NASA teknologi gør det muligt at lave sund mad af CO2, vand og solenergi

Mad ud af “den blå luft” (billede fra Solar Foods)

Det er det finske firma Solar Foods, der ved hjælp af NASA teknologi, har skabt et ny proteinrig fødekilde, ved at mixe CO2, vand og solenergi.

Produktet Solein er så langt i sin udvikling, at det forventes at ramme hylderne i supermarkedet om højst 2 år.

Solein proteinpulveret skulle være 100 gange mere miljøvenligt end alle andre fødevarer. Det smager og ligner hvedemel og består af 50 procent protein, 10-15 procent fedt og 20-25 procent kulhydrater.

Det er hensigten at produktet skal anvendes som en ingrediens i bred vifte af fødevarer, som f.eks. yoghurt, brød, køderstatninger, is og proteinshakes.

Solar Foods direktør, Dr Pasi Vainikka udtaler til The Guardian, at:

“Det er en helt ny slags mad, en ny type protein, der er forskellig fra al den mad, der findes på markedet i dag, da den ikke har brug for landbrug eller vanding”

Opfindelsen har i virkeligheden potentialet til både at afskaffe fødevaremangel permanent, samtidig med at verden kan løsrive sig fra meget af den CO2-tunge landbrugsproduktion.

Forbruget af vand til at producere 1 kilo Solein er omkring 10 liter. Til sammenligning er vandforbruget til at producere 1 kilo oksekød 15.000 liter og for sojaprotein 2500 liter.

Metoden minder om fermenteringsprocessen i ølbrygning

Selve processen ligner samme fermenteringsprocess, der også anvendes i ølbrygning, og produktet kan produceres alle steder uafhængigt af vejr og vanding, selv i rummet.

Der er af gode grunde heller ikke brug for de sprøjtegifte, der har har store konsekvenser for insekter og drikkevandet.

Levende mikrober sættes i væske og fodres med kuldioxid og brintbobler, som er blevet frigivet fra vand ved anvendelse af elektricitet. Mikroberne skaber protein, der derefter tørres for at fremstille pulveret. (The Guardian)

Ifølge fimaet er Solein i princippet en ubegrænset fødekilde uden landbrugsmæssige begrænsninger.

Solar Foods arbejder desuden sammen med “European Space Agency”, hvor Solein skal forsyne astronauter på Mars rummissioner.

Prisen forventes i starten at være omkring 50 kroner kiloet, og i 2022 er det planen at producere omkring 2 milliarder måltider om året. Produktionen kan i princippet skaleres nærmest uendeligt op.

 

I nedenstående video forklarer Dr Pasi Vainikka om de utrolige perspektiver ved teknologien:

 

 

Relaterede artikler:

Forskere laver velsmagende smørprodukt bestående af 80 procent vand

 

Dyrk dit eget kød i køkkenet

 

Kilder: The Guardian, CNN, goodnewsnetwork.org, solarfoods.fi, foodnavigator.com
 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her