Techdesignere bruger tankemanipulering for at stjæle din tid

Tristan Harris, tidligere Product Manager hos Google

Har du helt gennemskuet, hvorfor så mange af os bruger meget tid på nettet, Facebook, Snapchat o.l. hver eneste dag? Tid som vi kunne bruge uendeligt mere konstruktivt, hvis vi ikke blev udsat for techgiganternes evige og temmelig udspekulerede manipulation af vores tanker og tid.

Tristan Harris, der er blevet kaldt ”det tætteste på en samvittighed  Silicon Valley” har, har selv tidligere arbejdet med at manipulere vores tanker i en bestemt retning. Han beskriver, hvordan en lille håndfuld mennesker hos en lille håndfuld firmaer, dagligt styrer og manipulerer milliarder af menneskers tid hver dag.

Firmaerne har designet deres platforme, så de hele tiden forsøger at styre og fastholde vores opmærksomhed, og meget af det foregår på det ubevidste plan. Du er ikke engang selv klar over, hvordan du bliver styret og bestjålet din tid og dine tanker. Som bl.a. Tristan Harris siger det: ”Det er lettere at snyde folk, end at overbevise dem om, at de bliver snydt”.

Techgiganterne spekulerer i at finde vores blinde punkter, psykologiske sårbarhed og vores begrænsning af opfattelse for at aflede og fastholde os på det de gerne vil have os til. F.eks. at bruge så lang tid på Facebook som muligt, se flest mulige videoer på Youtube, bl.a. ved at starte afspilning af næste video uden, at du har bedt om det, præsentere dig for en masse valg (deres valg) og dermed også sætte rammerne og lokke dig til at bruge endnu mere tid og præge dine valg endnu mere. Det er primært styret af reklame-finansieret profit. Designerne hos de forskellige firmaer ved præcis hvilke knapper de skal trykke på for at få din opmærksomhed, og som han udtrykker det: ”they can play you like a piano” både bevidst og ubevidst.

Dette gælder også den uendelige strøm af notifikationer fra forskellige apps. En malstøm af information, der ødelægger din koncentrationsevne, stjæler dit fokus og dræner dig for energi.

Ifølge Tristan Harris og andre, har teknologien gjort meget godt for os, men techgiganternes ræs efter vores opmærksom har medført, at milliarder af mennesker kloden over bliver manipuleret og trukket væk fra deres frie valg af, hvad de vil bruge deres tid og opmærksomhed på. Ting der er langt mere væsentlige for deres liv.

Her er der ikke kun tale om de hundrede millioner af børn og teenagere der vokser op foran deres skærm. Det gælder i næsten lige så høj grad voksne mennesker, der trods modenhed og intelligens alligevel bliver suget ind af den digitale malstrøm. Det ændrer vores børn, vores samfund og den måde vi opfatter og forholder os til politik, viden og verden i det hele taget.

”Den vestlige kultur er bygget op omkring idealer om individuelle valg og frihed. Millioner af os forsvarer hårdt vores ret til det “frie” valg”, mens vi ignorerer, hvordan disse valg bliver manipuleret af en ”upstream” af menuer, vi ikke ville have valgt i første omgang.”

”Techfirmaerne gør ligesom tryllekunstnere gør. De giver folk en illusionen om et frit valg, mens de designer menuen, så de vinder, uanset hvad du vælger. Jeg kan ikke understrege nok, hvor dybt denne indsigt er.”

Tristan Harris er en af flere, der taler for at stoppe techfirmaerne i at “kidnappe” vores tid og sind, og han har oprettet non-profit organisationen “Time Well Spent” hvor man kan læse mere.

Det handler ikke om at forkaste teknologien, men om at påvirke teknologien og designet til at opmuntre os til at leve vores eget liv og menneskelige potentiale.

Her er det den tidligere Product Manager hos Google, der fortæller om tech firmaernes manipulation.

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her