Den opfattelse at tiden bevæger sig i et roligt tempo i barndommen, og derefter bliver hurtigere, når vi bliver voksne, er en almindelig oplevelse, ifølge neurovidenskaben.
Der er fremsat flere teorier der kan forklare fænomenet. En af de mest populære teorier antyder, at vores opfattelse af tid er forbundet med mængden af nye og mindeværdige oplevelser, vi har. Når vi er yngre, får vi hele tiden nye oplevelser og lærer nye ting, hvilket skaber en følelse af friskhed og får tiden til at gå langsommere. Men efterhånden som vi bliver ældre og får vores rutiner, får vi færre nye oplevelser, hvilket får tiden til at gå hurtigere.
En anden teori antyder, at vores opfattelse af tid er relateret til den måde, hvorpå vores hjerne koder og henter minder. Efterhånden som vi bliver ældre, falder hjernens evne til at indkode og hente minder gradvist, hvilket betyder, at vi er mindre i stand til at skelne mellem begivenheder, der er sket for nylig, og dem, der skete længere tilbage. Dette kan skabe en følelse af kompression, hvor hændelser, der fandt sted over en længere periode, føles som om de er sket på kortere tid.
Endelig mener nogle forskere, at vores opfattelse af tid er relateret til ændringer i hjernens neurale behandlingshastighed. Efterhånden som vi bliver ældre, bliver vores hjerner mindre effektive til at behandle information, hvilket kan få det til at føles som om tiden går hurtigere. Denne teori understøttes af forskning, der viser, at hjernens bearbejdnings hastighed aftager med alderen, og at mennesker, der har langsommere bearbejdnings hastigheder, har en tendens til at opfatte, at tiden går hurtigere.
Selvom der ikke er én endegyldig forklaring på, hvorfor vi opfatter tidstempoet hurtigere, når vi bliver ældre, tyder disse teorier på, at vores opfattelse af tid er tæt forbundet med vores oplevelser, erindringer og kognitive bearbejdningsevner.
Kan vi bremse tiden?
Der er flere måder at bremse tidsopfattelsen på, og disse kan opnås gennem forskellige teknikker og aktiviteter. Her er et par forslag:
Deltag i nye oplevelser: Som tidligere nævnt er vores opfattelse af tid påvirket af antallet af nye og mindeværdige oplevelser vi har. For at bremse tiden kan du prøve at opsøge nye oplevelser, der udfordrer dig og stimulerer dine sanser. Dette kan omfatte aktiviteter som at lære et nyt sprog, tage en ny hobby eller rejse til et nyt sted.
Vær opmærksom og nærværende: Mindfulness er øvelsen i at være fuldt ud til stede i nuet og være opmærksom på dine tanker, følelser og omgivelser. Ved at fokusere på nuet kan du reducere din følelse af tidspres og få tiden til at blive langsommere. Mindfulness-teknikker såsom meditation, dyb vejrtrækning eller yoga kan være nyttige til at opnå denne sindstilstand.
Bryd din rutine: Når vi kommer ind i en rutine, går vores hjerne i autopilottilstand, og tiden ser ud til at flyve afsted. For at bremse tiden, så prøv at bryde din rutine ved at gøre tingene anderledes. For eksempel kan du tage en anden vej til arbejde, prøve en ny restaurant eller omarrangere dine møbler.
Forbliv engageret og mentalt aktiv: Undersøgelser har vist, at mennesker, der forbliver mentalt aktive og engagerede, har en tendens til at opfatte tiden som om går den langsommere. For at holde din hjerne aktiv kan du deltage i aktiviteter såsom læsning, gåder eller lære nye færdigheder.
Skab meningsfulde minder: Erindringer er en vigtig faktor i vores opfattelse af tid. For at bremse tiden, prøv at skabe meningsfulde minder ved at tilbringe tid med dine kære, tage på eventyr eller deltage i aktiviteter, der er vigtige for dig. Ved at fokusere på at skabe positive og meningsfulde minder, kan du få tiden til at virke mere rig og tilfredsstillende.
Relaterede artikler:
Tiden som vi opfatter den er en illusion ifølge anerkendte kvantefysikere
Hjerneforskere der studerede psykoaktiv medicin faldt over noget usædvanligt: Selvet er en illusion