Forskere fra Cornell University har lavet et smørlignende og velsmagende produkt bestående af 80 procent vand og 20 procent olier.
Produktet laves ved hjælp af en høj-intern emulsionsproces kaldet HIPE, der gør det muligt, at produktet kan få samme konsistens som smør uden brug af kunstige stabilisatorer. Det er desuden det muligt at tilsætte forskellige vitaminer og smage som f.eks. hvidløg.
HIPE står for “High Internal Phase Emulsions” og betyder kort fortalt at molekyler presses så tæt sammen, at der skabes en ny konsistens.
”Forestil dig 80% vand i 20% olie, og så vi skaber vi noget med samme konsistens som smør, med samme fornemmelse og cremethed som smør,” (Professor i fødevarevidenskab, Alireza Abbaspourrad)
En spiseskefuld af dette videnskabssmør har kun 2,8 gram fedt og 25,2 kalorier. Sammenlignet har ægte smør 11 gram og 100 kalorier. Smør består af 84 procent fedt og 16 procent vand.
”Vi kan tilføje mælkeprotein eller plantebaseret protein, og da vandet fungerer som bærer, kan vi justere for ernæring og fylde det med vitaminer eller tilføje smag”
Videnskaben indenfor fødevarer tager nogle kvantespring for tiden, godt hjulpet på vej af det store fokus på klimaændringer og efterspørgsel efter mere klimavenlige fødevarer.
Det sundhedsmæssige aspekt ved det nye produkt er også væsentligt på grund af det meget mindre indhold af mættede fedtsyrer.
“Efterspørgslen efter produkter med lavt fedtindhold og højt proteinindhold er steget hurtigt på grund af forbrugernes voksende sundhedsbevidsthed, udtaler en af hovedforfatterne til studiet Michelle C. Lee.
”Da HIPE-teknologien giver høje forhold mellem vand og olie, samtidig med at den leverer en unik tekstur og funktionalitet – kan den spille en rolle i at levere sundere løsninger til forbrugerne” (sciencedaily.com).
Mon ikke også der er en del livsnydere, der godt kunne se frem til at få et godt lag tandsmør eller hvidløgssmør på brøddet – uden at få dårlig samvittighed.
Relaterede artikler:
NASA teknologi gør det muligt at lave sund mad af CO2, vand og solenergi
Kilder: Cornell University, sciencedaily.com, goodnewsnetwork.org, cnet.com, pubs.acs.org