Myggemyter og morsomme metoder: Videnskabeligt dokumenterede tips til at undgå myggestik

Gå sommerferien i møde uden at blive myggenes festmåltid

Sommeren er over os, og det betyder sol, strand og… myggestik! Myggene er kendt for at være irriterende små væsner, der kan ødelægge vores udendørsoplevelser. Men der findes både morsomme og videnskabeligt dokumenterede effektive metoder til at undgå myggestik.

Lugt som en Citron:
Myggeafvisende produkter er populære, men hvis du vil undgå de kemikalier, de indeholder, kan du prøve en naturlig tilgang. Citroner har en frisk og behagelig duft, som myggene ikke kan lide. Du kan gnide lidt citronsaft på dine udsatte områder for at holde myggene på afstand.

Bevægelse og farver:
Vidste du, at nogle myggearter er tiltrukket af mørke farver og hurtige bevægelser? Så hvorfor ikke vende det til din fordel? Klæd dig i lyse farver og dyrk tai-chi. Myggene vil blive forvirrede og muligvis blive væk på grund af din heroiske indsats. Ifølge et nyt amerikansk studie kan man undgå nogle af de irriterende myg og myggestik ved at klæde sig i farver som hvid, blå, lilla og grøn, og undgå farver som rød, orange, sort eller cyan.

Undgå dans i skumringen men dyrk gerne tai-chi i daggryet

Tag en duftende badebombe:
Har du nogensinde hørt om aromaterapi? Visse duftstoffer som lavendel og citronmelisse har beroligende virkninger og kan hjælpe med at afværge myggene. Du kan lave dine egne duftende badebomber ved at tilføje et par dråber af disse æteriske olier til badevandet. Mens du nyder din afslappende tid i badekarret, vil myggene holde sig på afstand og undre sig over, hvorfor du dufter så dejligt.

Lav en myggeskræmmende have:
Hvis du har en have, kan du udnytte planternes naturlige egenskaber til at skabe en myggerepellerende oase. Nogle planter som mynte, rosmarin og citronmelisse har duftstoffer, der afskrækker myg. Plant disse i din have eller i potter omkring terrassen for at skabe et duftende og myggeløst paradis. Det er som en aromatisk hær, der beskytter dig mod de summende angribere.

Undgå parfumer og lignende:

Duftende produkter som parfume, duftende lotioner og hårspray kan tiltrække myg. Undgå at bruge disse produkter, når du er ude i områder med myggeaktivitet. Brug evt. en kokosbaseret sæbe, da myg ifølge et nyere forsøg fandt det meget lidt attraktivt i forhold til andre sæber der virkede myggetiltrækkende.

Myg kan lugte din ånde: 

Myg kan lugte CO2 fra udånding fra ca. 30 meters afstand. “Myg ser ud til at bruge lugte til at hjælpe dem med at skelne, hvad der er i nærheden og som kan stikkes,” udtaler Jeffrey Riffel, professor i biologi ved University of Washington. “Når de lugter specifikke forbindelser, såsom CO2 fra vores ånde, stimulerer denne duft øjnene til at scanne efter specifikke farver og andre visuelle mønstre, som er forbundet med en potentiel vært – og flyve hen til denne.”

Selvom det er umuligt at undgå at ånde, kan vi stadig have det sjovt med at prøve forskellige metoder til at holde myggene på afstand, og husk at forebyggelse er nøglen. Brug af myggerepellerende midler og dækning af udsatte områder er altid effektive metoder til at undgå myggestik på.

Myg trives i stillestående vand, så undgå evt. områder med stillestående vand som f.eks. stillestående damme, vandpytter og udtørrede flodbredder. Den højeste myggeaktivitet er sædvanligvis i skumnringen eller i daggryet.

 

Relaterede artikler:

En særlig del af vores kost kan være en ren livseliksir ifølge amerikansk universitet

En kort lur i dagtimerne giver en sundere og større hjerne viser nyt studie

Hvad spiste og drak vikingerne i virkeligheden: En ernæringsmæssig rejse tilbage i tiden

 

Kilder: Nature.com, National Library of Medicine, University of Washington.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her