En kort lur i dagtimerne giver en sundere og større hjerne viser nyt studie

En powernap kan gøre vores hjerne større og sundere

Regelmæssigt at finde tid til en lille lur er godt for vores hjerne og hjælper med at holde den større i længere tid, ifølge forskere fra University College London. (BBC)

Forskerne kædede i et nyt studie det at tage en lille lur (en powernap) til større total hjernevolumen, en kendt indikator for hjernesundhed og reduktion af risiko for demens.

Studiet viste, at hjerner var 15 kubikcentimeter større hos dem der tog en powernap – svarende til at forsinke aldringen med mellem tre til seks år.

Dr. Victoria Garfield fra University College London udtaler: “Vores resultater tyder på, at for nogle mennesker kan en kort lur i dagtimerne være en del af puslespillet, der kan hjælpe med at bevare hjernens sundhed, mens vi blive ældre.”

Forskerne anbefaler dog at holde sin lur på under en halv time. Tidligere undersøgelser tyder på, at en lur på 30 minutter eller mindre giver de bedste kortsigtede kognitive fordele, og en lur tidligere på dagen er mindre tilbøjelig til at forstyrre nattesøvnen.

Studier har vist, at personer, der har fået en kort lur, klarer sig bedre i kognitive tests i timerne efter end dem der ikke fik en powernap.

Eksempelvis viser forskning fra NASA, at ens koncentrationsevne stiger med omkring 40 procent efter en kort lur. Mennesker der systematisk powernapper har desuden 37 procent mindre risiko for at dø af hjerterelaterede sygdomme.

Dårlig søvn skader hjernen over tid ved at forårsage inflammation og påvirke forbindelserne mellem hjerneceller.

“Således kan regelmæssig en lur beskytte mod neurodegeneration ved at kompensere for mangelfuld søvn,” udtaler forsker Valentina Paz til BBC

“Jeg nyder en kort lur i weekenderne, og denne undersøgelse har overbevist mig om, at jeg ikke skal føle mig doven ved at sove, det kan endda beskytte min hjerne,” udtaler professor Tara Spires-Jones, fra University of Edinburgh.

 

Hvordan er det mest optimalt at tage en powernap

Du kan godt altså droppe skyldfølelsen over at småsove midt på dagen. Du bliver ikke bare sundere, men samlet set også mere produktiv af en powernap, ikke mindst i arbejds -og studie sammenhænge.

Winston Churchill, John F. Kennedy og Thomas Edison var alle kendt for at tage en kort lur i dagtimerne.

Det mest optimale tidspunkt er mellem kl. 14 og 16, hvor vi biologisk set er disponeret for at blunde kort, eller midt imellem din normale vågenheds periode.

Det er dog vigtigt ikke at sove i længere tid end 10-30 minutter (maksimalt 40 minutter), så man ikke når ned i dybdesøvnen, ellers kan det give bagslag i form af dårligere nattesøvn, døsighed, hovedpine og dårligt humør.
Sæt evt. en alarm eller lyt til en lydfil af den rette længde.

Man kan med fordel anvende en form for guidet meditation, afslappende musik, “hvid støj” eller såkaldte brainwave lydfiler, der facilciterer afslapning og søvn.
De fleste af disse har netop en længde på 10-30 minutter, og du kan lytte til et par af dem her:

 

Bedste resultat opnås med hovedtelefoner i ørene og helst et uforstyrret sted.

 

Nedenstående lydfil er uden speak, men med bølgebrus og binaural beats

 

Undgå at drikke for store mængder kaffe inden din korte lur. En kop kaffe lige inden kan dog faktisk forstærke effekten af din powernap, da koffein først virker med ca. en halv times forsinkelse.

Brug evt. sovebriller

Slå mobilen fra.

Drik evt. et glas vand efter din powernap.

NB: Powernaps kan ikke erstatte nattesøvn

Hvis du ikke har behov for det skal du selvfølgelig ikke tvinge dig selv til at tage en powernap.

 

Relaterede artikler:

Mælkesyrebakterier reducerer inflammation og fysisk stress forårsaget af søvntab ifølge nyt studie

En særlig del af vores kost kan være en ren livseliksir ifølge amerikansk universitet

Stress øger voldsomt aldring men kan overraskende skrues tilbage ifølge Harvard studie

Fem ideer til bedre velvære og sundhed fra banebrydende læger og psykologer

 

Kilder:

ScienceDirect, BBC, Neuroscience News, Scansleep.dk, The National Institute of Mental Health Power Nap Study.

NASA: Alertness Management: Strategic Naps in Operational Settings.

An ultra short episode of sleep is sufficient to promote declarative memory performance. Journal of Sleep Research.

Napping may be able to reverse the damage of sleep deprivation. Sciencealert.

Naska, Androniki (2007-02-12). “Siesta in Healthy Adults and Coronary Mortality in the General Population”. Archives of Internal Medicin.

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her