Banebrydende kræftvaccine dræber hjernetumorer og skaber immunitet

Ny celleterapi kan eliminere tumorer og skabe immunitet

Et hold amerikanske forskere har fundet en måde at bruge kræftceller til at bekæmpe kræft.

I et medicinsk studie, offentliggjort i Science Translational Medicine demonstrerede forskerholdet, at deres celleterapi kunne eliminere tumorer og skabe langsigtet immunitet i en avanceret musemodel af glioblastom, en form for hjernekræft. Vaccinen virker ved at træne immunsystemet til at forhindre kræften i at vende tilbage. Disse resultater er opmuntrende og tyder på, at denne tilgang kan være effektiv til behandling af kræft hos mennesker. (scitechdaily.com)

Glioblastom er en alvorlig hjernekræft med en af de laveste overlevelsesrater, med en gennemsnitlig overlevelse på 15 måneder efter diagnosen.

“Vores team har forfulgt den enkle idé, at tage kræftceller og omdanne dem til kræftdræbere og vacciner,” udtaler ledende forsker Ph.d. Khalid Shah, direktør for Center for Stamcelle og Translationel Immunterapi og næstformand for forskning i Institut for Neurokirurgi ved Brigham og fakultetet ved Harvard Medical School og Harvard Stem Cell Institute.

MR scanning af glioblastom hos 15-årig dreng

“Ved at bruge genteknologi genbruger vi kræftceller til at udvikle et behandlingsmiddel, der dræber tumorceller og stimulerer immunsystemet til både at ødelægge primære tumorer og forhindre kræft,” udtaler Shah til The Harvard Gazette.

Forskerne udnyttede levende tumorcellers unikke evne til at rejse lange afstande gennem hjernen for at vende tilbage til arnestedet for deres medtumorceller.

Kræftvacciner er et meget aktivt forskningsområde for mange laboratorier, men den tilgang Shah og hans kolleger har brugt skiller sig ud.

I stedet for at bruge inaktiverede tumorceller, genbruger holdet levende tumorceller, som har en usædvanlig egenskab. Ligesom målduer, der vender tilbage for at sove, vil levende tumorceller rejse lange afstande gennem hjernen for at vende tilbage til stedet for deres medtumorceller.

Ved at udnytte denne unikke egenskab konstruerede Shahs team levende tumorceller ved hjælp af genredigerings værktøjet CRISPR-Cas9 og genbrugte dem til at frigive et tumorcelledræbende middel.

Derudover blev de konstruerede tumorceller designet til at udtrykke faktorer, der gør dem lette for immunsystemet at spotte, mærke og huske, hvilket primer immunsystemet til et langsigtet antitumor respons.

“I alt det arbejde vi udfører, selv når det er meget teknisk, mister vi aldrig patienten af ​​syne,” udtaler Dr. Shah. “Vores mål er at tage en innovativ, men realistisk tilgang, så vi kan udvikle en behandlingsmæssig, kræftdræbende vaccine, som i sidste ende vil have en varig indvirkning på den medicinske tilgang.”

Shah og kolleger bemærker, at denne behandlings strategi er anvendelig over for flere typer tumorer, og at yderligere undersøgelser af dens anvendelse er berettiget.

 

Relaterede artikler:

Hundeparasit kan sandsynligvis bekæmpe uhelbredelige kræftformer viser ny forskning

Indsprøjtning af stamceller i hjernen giver nyt håb for Parkinson patienter

Bakterier fra en gammel sygdom kan regenerere organer og skrue alder tilbage skriver BBC

Hårrejsende forskning: Overraskende sammenhæng mellem immunsystemet og hårvækst

En almindelig type blodtryksmedicin kan sandsynligvis bremse aldring viser ny forskning

Laserlysterapi kan forbedre korttids hukommelsen hos mennesker viser nyt studie

Periodevis faste kan booste helbredet: Hvordan og hvornår er helt afgørende viser nye studier

Alkoholfrie drikkevarer er ved at revolutionere vores vaner og ny alkoholerstatning kan måske give os et risikofrit buzz

Ruslands krig mod Ukraine kan gå i tre forskellige retninger ifølge analytikere

Nyt kæmpe fund af lithium i Indien kan være godt nyt for klimaet og teknologien

 

Kilder: Science Translational Medicine, The Harvard Gazette, scitechdaily.com, neurosciencenews.com, Brigham and Women’s Hospital, independent.co.uk.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her