Højteknologisk plaster kan give klare ultralydsbilleder af indre organer

Kilde: Massachusetts Institute of Technology, MIT

Højteknologisk plaster med ultralyd (Billede fra MIT)

Forskere fra det amerikanske tekniske universitet, MIT har udviklet et højteknologisk plaster, der producerer ultralydsbilleder af kroppen. Enheden i frimærkestørrelse klæber til huden og kan give et kontinuerligt ultralydsbillede af indre organer i 48 timer. (MIT News)

Ultralydsplasteret ses som revolution inden for medicinsk billedbehandling; læger kan med det nye plaster få et mere detaljeret billede af en patients helbred end de øjebliksbilleder, der leveres af rutinescanninger. (The Guardian)

Plasteret indeholder en række små sensorer (piezoelektriske transducere) der sender ultralydsbølger gennem huden og ind i kroppen.

Ultralyd er et sikkert og ikke-invasivt vindue ind i kroppens funktioner, der giver sundhedspersonale levende billeder af en patients indre organer. For at tage disse billeder bruger uddannede teknikere ultralydsstave og -sonder for at lede lydbølger ind i kroppen. Disse bølger reflekteres tilbage og producerer billeder i høj opløsning af eksempelvis hjerte, lunger eller et foster under en graviditet.

Plasteret kan revolutionere medicinsk billedbehandling. (Billede fra MIT)

I øjeblikket kræver ultralydsbilleder omfangsrigt og specialiseret udstyr, der kun er tilgængeligt på hospitaler og lægekontorer. Det nye design fra MIT kan imidlertid gøre teknologien lige så bærbar og tilgængelig som at købe plaster på apoteket.

Forskerne anvendte plastrene på frivillige og viste, at enhederne producerede levende billeder i høj opløsning af store blodkar og dybere organer såsom hjerte, lunger og mave.

Enheden bevarede en stærk vedhæftning og fangede ændringer i underliggende organer, da frivillige udførte forskellige aktiviteter, siddende, stående, løbende og cyklende. (MIT News)

Det nuværende design kræver, at plastrene er forbundet til udstyr, der oversætter signalet til billeder. Målet er at gøre plasteret helt trådløst, så en patient kan have det på med hjem fra lægen, eller ligefrem købe det på et apotek og forbinde til en smartphone.

“Vi arbejder hårdt på den trådløse version,” udtaler professor Xuanhe Zhao fra MIT. “Fordi der allerede er trådløse point-of-care håndholdt ultralyd, er vi sikre på, at vi vil være i stand til at opnå den trådløse version om et par år.” Detaljer om den nye teknologi er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science.

Trådløse ultralydsplastre kan fikseres på plads og efterlades til at tage billeder i timevis og endda dage ad gangen, udtaler forskerne. Ud over at scanne organer for tidlige tegn på sygdom, kunne plastrene overvåge blærefunktion, tumorer og udviklingen af ​​fostre i livmoderen.

 

Video om det nye ultralydsplaster fra MIT:

 

Relaterede artikler:

Farvel til tandbørsten? Mikrorobotter kan sandsynligvis snart børste og tandtråde tænder

Nyligt opdaget svagt punkt i kræftceller kan blive et gennembrud overfor flere kræftformer

Undgå sommerens myggestik med disse farver tøj ifølge nyt studie

Skru op for musikken: En bestemt rytmisk musik øger evnen til at tænke klart ifølge ny forskning

15 forunderlige fun facts til ferien

Microdosing forbedrer mentalt helbred, humør og psykomotoriske evner viser nyt studie

Hvis du køber genbrugstøj har du sandsynligvis stil, ifølge nyt studie

Den psykedeliske renæssance: Nye effektive behandlingsformer anerkendes medicinsk

En øl om dagen holder lægen fra døren – også alkoholfri øl viser nyt studie

Dette bær kan forbedre hukommelsen og sandsynligvis forhindre demens viser nyt studie

Stærke kræfter vil bringe klimaviden og teknologi hurtigere i spil med stor satsning

Her er ninja missilet der dræbte al-Qaeda lederen uden at skade andre i nærheden

 

Kilder: MIT News, The Guardian, science.org.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her