Farvel til nålene: Fremtidige vacciner og behandlinger kan måske ordnes via et pust luft

MOF-Jet, kan “skyde” genterapier ind i celler uden smerte fra en nål. Credit: Professor Jeremiah Gassensmith.

Ingen kan lide nåle, men de er ofte nødvendige for at levere mange vacciner og behandlinger ind i kroppen. Men hvad nu hvis de kunne pustes gennem huden i stedet for med et lille tryk, som føles som at blive slået på armen med et skumlegetøj? Forskere rapporterer om skridt hen imod at gøre dette til en realitet. Ved at bruge pulvervacciner, der ikke kræver nedkøling, og et system drevet af komprimeret gas, kunne såkaldte “MOF-Jets” nemt levere terapeutika mod kræft og andre sygdomme på en relativt smertefri måde. (acs.org)

Ledende forsker fra University of Texas, professor Jeremiah Gassensmith udtaler, at deres projekt blev til gennem pandemi-induceret kedsomhed. Professor Gassensmith bestilte billige udgaver af et komprimeret gasdrevet jet-indsprøjtningssystem til at lege med, mens han sad derhjemme. Senere, efter at have vendt tilbage til universitetet, afleverede Gassensmith delene til Yalini Wijesundara, en kandidatstuderende i laboratoriet, med en simpel anmodning – “se, hvad du kan gøre med dette.”
(studyfinds.org)

Wijesundara har tidligere studeret andre jet-injektorer, der går tilbage til 1960’erne, der bruger komprimeret gas til at injicere en smal strøm af væske. Den studerende fandt ud af, at hvis forskerne kunne modificere injektorerne til at fyre faste stoffer, kunne man levere en “last” siddende inde i metal-organiske rammer – eller MOF’er.

Rammerne er porøse, krystallinske strukturer, der fungerer som molekylære “bure” der kan indkapsle en lang række materialer, herunder nukleinsyrer og proteiner. Ved at kombinere jet-injektoren med laboratoriets eksisterende arbejde med MOF’er skabte Wijesundara en “MOF-Jet”.

Wijesundara skabte “kugler” til enheden, hver fyldt med en dosis, og et pust af gas affyrede den pulveriserede formel ind i celler, hvilket hun sagde var lige så let som “at pege og skyde.” De testede deres system og viste, at MOF-Jet leverede et ZIF-8-indkapslet gen til løgceller og et ZIF-8-indkapslet protein til mus.

Professor Gassensmith tilføjer: “Da indså vi, at det åbnede en masse muligheder.” Forskerholdet bruger nu denne metode til at levere kemoterapeutika som en potentiel behandling for melanom, den mest alvorlige form for hudkræft.

Forskerne udtaler, at fordi MOF-Jet kan sprede materiale over et bredt område, kan det fordele et kræftlægemiddel til et melanom mere jævnt end med en nål, som er den nuværende leveringsmetode.

Selv om teknologien stadig er under udvikling, viser forsøgene lovende resultater.

 

Se evt. video om den nye teknologi:

 

Relaterede artikler:

Nye typer medicin kan være en game changer for overvægtige og de relaterede sygdomme

D-vitamin kan hjælpe med at forhindre demens viser ny stor undersøgelse

E-cigaretter kan forårsage samme mængde DNA-skader som at ryge viser nyt studie

Banebrydende kræftvaccine dræber hjernetumorer og skaber immunitet

Hvorfor vores fornemmelse af tid går hurtigere som vi ældes – og hvordan vi bremser den

Kaffe med mælk fordobler sandsynligvis den anti-inflammatoriske effekt viser nyt dansk studie

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

 

Kilder: acs.org, studyfinds.org.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her