Grøn elektricitet fra fugtigheden i luften: Opfindelse åbner døren til ny non-stop energikilde

Brugen af ​​”nanoporerne” kan gøre næsten ethvert materiale til et batteri. (Billede: University of Massachusetts)

Næsten ethvert materiale dækket med bittesmå huller kan hente energi fra fugten i luften, ifølge et nyt studie, der åbner døre til non-stop bæredygtig energi, skriver blandt andre BBC og Smithsonian Magazine.

Med en ny teknik har forskere grundlæggende fundet ud af, hvordan man kan skabe grøn energi ud af luften. Deres lille enhed genererer elektricitet fra luftens fugtighed, og enheden kan laves af næsten ethvert materiale, rapporter forskere i tidsskriftet Advanced Materials.

Luftfugtighed er et stort, bæredygtigt reservoir af energi, der i modsætning til sol og vind er konstant tilgængelig. Tidligere beskrevne teknologier til at høste energi fra luftfugtighed er dog enten ikke kontinuerlige eller kræver unik materialesyntese eller -behandling, hvilket har forhindret skalerbarhed og bred anvendelse.

I det nye studie rapporteres imidlertid en “generisk effekt for kontinuerlig energi fra luftfugtighed, som kan anvendes på en bred vifte af uorganiske, organiske og biologiske materialer”.

Den nye opfindelse involverer to elektroder og et tyndt lag materiale, som dækkes med huller, mindre end 100 nanometer i diameter – tyndere end en tusindedel af bredden af ​​et menneskehår, ifølge en pressemeddelelse fra University of Massachusetts.

 

Processen ligner den måde som skyer og lyn skaber elektricitet

Når vandmolekyler passerer gennem enheden, fra et øvre kammer til et nedre kammer, banker de mod de små hullers kanter, hvilket skaber en elektrisk ubalance i ladningen mellem de lagdelte kamre. Faktisk får det enheden til at køre som et batteri. Hele processen ligner den måde, skyer laver elektricitet på, som vi ser i form af lyn.

” Du kan forestille dig, at det vi har opfundet, det er som en lille, menneskeskabt sky,” udtaler Jun Yao, medforsker på det nye studie og ingeniør ved University of Massachusetts, til Washington Post.

I øjeblikket kan den lille enhed på størrelse med en fingernegl, kun skabe kontinuerlig elektricitet svarende til en brøkdel af en volt. Men forskerne håber, at det en dag kan blive en praktisk, bæredygtig energikilde.

“Hele Jorden er dækket af et tykt lag af fugtighed,” siger Yao til Washington Post. “Det er en enorm kilde til ren energi. Dette er kun begyndelsen til at bruge det.”

James Tour, en kemiker ved Rice University, som ikke bidrog til forskningen, udtaler til Boston Globe, at opdagelsen er bemærkelsesværdig og kan få “en enorm indflydelse.”

Det næste forskerne vil prøve er at stable enhederne oven på hinanden for at producere mere energi. Det er endnu ikke klart, om generatorerne ville blive konkurrencedygtige med etablerede grønne energikilder, såsom vind og sol, men forskerholdet forestiller sig, at teknologien eksempelvis kan drive elektronik som smartphones under alle vejrforhold.

 

Relaterede artikler:

Kinas enorme fremgang i sol- og vindenergi giver nyt håb for klimaet viser ny rapport

ChatGPT overgår mennesker i anerkendt test for kreativitet og booster produktivitet

 

Kilder: Advanced Materials, University of Massachusetts, BBC, Smithsonian Magazine, Washington Post, Boston Globe.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her