Fem ideer til bedre velvære og sundhed fra banebrydende læger og psykologer

Nye tilgange til det gode liv er ved at bryde igennem

Der er især 5 banebrydende læger og psykologer, der i disse år forandrer vores forståelse af sundhed, aldring og følelser. De dokumenterer nye tilgange til at leve godt og længe, skriver Positive News i en artikel om emnet well-being:

1. God tarmsundhed er afgørende for vores generelle sundhed og velvære dokumenterer en lang række nyere forskning.
Et sundt mikrobiom er nøglen til velvære, øger stofskiftet og regulerer hjernens kemi. Det er konklusionen på tarmsundheds guruen professor Tim Spectors mangeårige forskning. Nøglen er at finde den kombination af fødevarer, der fungerer for dit eget unikke mikrobiom. Og du kan glemme alt om ”fem om dagen”. For at få en glad tarm og mave anbefaler Spector at spise 30 forskellige planter om ugen – som heldigvis indeholder nødder, bælgfrugter, krydderier og krydderurter.

Læs evt. artiklen: Dine mavebakterier er afgørende for din fysik, humør og personlighed

 

Professor Lisa Feldman Barrett

2. Professor Lisa Feldman Barrett er blandt den 1 procent mest citerede videnskabsfolk i verden, og hendes forskning har ændret vores forståelse af det menneskelige sind. Barret dokumenterer, at følelser er begreber konstrueret af hjernen, snarere end medfødte reaktioner, så vi har mere kontrol over dem, end vi tror.

Hendes bog Seven and a Half Lessons about the Brain, er også kendt som verdens første neurovidenskabelige ”strandlæsning”. Barrett forklarer komplekse videnskabelige begreber på en letforståelig måde ved hjælp af eksempler fra det virkelige liv og personlige anekdoter. Hun dækker emner som, hvordan hjernen forudsiger fremtiden, hvorfor følelser ikke er “hard-wired”, og kulturens rolle i at forme vores hjerner.

3. Dr. Gabor Maté er ekspert i afhængighed, stress og barndomsudvikling. Den ungarsk-canadiske læge har opgraderet fortællingen om traumer. Gabor Maté siger, at traumer sker for os alle og er den usynlige kraft, der former vores samfund – kilden til afhængighed, kronisk sygdom og angst. Hans seneste bestseller, The Myth of Normal, tilbyder en guide til sundhed og helbredelse i en giftig kultur. Maté har udviklet et unikt perspektiv på forholdet mellem sind og krop, og hvordan barndomsoplevelser kan påvirke vores generelle sundhed og velvære.

4. Stop tiden og udskyd aldringen. Rose Anne Kenny er en irsk læge og forsker, der er internationalt anerkendt for sit arbejde inden for aldring. Kennys banebrydende Age Proof var ikke overraskende en international bestseller,  – ideen om, at vi kan skrue tiden tilbage, bliver til gengæld aldrig forældet. Anne Kenny der er professor i medicinsk gerontologi ved Trinity College Dublin siger, at vi kan kontrollere 80 procent af vores aldringsbiologi, ved at lægge en køreplan for at gøre det: Få en god nats søvn, hav et socialt liv, spis godt, lav periodevis faste en gang imellem – og blive ved med at have sex.

5. Læger ordinerer i stigende grad aktiviteter – ikke mindst sociale aktiviteter – for at øge folkesundheden, men der er ingen grund til at vente på en recept. Nye grupper dukker hele tiden op for at forbedre folks helbred og udsyn via gåture, surfing, sang, og endda Shakespeare-forestillinger. Dr. Radha Modgil er en britisk praktiserende læge, fortaler for mental sundhed og optræder ofte i de store medier, hvor hun diskuterer en række emner relateret til fysisk og mental sundhed hos unge. Modgil er forkæmper for sociale aktiviteter og har derudover skrevet om emner som stress, angst og egenomsorg.

 

Relaterede artikler:

Periodevis faste kan booste helbredet: Hvordan og hvornår er helt afgørende viser nye studier

Hvorfor vores fornemmelse af tid går hurtigere som vi ældes – og hvordan vi bremser den

Hvad henholdsvis oprigtig ros og smiger gør ved vores hjerner ifølge nyt studie

Hvorfor man også skal lege som voksen og hvordan man genfinder glæden

Kaffe med mælk fordobler sandsynligvis den anti-inflammatoriske effekt viser nyt dansk studie

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

Hvordan man omkabler sin hjerne – ny viden om neuroplasticitet

 

Kilde: Positive.news.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her