv tilbagegang.”

Mens D-vitamin var effektivt i alle grupper fandt forskerne, at virkningerne var signifikant større hos kvinder sammenlignet med mænd. Tilsvarende var virkningerne større hos personer med normal kognition sammenlignet med dem, der rapporterede tegn på mild kognitiv svækkelse – ændringer i kognition, som har været forbundet med en højere risiko for demens.

Tidligere forskning har vist, at lave niveauer af D-vitamin er forbundet med højere risiko for demens. D-vitamin er involveret i fjernelse af amyloid i hjernen, hvis ophobning er et af kendetegnene for Alzheimers sygdom. Undersøgelser har også fundet ud af, at D-vitamin kan hjælpe med at beskytte hjernen mod opbygning af tau, et andet protein, der er involveret i udviklingen af ​​demens.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift, Alzheimer’s & Dementia, The Journal of the Alzheimer’s Association: Vitamin D supplementation and incident dementia: Effects of sex, APOE, and baseline cognitive status.

I Danmark lever cirka 85-90.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom. Der konstateres hver år ca. 8.000 nye tilfælde af demenssygdom i Danmark.
I 2040 forventes antallet af personer med demens over 60 år at vokse til 125-150.000. (alzheimer.dk)

 

Ovenstående er primært uddrag fra en pressemeddelelse fra University of Exeter.

 

Relaterede artikler:

Fødevarer der kan booste hukommelsen markant og dem der skader den ifølge BBC dokumentar

Kaffe med mælk fordobler sandsynligvis den anti-inflammatoriske effekt viser nyt dansk studie

E-cigaretter kan forårsage samme mængde DNA-skader som at ryge viser nyt studie

En almindelig type blodtryksmedicin kan sandsynligvis bremse aldring viser ny forskning

Alkoholfrie drikkevarer er ved at revolutionere vores vaner og ny alkoholerstatning kan måske give os et risikofrit buzz

 

Kilder: University of Exeter, neurosciencenews.com, Alzheimer’s & Dementia, The Journal of the Alzheimer’s Association, alzheimer.dk.

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her