Kinas enorme fremgang i sol- og vindenergi giver nyt håb for klimaet viser ny rapport

Kinas solenergikapacitet er nu større end resten af ​​verden tilsammen

Kina har kurs mod at opnå sine mål for sol- og vindenergi for 2030 allerede i 2025 viser ny rapport fra non profit organisationen Global Energy Monitor.

En af eksperterne bag rapporten, projekleder Dorothy Mei, udtaler til CNN, at Kinas stigning i sol- og vindkapacitet er ”til at tabe kæben over.”

Kapaciteten for solenergi i Kina er nu større end resten af ​​verden tilsammen. Dens onshore og offshore vindkapacitet er fordoblet siden 2017 og er nogenlunde lig med den samlede sum af de andre top syv lande, ifølge rapporten.

Rapporten er lavet af Global Energy Monitor (GEM), en uafhængig forskergruppe, hvis arbejde ofte bruges af Verdensbanken, Det Internationale Energiagentur og regeringer.

Men kulkraft er også stigende i Kina, blandt andet som backup for alle de nye vind- og solparker, udtaler eksperterne bag den nye rapport.

Kina ses ofte som nøglen til verdens bestræbelser på at dæmme op for de CO2 udledninger, der er årsagen til klimaforandringerne.

Landet er verdens største CO2-udleder og bruger af kul, primært til fremstilling af elektricitet. Brugen af ​​kul er ansvarlig for omkring 69 % af Kinas udledning af CO2. (BBC)

Men den nye rapport viser, at Kina utroligt hurtigt opbygger kapacitet til at generere strøm fra vind og sol, hvilket kan have en betydelig indflydelse på at begrænse virkningerne af stigende temperaturer.

“Kina gør fremskridt, men med kul, der stadig er den dominerende energikilde, har landet brug for dristigere fremskridt inden for energilagring og grønne teknologier for en sikker energifremtid,” udtaler Martin Weil, forsker ved Global Energy Monitor, i en pressemeddelelse om rapporten.

Nøglen vil være udviklingen af kæmpe ​​batterier og eksempelvis grøn ​​brint til at lagre den grønne energi fra sol og vind – begge dele vil være vigtige for at hjælpe Kina med succesfuldt at skifte væk fra kul.

“Kina opskalerer hurtigt og med succes sin udbredelse af vedvarende energi og er blevet den største investor i vedvarende energi globalt. Dette er både en årsag og konsekvens af hurtigt faldende omkostninger ved vedvarende energi sammenlignet med kulkraft,” udtaler Byford Tsang, seniorpolitisk rådgiver i klimatænketanken E3G.

Tsang håber, at den lave pris af vedvarende energi efterhånden vil få Kina til at stoppe sine vaner med kulkraft.

“Kinas evne til at bygge og implementere hjemmelavet, omkostningseffektiv vedvarende energi i hastighed og skala sætter yderligere spørgsmålstegn ved den økonomiske levedygtighed af nye kulprojekter i fremtiden,” udtaler Byford Tsang til CNN.

Tilbage i 2020 sagde præsident Xi Jinping, at Kina ville installere over 1.200 gigawatt sol- og vindkraft i 2030. Den nye rapport viser, at dette mål allerede vil blive overgået fem år før tidsplanen.

Tilbage i maj færdiggjorde Kina en af mange kæmpe solcelleparker, der alene kan forsyne 1,5 millioner husstande.

 

Relaterede artikler:

Et stort positivt vendepunkt for klimaet vil ske allerede i år ifølge BBC

Gigantiske batterier og nye teknologier kan sikre grøn energi når vejret svigter

Kina har lige færdiggjort en solcellepark til 1,5 millioner husstande – udviklingen eksploderer nu

 

Kilder: CNN, BBC, Global Energy Monitor.

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her