Står Nets monopol og skyhøje direktørbonusser overfor et politisk indgreb?

Nets og Bo Nilsson er under hård kritik for ublu gebyrer og direktør-bonusser

Nets styrer dankortet og betalingsservice og har ifølge eksperter stort set monopol på betalinger i Danmark. 90 procent af alle danske husstande er tilmeldt betalingsservice

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan konkurrencesituationen medføre “større markedsstyrke og dermed bedre mulighed for at tage en høj pris”, lyder det i et notat. (DR)

Nets driver desuden NemID og ejer sammen med PostNord E-boks.

Nets har for nyligt været voldsomt kritiseret for at tage for høje gebyrer for ganske almindelige pengeoverførsler, der stor set sker automatisk og uden reelle omkostninger for Nets. Senest fra velgørende organisationer, der ikke kan se nogen saglig grund til, at Nets tager en uforholdsmæssig stor del af deres donationer i gebyrer.

Bo Nilsson står til at få yderligere 1,9 mia. i bonus

Samtidig er Nets under stærk beskydning for deres bonusprogrammer til deres direktører. Nets topchef, Bo Nilsson fik sidste år en halv milliard i bonus, og står nu til at skulle få yderligere 1.9 milliarder kr. i et nyt bonusprogram for cheferne i Nets. Det samlede bonusprogram forventes at være omkring 7 milliarder.

For sammenligningens skyld er der fra staten givet 1 milliard til klimaforskning.

Der er ingen tvivl om, at der er noget som er kørt fuldstændig af sporet, når en virksomhed, der i princippet er et offentligt støttet monopol kan udvikle en kultur, hvor ledelsens grådighed tilsyneladende ingen grænser kender og som tildeler sig selv astronomiske beløb. (Radio 24Syv)

Det ville tage en gennemsnitlig dansk lønmodtager omkring 6000 år at tjene det samme som Bo Nilsson får i bonus for 4 års arbejde.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) udtaler til Berlingske, ” at vi politisk er nødt til at forholde os til situationen. Hvis man har en monopollignende status, så følger der også et stort ansvar”.

I lande som Sverige og Tyskland udbydes lignende produkter af de enkelte banker i konkurrence med hinanden.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S)

Det Netsejede selskab Teller er for nyligt blevet meldt til bagmandspolitiet af konkurrencestyrelsen, for at have misbrugt sin dominerende stilling på markedet gennem flere år. (Berlingske). Teller står bag den betalingskortindløser man støder på alle vegne i supermarkeder o.l.

Henrik Sass Larsen (S) var i foråret ude at kritisere Nets for at være “politisk tonedøve” og lægger tryk på, at tiden er inde til at sætte grænser for topchefernes løneventyr. (Børsen)

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fik i september med en ny politisk aftale, flere beføjelser til at holde øje med og gribe ind på betalingsmarkedet. Det betyder, at styrelsen kan tvinge en nedsættelse af prisen igennem, hvis de vurderes at være for høje, oplyste erhvervsminister Simon Kollerup på et pressemøde. (BT)

Alle partier står bag den nye aftale, undtagen Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Vælgerene og politikerene har tilsyneladende fået nok af lønfesten på direktionsgangen med million- og nu milliardbonusser, mens den almindelige lønmodtager slås med lønpres, stigende ulighed og forringet service i den offentlige sektor. Det ses i kølvandet på bankernes hvidvaskskandale, og superriges skattebedrageri i milliardklassen. Der ser ud til at tegne sig et generelt opgør med “banditter i habitter”, og en vilje til at få indført mere ansvarlighed og mådehold på direktionsgangene. Det vil sandsynligvis også gælde Nets, der har skabt forargelse langt ind i egne rækker.

Et tidligere forslag fra Socialdemokratiet gik ud på, at cheflønninger over 10 millioner – hvad end lønnen består af pension, bonusser eller aktieprogrammer – ikke længere skal kunne trækkes fra i virksomhedernes skatteregnskab. Derudover må kun 20 procent af lønnen være en såkaldt variabel aflønning, der kan bestå af aktieprogrammer og andre bonusser.

Relateret artikel:

Oprøret mod ”take the money and run” økonomien

Superrige bedrager for milliarder og underminerer staten – En verden uden for lov og kontrol?

 

Kilder: Berlingske, Børsen, DR, BT, radio 24syv

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her