Fjorten patienter der var blinde kunne se igen efter en ny type operation, og tre af dem opnåede perfekt syn. (Smithsonian Magazine)
Biomanipulerede hornhinder lavet af svinehud hjalp med at forbedre eller genoprette synet i en lille testgruppe, og det giver håb til millioner af blinde med hornhindeskader.
Studiet og forsøgene fra Linköpings Universitet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Biotechnology:
Dermalt kollagen fra grise blev kemisk og fotokemisk biokonstrueret til et implanterbart væv, der efterligner den menneskelige hornhinde. Implantatet præsenterer en enklere og sikrere metode end donorhornhinde transplantation, samtidig med at det giver tilsvarende resultater. Dette har genoprettet synet hos forsøgspersoner med fremskreden keratoconus. (Nature.com)
Millioner af mennesker rundt om i verden er blinde eller har nedsat syn på grund af skader på deres hornhinder, det klare ydre lag, der beskytter og fokuserer lyset ind i øjnene. Og selvom hornhinder med milde skader kan hele af sig selv, kan nogle mennesker have brug for en menneskelig hornhindetransplantation for at genvinde deres syn.
Men disse procedurer kan være dyre, invasive og tidskrævende operationer, der kræver, at patienter tager medicin i mere end et år for at sikre, at deres kroppe ikke afviser vævet. Ligesom andre typer donerede organer skal menneskelige hornhinder bruges hurtigt – inden for to uger efter donorens død – hvilket kan skabe logistiske udfordringer. I mange dele af verden, især i fattigere områder, er der ikke nok hornhindedonationer til rådighed.
Kun én hornhinde er tilgængelig for hver 70, der er behov for, og over halvdelen af verdens befolkning har ikke adgang til donorhornhinder. (news-medical.net)
Det er forskere fra Linköpings universitet, der fundet den nye metode:
“Resultaterne viser, at det er muligt at udvikle et biomateriale, der opfylder alle kriterier for at blive brugt som menneskelige implantater, som kan masseproduceres og opbevares i op til to år og derved nå ud til endnu flere mennesker,” udtaler professor Neil Lagali fra Linköpings Universitet.
Alle undersøgelsens deltagere fortsatte med at tolerere implantaterne to år efter proceduren og oplevede ingen bivirkninger, såsom betændelse eller ardannelse.
For at udvikle hornhinde transplantationerne brugte forskerne kollagen af medicinsk kvalitet afledt af svinehud til at skabe en gennemsigtig hydrogel. Kirurger lavede derefter et lille snit i hver patients hornhinde og indsatte hydrogelen, som hjalp med at forstærke og omforme hornhinden for at genoprette dens funktionalitet. Denne kirurgiske metode er også en forbedring af traditionelle transplantationsprocedurer, hvor kirurger fjerner patientens originale hornhinde og syr den nye på plads. Den 30-minutters hydrogelprocedure var også meget hurtigere end en typisk hornhindetransplantation, som kan tage flere timer. (Smithsonian Magazine)
“Konceptet med, at vi kan biokonstruere hornhinder, vil være revolutionerende,” udtaler Marian Macsai, en øjenlæge ved University of Chicago, som ikke var involveret i det svenske forsøg. “Det ville potentielt eliminere risikoen for afstødning og potentielt gøre hornhinder tilgængelige for patienter over hele verden.” (NBC News)
Det kræver dog stadig større forsøg og myndighedsgodkendelse, før det nye type implantat kan bruges i sundhedsvæsenet.
Relaterede artikler:
Nyt bionisk øje kan give millioner synet igen og langt overgå det menneskelige syn
Ny operation og forskning giver håb for mennesker med slidgigt
Træn dine øjne og hjerne skarpere: Simple øvelser holder dit syn og hjerne i form
Gennembrud i at nedbryde evighedskemikaliet PFAS kan føre til renere drikkevand
Stort gennembrud i behandlingen af tinnitus med ny teknologi
Ny avanceret brille oversætter tale til tekst til stor gavn for døve og hørehæmmede
Kæmpe sejr for Biden og klimaet vedtages i Senatet efter lang kamp
Højteknologisk plaster kan give klare ultralydsbilleder af indre organer
Kaffe kan reducere risikoen for flere alvorlige sygdomme og øge mentalt velbefindende
Stærke kræfter vil bringe klimaviden og teknologi hurtigere i spil med stor satsning
Hvordan man omkabler sin hjerne – ny viden om neuroplasticitet
De rigeste i Danmark udleder 10 gange så meget CO2 som en gennemsnitsdansker
Kilder: Nature.com, Smithsonian Magazine, news-medical.net, NBC News, eurekalert.org, Linköpings Universitet.