Hjernestimulation med svag strøm booster hukommelsen markant viser nyt studie

Forskerne påvirkede hjernen med svage elektriske strømme

Neuroforskere har opdaget, at de kan booste folks hukommelse i mindst en måned ved at stimulere dele af hjernen med svage elektriske strømme. (BBC)

I et studie offentliggjort i Nature Neuroscience viser forskere ved Boston University, at det at give elektriske impulser til hjernen hos voksne over 65 år gentagne gange førte til hukommelsesforbedringer, der fortsatte i op til en måned. (nature.com)

Forsøgsdeltagerne klarede sig bedre i ordhukommelses spil, som testede både deres umiddelbare arbejdshukommelse og deres langtidshukommelse.

Hvad de nye forsøg kan føre med sig er endnu ikke helt klart, men det kunne være en hjælp til ældre og kan måske bruges ved eksamensforberedelse.

Studiet bygger i høj grad videre på tidligere forskning på området.

Forskerholdet i det nye studie viste, at stimulering af den dorsolaterale præfrontale cortex – en region nær den forreste del af hjernen – med højfrekvente elektriske strømme forbedrede langtidshukommelsen, mens stimulering af den inferiore parietallap, som er længere tilbage i hjernen, med lavfrekvent elektriske strømme øgede arbejdshukommelsen.

Målet er at styrke netværk i vores hjerner

Metoden forskerne anvendte kaldes ”transcranial alternating current stimulation” (tACS) og er ikke invasiv. Forsøgsdeltagerne får via elektroder udvendig på hovedbunden sendt et svag vekselstrøm til udvalgte dele af hjernen.

“Jeg var både imponeret og overrasket over dette studie,” udtaler Simon Hanslmayr, en kognitiv neuroforsker ved University of Glasgow, der ikke var en del af studiet. Han bemærker, at han sammen med andre videnskabsmænd har været skeptisk over for, om tACS kan føre til meningsfulde ændringer i kognition. Et problem har været, at tACS-enheder genererer elektriske strømme meget svagere end dem, der skabes af andre metoder til at stimulere hjernen, så det har ikke altid været klart, om de kan overføre nok elektricitet til hjernen til at ændre dens funktion. Forskerne på dette studie viste imidlertid overbevisende, at deres metode var forbundet med “konsekvente og ret stærke forbedringer i hukommelsen”, udtaler Hanslmayr. (nature.com)

Tidligere mente videnskaben, at hjernen på et vist tidspunkt i den tidlige voksenalder var fikseret, ude af stand til at vokse eller ændre sig. I dag er det almindeligt videnskabeligt accepteret, at hjernen er i stand til plasticitet – evnen til at omorganisere sin struktur, funktioner eller forbindelser – gennem hele livet.

De elektriske bølger med tACS kan efterligne eller ændre hjernebølgeaktivitet for at stimulere vækst og sandsynligvis ændre hjernens neurale netværk.

“Jeg tror på, at dette er fremtiden for neurologisk intervention, for at hjælpe med at styrke netværk i vores hjerner, der muligvis svigter,” udtaler Dr. Gayatri Devi til CNN. Dr. Devi er klinisk professor i neurologi og psykiatri ved New York University. Hun var ikke involveret i den nye undersøgelse.

Indtil videre er det kun muligt at bruge tACS i forsknings laboratorier, men bestemt en mulighed i fremtiden for, sammen med andre kendte metoder, at øge vores hjerners plasticitet.

 

Relaterede artikler:

Når du har læst dette har din hjerne ændret sig

Træn din hjerne knivskarp – dansk hjerneforsker viser vejen

 

Kilder: BBC, nature.com, CNN.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her