Anerkendt økonom har 5 svar på den stigende ulighed

En øget ulighed kan få ødelæggende konsekvenser for samfund

Den meget anerkendte økonom, Thomas Piketty, er noget så sjældent som en bestseller forfatter i økonomi. Pikettys forrige bog, Kapitalen i det 21. århundrede, har solgt over 2,5 millioner eksemplarer og er udkommet på 40 sprog.

Det er altså ikke hr. hvem-som-helst, der i sin nye bog Capital et idéologie, nu giver sit meget underbyggede bud på, hvordan vi løser problemet med den stigende ulighed.

Som Piketty gør opmærksom på i sin bog, så har der historisk set været størst økonomisk og dynamisk vækst i epoker med faldende ulighed, som for eksempel efter anden verdenskrig og frem til 1980. Det er stræben mod større lighed og bredere adgang til uddannelse, der skaber de store fremskridt i et samfund.

Den voksende ulighed vi har set de sidste årtier, er på den anden side med til at skabe større mistillid, kriminalitet, protester og populisme. Det er for eksempel ikke tilfældigt, at en Trump er blevet valgt i USA, – et land, hvor uligheden er steget til ekstreme højder. En stor del af den amerikanske middelklasse føler sig hægtet af udviklingen, og har oplevet markant tilbagegang i velstand, mens de har kunnet se, hvordan den rigeste ene procent er blevet ufatteligt rige. En farlig cocktail ifølge Piketty, der advarer mod, at følgerne af den stigende ulighed kan få en meget ødelæggende effekt på de samfund og systemer vi kender i dag.

Men hvad er det så Thomas Piketty opfordrer politikere verden over til at gøre ved den voksende ulighed.

Thomas Piketty er en verdens mest respekterede økonomer

Først og fremmest er økonomi, ifølge Piketty, ikke nogen selvstændig størrelse:

Historien viser, at økonomien ikke findes i sig selv. Den bevæger sig inden for de regler og love og idéer og politiske rammer, vi vælger. Med andre ord: Vi kan i høj grad selv bestemme, hvilke samfund – og hvilken grad af ulighed – vi vil have. Det er op til os. Det er en af Pikettys vigtigste pointer i den nye bog.” (Zetland.dk)

1. Blandt forslagene i bogen er, at ansatte skal have 50% af pladserne i virksomhedsbestyrelser; at selv de største aktionærers stemme bør begrænses til 10%.

2. En individualiseret CO2-afgift beregnet med et personlig kort, der sporer hver persons bidrag til global opvarmning. Dette for at undgå at klimabeskatning rammer skævt, og dermed kun er lavindkomstgrupper, der ændrer klimaadfærd. De ”gule vestes” massive protester i Frankrig udsprang af øgede benzinafgifter.

3. Der skal desuden investeres målrettet i uddannelse, så alle kommer med. Selv i Danmark er der en skævhed, hvor veluddannedes og vellønnedes børn klarer sig langt bedre.

Piketty foreslår, at der skal bruges langt flere penge på dem, der stopper tidligt i skolesystemet. De skal have flere og bedre muligheder for at uddanne sig igen – også sent i livet. (Zetland.dk)

Uligheden er fordoblet i Danmark siden 2004

4. At rige enkeltpersoner og virksomheder kan støtte politikere og partier, der promoverer deres dagsorden, er også med til at skævvride ligheden i et samfund. Piketty forslår derfor “et forbud mod virksomheders støtte – og et meget lavt loft for privatpersoner.”

5. Endelig skal der gives et legat til alle, når de fylder 25, for at fordele velstand mere lige. Det er set ud fra den betragtning at arvet rigdom i sig selv er med til at skabe ulighed resten af livet. Dette skulle bl.a. finansieres af en meget højere beskatning af de superrige. Den kendte investor Warren Buffet og andre kendte amerikanske milliardærer har også været fortalere for dette. Deres og Pikettys argument er bl.a. , at vi med den store og stadigt voksende koncentration af rigdom, reelt er i gang med at afvikle vores demokrati.

Warren Buffet støtter høj beskatning af superrige

”Det system, jeg foreslår, gør det muligt at eje flere millioner euro, eller endda titusinder af millioner, i det mindste i et stykke tid,” udtaler Pikettys til et fransk nyhedsmagasin. “Men dem med flere hundrede millioner euro, eller flere milliarder, bliver nødt til at dele ud af magten”. (Nouvelobs.com)

Bogen Capital et idéologie, er et omfattende værk på 1200 sider, der lige er udkommet på fransk, snart kommer på engelsk og sandsynligvis vil blive oversat til et utal af sprog. Af flere betragtere spås bogen, ligesom forgængeren at få stor betydning for den politiske og økonomiske tænkning. Det er ikke Pikettys mening, at alle forslag i bogen kan overføres til alle samfund. “Men det er tid til at tænke stort”, og det kan man ikke komme uden om at bogen gør med stor vægt og indsigt i de mekanismer der styrer verden i dag.

“Capital et idéologie er forudbestemt til at være en af ​​vor tids uundværlige bøger, et værk, der ikke kun hjælper os med at forstå verden, men som vil ændre den.” (Havard University Press).

 

Relaterede artikler:

Uligheden er fordoblet i Danmark siden 2004

 

Underminerer ulighed samfund: Fakta og politik?

 

Dyreste valgkamp nogensinde: Kan penge vinde valg?

 

Penge og korruption i dansk politik?

 

Kilder: Havard University Press, zetland.dk, The Guardian, nyhedscentrum.dk, bloomberg.com, nouvelobs.com

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her