En særlig del af vores kost kan være en ren livseliksir ifølge amerikansk universitet

Taurin findes også naturligt i flere fødevarer

Et amerikansk forskerhold har opdaget, at aminosyren taurin, som findes i en række fødevarer, potentielt kan have en livsforlængende effekt. Dansk forsker kalder resultatet imponerende. (Jyllandsposten)

Studiet der nyligt er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science, har dokumenteret, at taurin – et næringsstof, der også findes i kød, fisk, mejeriprodukter og nogle energidrikke ser ud til at bremse aldringsprocessen og forlænge den tid vi er sunde i.

Eksperimenter på midaldrende dyr viste, at boostning af taurin til ungdommelige niveauer forlængede livet med over 10 % og forbedrede fysik og hjernesundhed. (BBC)

“Dette studie tyder på, at taurin kan være en livseliksir i os, der hjælper os med at leve længere og sundere liv,” udtaler Vijay Yadav, Ph.D., fra Columbia University, i en pressemeddelelse.

Studiet der været undervejs i 11 år fandt, at taurintilskud kan bremse aldringsprocessen hos orme, mus og aber og endda kan forlænge midaldrende mus sunde levetid med op til 12 %. (Columbia University)

Forskerne fandt, at taurinniveauerne hos 60-årige mennesker var omkring en tredjedel af dem, der blev fundet hos 5-årige.

Undersøgelser af mus og aber bekræftede, at taurinniveauet faldt betydeligt over tid også hos dyr. “Det var da, vi begyndte at undersøge, om taurinmangel er en drivkraft bag ældningsprocessen, og vi satte et stort eksperiment op med mus,” udtaler Yadav.

Forskerne opdagede, at en kost med taurintilskud øgede den gennemsnitlige levetid med 12% hos hunmus og 10% hos hanner – svarende til omkring syv eller otte menneskeår.

Yderligere eksperimenter afslørede, at taurin “øgede energiforbruget, øgede knoglemassen, forbedrede muskeludholdenhed og styrke, reducerede depressionslignende og ængstelig adfærd, reducerede insulinresistens og fremmede et yngre udseende immunsystem.”

“Vi fandt ikke kun ud af, at dyrene levede længere, vi fandt også ud af, at de lever sundere,” sagde Yadav.

Og da midaldrende rhesusaber fik daglige taurintilskud i seks måneder, undgik aberne vægtøgning, reducerede deres fastende blodsukker, øgede knogletætheden og forbedrede deres immunsystems sundhed.

Men Yadav og andre eksperter advarer om, at det er for tidligt at fylde op med taurintilskud i forventning om, at du vil blive 150 år.

“… det kunne være skadeligt, hvis folk begyndte at indtage flere animalske fødevarer for at øge taurinindtaget,” udtaler Walter Willett, professor i epidemiologi og ernæring ved Harvards T.H. Chan School of Public Health, til CNN.

“Nogle yderligere undersøgelser på mennesker, der bruger taurintilskud, ville være interessante, men vi er langt fra at foreslå deres brug,” tilføjede Willett, som ikke var involveret i studiet.

Yadav er enig: “Kun kliniske forsøg med mennesker vil afgøre, om taurin virkelig har sundhedsmæssige fordele.”

Ikke desto mindre har taurin nogle fordele i forhold til andre forbindelser, der bliver undersøgt for deres potentielle levetidsfordele.

“Taurin produceres naturligt i vores kroppe, det kan opnås naturligt i kosten, det har ingen kendte toksiske virkninger (selvom det sjældent anvendes i koncentrationer, der blev anvendt i studiet), og det kan boostes ved motion,” bemærkede Yadav.

“Taurinoverflod falder med alderen, så at genoprette taurin til et ungdommeligt niveau i alderdommen kan være en lovende anti-aldringsstrategi.”

 

Relaterede artikler:

Stress øger voldsomt aldring men kan overraskende skrues tilbage ifølge Harvard studie

Fem ideer til bedre velvære og sundhed fra banebrydende læger og psykologer

Kaffe med mælk fordobler sandsynligvis den anti-inflammatoriske effekt viser nyt dansk studie

Lev længere og få det bedre: 10 tips til et godt liv

 

Kilder: Colombia University, Jylllandsposten, Politiken, Ingeniøren, Science, BBC, New York Post, CNN.

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her