Skru op for musikken: En bestemt rytmisk musik øger evnen til at tænke klart ifølge ny forskning

Kilder: Science Reports og University of Tsukuba

Groovy musik kan forbedre din hjernefunktion

At lytte til ”groovy” musik øger hjernefunktionen hos musikelskere og får os til at tænke mere klart, ifølge ny japansk forskning.

Groovy musik er karakteriseret ved at have et stærkt rytmisk element, så tilhøreren nærmest påvirkes fysisk af musikken.

I et studie der for nylig blev offentliggjort i Scientific Reports, har forskere fra University of Tsukuba dokumenteret, at musik med ”groove” betydeligt kan øge hjernens udøvende funktion og tilhørende hjerneaktivitet hos forsøgsdeltagere.

At danse til musikalske rytmer er en universel menneskelig aktivitet, og forskerne fandt ud af, at dans ikke bare føles godt, det forbedrer også målbart hjernens funktion. (neurosciencenews.com)

Det kan tilsyneladende være en klar fordel for ens arbejde og studier, at skrue op for musikken og danse rundt, for bagefter at være i stand til at fokusere bedre og mere klart på opgaven.

Tilføjer man bevægelse er effekten større

Forskerne forklarer, at groovy musik normalt vækker en følelse af nydelse, mens det samtidig øger “niveauet af adfærdsmæssig ophidselse.” Tidligere studier har vist, at træning kan hjælpe med at skærpe kognition og forskerholdet antog, at dans til groovy musik kan gavne hjernen på en lignende måde.

For at observere og vurdere udøvende hjernefunktioner før og efter at have lyttet til musikken, brugte forskerholdet blandt andet en hjernebillede teknik kaldet funktionel nær-infrarød spektroskopi (fNIRS). Deltagerne gennemførte også test, der undersøgte deres subjektive oplevelser, mens de lyttede til de groovy melodier.

Studiet har potentiale til at gavne utallige mennesker. Lige fra pensionisten, der ønsker at forblive skarp mentalt og afværge demens, til både arbejdende og studerende, der vil forbedre deres mentale præstationer.

Forskerne tilføjer, at når vi danser til fængende musik, resulterer det normalt i både en positiv stemning og rytmisk synkronisering. Begge disse faktorer kan delvist forklare det observerede kognitive boost blandt forsøgspersonerne.

Tidligere studier har vist, at det at lytte til musik giver hjernen en form for træning, der er med til at holde den ung. Forskning dokumenterer desuden, at det at lytte til musik kan reducere angst, blodtryk og smerter samt forbedre søvnkvalitet, humør, mental årvågenhed og hukommelse. (Johns Hopkins Medicine)

Andre studier igen viser, at dans forbedrer hjernens funktion, øger hukommelsen, og at dans er forbundet med en reduceret risiko for demens. Det forbedrer tillige den rumlig/spatiale hukommelse.

Du behøver med andre ord ikke have dårlig samvittighed over at skrue op for musikken og give den gas – det er ganske enkelt med til at forbedre din hjerne og præstationer målbart.

 

Eksempler på groovy musik til dem der vil afprøve effekten med det samme:

 

Relaterede artikler:

Britisk psykolog: Dans gør dig klogere, stærkere og gladere

Tænk hurtigt og langsomt: Ny forskning lærer os at bruge vores hjerne bedre

Særlige kostvaner hænger sammen med bedre funktion af hjernen viser nyt studie

En øl om dagen holder lægen fra døren – også alkoholfri øl viser nyt studie

Olivenolie giver lavere risiko for bl.a. kræft og hjerte-kar-sygdomme viser nyt omfattende studie

Hvis du køber genbrugstøj har du sandsynligvis stil, ifølge nyt studie

15 forunderlige fun facts til ferien

Den psykedeliske renæssance: Nye effektive behandlingsformer anerkendes medicinsk

En øl om dagen holder lægen fra døren – også alkoholfri øl viser nyt studie

Undgå sommerens myggestik med disse farver tøj ifølge nyt studie

Nyligt opdaget svagt punkt i kræftceller kan blive et gennembrud overfor flere kræftformer

Et rekord fald i CO2-udledningen på 34 % – EU overgår sine egne klimamål

Videnskaben og teknologien er få år fra at kunne læse vores tanker – og påvirke dem (BBC)

Stærke kræfter vil bringe klimaviden og teknologi hurtigere i spil med stor satsning

 

Kilder: Scientific Reports, University of Tsukuba, neurosciencenews.com, studyfinds.org, BBC, Johns Hopkins Medicine.

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her