Status på klimakrisen; hvor står vi egentlig nu i store træk – hvad ligger i kortene for 2022 – og ikke mindst, hvad kan man selv gøre?
Der var flere kritikere, herunder Greta Thunberg, der afskrev COP26 som blah blah. Det er dog langt fra tilfældet, ifølge flere eksperter og organisationer. Der skete mange ting før, under og efter klimatopmødet, der vil få ganske vidtrækkende konsekvenser allerede i 2022.
Det Internationale Energiagentur vurderer, at vi efter de nye klimamål landene satte i forbindelse med COP 26, nu er på vej mod en 1,8 graders temperaturstigning, som er langt tættere på målet end de 2,7 grader før topmødet i Glasgow. Det forudsætter naturligvis, at alle lande lever op til deres klimamål og får lavet helt konkrete planer, som i øvrigt også ligger i aftalerne for COP26.
Et af de helt store spørgsmål er, hvor hurtigt de enkelte lande kan og vil indfri deres klimamål.
En væsentlig faktor for, at dette kan lade sig gøre er finansiering i stor skala. Også her kom der i forbindelse med topmødet nogle meget betydelige udmeldinger fra verdens rige pensionsfonde og investeringsselskaber, som peger i den rigtige retning.
450 finansielle institutioner har forpligtet sig til at 130 billioner dollars nu skal forvaltes i overensstemmelse med målet om grøn omstilling, og vigtigst af alt; deres udlån og investeringer skal laves i forhold mål om netto-nuludledning af drivhusgasser.
De store danske pensionskasser vil alene investere 350 milliarder kr. i den grønne omstilling inden 2030.
Ovenstående er så gigantiske beløb, at det nærmest kan være svært at forholde sig til. Men de betyder kort fortalt, at der er kommet en enorm økonomisk driver bag den grønne omstilling, som er med til at lave konkrete planer her og nu og i de næste mange år frem.
En 3. ting som i væsentlighed måske kan være gået under radaren er, at USA og Kina annoncerede et overraskende samarbejde omkring klima og biodiversitet, som sandsynligvis vil have en enorm betydning fremover. Verdens to største CO2-udledende lande har blandt andet forpligtet sig til at handle på kul og metan og til at reducere skovrydning. Aftalen er blevet hilst bredt velkommen af både verdensledere og klimaeksperter. (The Guardian og BBC)
USA og Kina laver overraskende klimaaftale: Hilses velkommen af eksperter og statsledere
Klimasamarbejdet mellem USA og Kina er desuden med til lægge hårdt pres de øvrige FN medlemslande for at komme med mere ambitiøse og konkrete klimaplaner, der ikke ligger for langt ude i fremtiden.
Endelig blev der lavet en stor international aftale om at reducere udledningen af metan med 30 procent inden 2030. Metan er en af de mest potente drivhusgasser og er ansvarlig for en tredjedel af den nuværende opvarmning fra menneskeskabte aktiviteter. (BBC)
En kraftig reduktion af metan er af FNs klimapanel blevet udråbt som den hurtige klimabremse verden så hårdt har brugt for.
Der er altså ingen grund til at fortvivle fuldstændig over klimakrisen – tværtimod. Det som netop har vist sig at batte noget er, når folk engagerer sig i klimaet.
Et dansk/europæisk studie dokumenterede for nyligt, hvordan folkeligt engagement har fungeret som hovedkatalysator for politiske og økonomiske forandringer på klimaområdet.
Som den ellers COP26 kritiske Greta Thunberg også udtrykker det, så “er det aldrig for sent at gøre så meget, som vi kan.”
Selvom vi langt fra er i mål endnu, er verden unægteligt inde i et kraftigt momentum med blandt andet grøn omstilling, der betyder at vi går i den rigtige retning med hensyn til at imødegå de mest ødelæggende klimaforandringer.
Vi er langt fra der, hvor vi kan læne os tilbage og sige ”det går nok”. Men der ligger til gengæld mange ting i kortene for 2022 der tyder på, at der med de enorme økonomiske ressourcer og folkelige engagement kommer der til at ske store ryk på klimaområdet allerede i år.
Relaterede artikler:
Folkeligt pres er vigtig for ambitiøs klimapolitik dokumenterer ny dansk forskning
USA og Kina laver overraskende klimaaftale: Hilses velkommen af eksperter og statsledere
Metan står for 25 % af den globale opvarmning og skal reduceres drastisk ifølge FNs klimapanel
Pensionskasser investerer enorme milliardbeløb i grøn omstilling og påvirker resten af verden
De 6 mest effektive personlige klimatiltag – hvad du selv kan gøre ved klimakrisen
Kina vil plante skove svarende til Belgiens størrelse – hvert år de næste 5 år
Årets udvalgte artikler indenfor sundhed, klima og teknologi
Kilder: BBC, Det Internationale Energiagentur, forbes.com, The Guardian, newscientist.com, videnskab.dk, jp.dk, Environmental Politics.