Laserlysterapi kan forbedre korttids hukommelsen hos mennesker viser nyt studie

Kilde: University of Birmingham

Laserlysterapi har vist sig effektiv til at forbedre korttidshukommelsen, ifølge et nyt studie offentliggjort i Science Advances.

Laserlysterapi er effektiv til at forbedre korttids (arbejds)hukommelsen.

Behandlingen, kaldet transkraniel fotobiomodulation (tPBM), påføres et område af hjernen kendt som den højre præfrontale cortex. Dette område er almindeligt anerkendt som vigtigt for arbejdshukommelsen.

I forskernes eksperiment viste holdet, hvordan arbejdshukommelsen blev forbedret blandt forskningsdeltagere efter flere minutters behandling. De var også i stand til at spore ændringerne i hjerneaktivitet ved hjælp af elektroencefalogram (EEG) under behandling og test, skriver University of Birmingham i en pressemeddelelse.

Tidligere undersøgelser har vist, at laserlysbehandling forbedrer arbejdshukommelsen hos mus, og menneskelige undersøgelser har vist, at tPBM-behandling kan forbedre nøjagtigheden, fremskynde reaktionstiden og forbedre funktioner såsom opmærksomhed og følelser.

Dette er imidlertid den første undersøgelse, der bekræfter en sammenhæng mellem tPBM og arbejdshukommelse hos mennesker.

”Mennesker med tilstande som ADHD eller andre opmærksomheds relaterede tilstande kan drage fordel af denne type behandling, som er sikker, enkel og ikke-invasiv, uden bivirkninger, ”

udtaler Dongwei Li, Center for Human Brain Health ved University of Birmingham.

I undersøgelsen udførte forskere ved Beijing Normal University eksperimenter med 90 mandlige og kvindelige deltagere i alderen mellem 18 og 25. Deltagerne blev behandlet med laserlys til højre præfrontale cortex ved bølgelængder på 1064 nm, mens andre blev behandlet med en kortere bølgelængde, eller behandlingen blev leveret til venstre præfrontale cortex. Hver deltager blev også behandlet med en falsk eller inaktiv tPBM for at udelukke placeboeffekten.

Professor, Ole Jensen, Center for Human Brain Health

Efter tPBM-behandling over 12 minutter blev deltagerne bedt om at huske retningerne eller farven på et sæt genstande vist på en skærm. Deltagerne behandlet med laserlys til højre præfrontale cortex ved 1064 nm viste klare forbedringer i hukommelsen i forhold til dem, der havde modtaget de andre behandlinger.

Data, herunder data fra elektroencefalogram (EEG) under eksperimentet, blev analyseret ved University of Birmingham og viste ændringer i hjerneaktivitet, der også forudsagde forbedringerne i hukommelsesydelsen.

Forskerne ved endnu ikke præcist, hvorfor behandlingen giver positive effekter på arbejdshukommelsen, og heller ikke hvor længe virkningerne vil vare. Der er planlagt yderligere forskning for at undersøge disse aspekter.

“Vi har brug for yderligere forskning for at forstå præcis, hvorfor tPBM har denne positive effekt, men det er muligt, at lyset stimulerer mitokondrierne – kraftværkerne – i nervecellerne inden for den præfrontale cortex, og det har en positiv effekt på cellernes effektivitet. Vi vil også undersøge, hvor længe virkningerne kan vare. Det er klart, at hvis disse eksperimenter skal føre til en klinisk intervention, bliver vi nødt til at se langvarige fordele, ” udtaler den danske professor, Ole Jensen fra Center for Human Brain Health.

Andre typer behandlinger med laserlys bruges også overfor sportsskader, hudproblemer, nerveskader og gigt.

 

Relaterede artikler:

Hjernestimulation med svag strøm booster hukommelsen markant viser nyt studie

Når du har læst dette har din hjerne ændret sig

Hundeparasit kan sandsynligvis bekæmpe uhelbredelige kræftformer viser ny forskning

Indsprøjtning af stamceller i hjernen giver nyt håb for Parkinson patienter

Historisk gennembrud med fusionsenergi: Vi er tættere på uendelig grøn energi end nogensinde

Et sandbatteri i Finland kan måske løse dilemmaet for vedvarende energi

Kan Rusland risikere at kollapse hvis de taber krigen?

Mangroveskove der opsuger 4 gange så meget CO2 som andre træer viser tegn på fremgang globalt

Bakterier fra en gammel sygdom kan regenerere organer og skrue alder tilbage skriver BBC

Historisk aftale om biodiversitet indgået på FN konferencen i Montreal

 

 

Kilder: University of Birmingham, Press Office, Science Advances, neurosciencenews.com, scitechdaily.com, studyfinds.org.

“Transcranial photobiomodulation enhances visual working memory capacity in humans” by Chenguang Zhao et al. Science Advances

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her