Rumstation producerer kød i rummet for første gang

Den Internationale Rumstation
Kødet blev dyrket på Den Internationale Rumstation

For første gang nogensinde, har forskere produceret kød i rummet.

Celler fra en ko blev sendt ud i rummet, hvor de blev dyrket til muskelvæv ved hjælp af en 3D-bioprinter. (BBC)

Det er den israelske fødevare-teknologiske virksomhed Aleph Farms som har dyrket kødet på Den Internationale Rumstation, 399 km. fra jorden uden adgang til naturlige ressourcer.

”I rummet har vi ikke 10.000 eller 15.000 liter vand til rådighed til at producere en kilo oksekød” udtaler en talsmand for Aleph Farms. I almindelig dyreproduktion bruges normalt dette enorme antal liter vand for at producere bare et kilo oksekød.

Metoden efterligner en naturlig proces med regenerering af muskelvæv, der normalt forekommer i en kos krop.

Den nye løsning betyder, at man kan forsyne mennesker med kød på rumstationer og længere rumrejser.

Derudover beviser det også, at man kan producere kød uden de voldsomme konsekvenser for klimaet som især produktion af oksekød har.

”Vi beviser, at kultiveret kød kan produceres når som helst og under alle forhold,” udtaler Didier Toubia, medstifter og administrerende direktør i Aleph Farms. ”Vi kan potentielt levere en effektfuld løsning til at producere fødevarer tættere på den befolkning, der har brug for det, på det rigtige tidspunkt, og når der er brug for det.”

”Dette fælles eksperiment markerer et vigtigt første skridt mod at nå vores vision om at sikre fødevaresikkerhed til kommende generationer, samtidig med at vi bevarer vores naturressourcer.” (The Guardian)

Mark Post
Mark Post opfandt den første laboratoriedyrkede hamburger

Ifølge en helt aktuel forskning, er en massiv reduktion af vores kødindtag helt afgørende i kampen mod klimaændringer. Det er noget af det mest effektive man kan gøre på individuelt niveau.

Verdensnaturfonden WWF anslår, at kødproduktion i dag står for omkring 25 procent af udledningen af CO2, så der er meget at hente i klimaregnskabet med den nye teknologi.

Professor Mark Post forudser en fremtid, hvor vi har gjort os helt uafhængige af dyreproduktion, og samtidig hjælper klimaet helt afgørende. (BBC)

Det er stamcelleteknologi, der muliggør at man fra bare en stamcelle fra en ko kan producere en billion muskelceller, – så har man omtrentlig en ide om de store muligheder denne teknologi giver.

Man kan læse mere om den nye klimavenlige produktion af kød, som er ved at brede sig til hele verden, i nedenstående artikel:

 

Relateret artikel:

Dyrk dit eget kød i køkkenet

 

Kilder: BBC, The Guardian, CNN, nyhedscentrum.dk, space.com.

 

 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.


 Støt fri og uafhængig journalistik, så alle fortsat har adgang til væsentlig viden. Du kan her støtte med større eller mindre enkeltbeløb via MobilePay.