Hårrejsende forskning: Overraskende sammenhæng mellem immunsystemet og hårvækst

Kilde: Nature Immunology og Salk Institute for Biological Studies

T-celler interagerer med hudceller for at generere nye hårsække

Regulatoriske T-celler interagerer med hudceller ved hjælp af glukokortikoid hormoner for at generere nye hårsække og fremme hårvækst.

Resultater fra ny forskning kan have positive konsekvenser for udviklingen af ​​nye metoder til behandling af pletskaldethed og andre hårtabssygdomme. (neurosciencenews.com)

Forskere fra det amerikanske Salk Institute for Biological Studies har afsløret et uventet molekylært mål for en almindelig behandling for pletskaldethed, en tilstand, hvor en persons immunsystem angriber deres egne hårsække og forårsager hårtab.

Resultaterne er offentliggjort i Nature Immunology og beskriver, hvordan immunceller kaldet regulatoriske T-celler interagerer med hudceller ved hjælp af et hormon som budbringer til at generere nye hårsække og hårvækst.

“I lang tid er regulatoriske T-celler blevet undersøgt for, hvordan de mindsker overdreven immunreaktion i autoimmune sygdomme,” udtaler forsker på det nye studie, Ye Zheng, lektor i Salks NOMIS Center for Immunbiologi.

“Nu har vi identificeret det opstrømmende hormonale signal og den nedstrømmende vækstfaktor, der faktisk fremmer hårvækst og regenerering, fuldstændig adskilt fra undertrykkelsen af immunresponset.” (Salk Institute for Biological Studies)

Hormonsignal i regulatoriske T-celler fremmer hårsækkens stamcelleaktivering og ny hårvækst. (Foto: Salk Institute)

Forskerne startede ikke ud med at studere hårtab. De var interesserede i at undersøge rollen for regulatoriske T-celler og glukokortikoid hormoner i autoimmune sygdomme. De undersøgte først, hvordan disse immunkomponenter fungerede ved multipel sklerose, Crohns sygdom og astma.

Forskerne inducerede hårtab hos normale mus og mus, der manglede glukokortikoid receptorer i deres regulatoriske T-celler.

“Efter to uger så vi en mærkbar forskel mellem musene – de normale mus fik deres hår tilbage, mens musene uden glukokortikoid-receptorer næsten ikke kunne,” udtaler hovedforsker på studiet, Zhi Liu. “Det var meget slående, og det viste os den rigtige retning for at komme videre.”

Resultaterne antydede, at der forkommer en form for kommunikation mellem regulatoriske T-celler og hårsækkens stamceller for at tillade hårregenerering.

Ved hjælp af en række forskellige teknikker til overvågning af multicellulær kommunikation undersøgte forskerne derefter, hvordan de regulatoriske T-celler og glukokortikoid receptorer opførte sig i hudvævsprøver. De fandt ud af, at glukokortikoider instruerer de regulatoriske T-celler til at aktivere hårsækkens stamceller, hvilket fører til hårvækst.

Selvom studiets fund er bemærkelsesværdige, betyder det ikke nødvendigvis, at forskerne er tæt på en ny behandling for hårtab.

Hårtab kan skyldes mange andre omstændigheder såsom stress, jernmangel eller genetisk disponering.

 

Relaterede artikler:

Laserlysterapi kan forbedre korttids hukommelsen hos mennesker viser nyt studie

Bakterier fra en gammel sygdom kan regenerere organer og skrue alder tilbage skriver BBC

Hundeparasit kan sandsynligvis bekæmpe uhelbredelige kræftformer viser ny forskning

Indsprøjtning af stamceller i hjernen giver nyt håb for Parkinson patienter

Medicinsk gennembrud: En ny form for cellulær lim kan regenerere væv og hele sår

Banebrydende kræftvaccine dræber hjernetumorer og skaber immunitet

Politikeres stigende alder rundt om i verden lukker yngre mennesker ude af beslutningsprocessen

Historisk gennembrud med fusionsenergi: Vi er tættere på uendelig grøn energi end nogensinde

Et sandbatteri i Finland kan måske løse dilemmaet for vedvarende energi

Kæmpe vækst i CO2 opsamling verden over men tiltag i stor skala haster

Danske forskere indfanger CO2 og forvandler det til grøn energi

 

Kilder: Nature.com, Salk Institute for Biological Studies, neurosciencenews.com.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her