
Et nyt studie offentliggjort i et amerikansk psykologisk tidsskrift antyder, at der er flere gode samaritanere og helte derude end vi måske tror. Dette er dokumenteret i hundredevis af CCTV optagelser fra flere lande.
Det er heller ikke kulturelt betinget som forskerne først antog, men tilsyneladende en en universel reaktion at gribe ind, når det virkelig gælder.
Det punkterer tidligere forskning om ”bystander” effekten, der kort fortalt går ud på, at mennesker har tendens til at forholde sig passive overfor folk i nød, f.eks. i katastrofesituationer og situationer med gadevold. I 9 ud af 10 situationer vil folk faktisk gribe ind, hvis du bliver overfaldet, viser optagelserne helt entydigt. Den nye viden kan derfor også være med til at skabe større tryghed i det offentlige rum.
De mange CCTV-optagelser og forskernes konklusioner er ret overbevisende som man kan se i nedenstående video :
“Den forestilling nogle har, om at vi bare er individer, der hele tiden sætter vores egeninteresse først passer simpelthen ikke” udtaler en af forskerne bag studiet, Marie Rosenkrantz Lindegaard, sociolog fra Københavns Universitet.

På spørgsmålet om undersøgelsen og studiet har modbevist tesen om den passive tilskuer, svarer Marie, at det mener forskerne faktisk, at studiet og de mange optagelser har. Man kan ikke lave kontrollerede forsøg med testpersoner, når det handler om indgriben i pressede situationer. “Nødvendigheden for at gribe ind, når det virkelig brænder på er simpelthen meget større i det virkelige liv”, og det er det den nye forskning viser.
Vi er større helte end vi tror, når det kommer til stykket, hvilket må siges at være en opløftende viden om menneskets natur.
Det er også forskernes håb, at den nye viden kan være med til at ændre den gængse opfattelse om fravær af hjælp over til, hvordan man kan intervenere på en mere hensigtsmæssig måde.
Studiet er lavet som samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet, Lancaster Universitet og Netherlands Institute for the Study of Crime and Law Enforcement.
Studiet kan læses her: Would I be helped? Cross-national CCTV footage shows that intervention is the norm in public conflicts.
Kilder: BBC, psycnet.apa.org, videnskab.dk