USA på vej tilbage til månen: Månebase Alpha og Starwars måske snart en realitet

Animationsbillede fra SpaceX.com

NASA sætter fart i planer om at tage tilbage til månen, og denne gang vil de ikke nøjes med at plante et flag og efterlade fodaftryk. Denne gang er det for at blive der permanent, udtaler Jim Bridenstine, NASA’s administrator.

“Vi gør det helt anderledes end ethvert andet land i verden. Det vi vil gøre er, at vi gør det bæredygtigt, så man kan tage regelmæssigt frem og tilbage med mennesker.” (Jim Bridenstine, NASA)

Crew Dragons affyring den 2. marts

Planerne bakkes op af Præsident Trump, og projektet laves bl.a. i samarbejde med Elon Musks firma SpaceX, der så sent som den 2. marts succesfuldt sendte raketten, Crew Dragon i kredsløb. Crew Dragon koblede sig sammen med rumstationen ISS næste dag ved middagstid. Eneste passager ombord var en crashtest dummy ved navn ”Ripley”, en kendt karakter fra Alien filmene. Det er dog meningen, at man i allerede i 2020èrne skal have bemandede togter til og fra månen.

SpaceX programmet har allerede bevist, at det er muligt at genanvende løfteraketterne; boostermotorene returnerer til jorden, lander vertikalt og kan derefter restaureres og bruges igen.

Det forventes at NASA sender to astronauter afsted i rummet allerede i juli måned i år.

Elon Musks ambitiøse rumprogram, der sigter på at sende bemandede fartøjer til Mars, har givet USA et vigtigt løft i det nye rumkapløb, hvor man ellers har set Kina tage teten. Kina landede som de første et fartøj på månens bagside, så sent som i januar måned i år.

 

Starwars, Space Force og kold krig

Man kan med en vis rimelighed påstå, at verden har gang i et nyt rumkapløb, og at det, ligesom det var tilfældet i forrige århundrede, til dels hænger sammen med, om ikke en ny kold krig, så i hvert fald en stærkt øget konkurrence supermagterne imellem.

Reagans Starwars program med lasere fra rummet

USA, og kort efter Rusland, har i februar meldt ud, at de træder ud af INF atomnedrustningsaftalen. USA mener ikke Rusland har overholdt aftalen med deres nye SSC-8 missiler, og der er indikationer på, at USA i den forbindelse også påtænker noget i stil med Ronald Reagans, “Strategic Defense Initiative”, populært kaldet StarWars programmet.

StarWars programmet handlede dengang i 1980’erne især om, at man fra rummet med lasere skulle kunne nedskyde fjendens missiler, og på den måde lave et effektivt missilskjold, der også ville skabe et militært overtag. Starwars programmet blev dengang skrinlagt på grund af afslutningen af den kolde krig, og var desuden en vigtig faktor i afslutningen af krigen. Teknologien blev ikke færdigudviklet, og man er p.t. heller ikke i nærheden af at have et effektivt rumskjold, men rummet kommer utvivlsomt til at spille en større politisk og militær rolle fremover. Det er præsident Trumps ønske at oprette et Space Force på linie med de andre grene af forsvaret som f.eks. Air Force. Det ser dog indtil videre ud til, at Space Force kun bliver en underafdeling af luftvåbnet. Kina råder allerede i dag over en decideret gren i deres militær, der drejer sig om rum-, cyber- og elektronisk krigsførsel.

En ting er i hvert fald sikkert; de milliarder af dollars, der bruges på de accelererede rumprogrammer handler ikke kun om udforskning af rummet og kommercielle interesser. Det udspringer af en øget rivalisering mellem USA, Rusland og Kina, – ikke mindst i rummet.

NASA planlægger at bygge en lille rumstation, kaldet Gateway, i Månens kredsløb i 2026. Den skal fungere som en mellemstation til og fra månens overflade. (ABS-CBN News)

 

Kilder:

SpaceX.com, dr.dk, ABS-CBN News, Wikipedia, NASA, phys.org, space.com

 

Relateret artikel:

Rumeventyret 2018 starter her: Starman på vej til Mars og videre i en Tesla Cabriolet

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her