Virkelighedstro falske videoklip og stemmer kan laves af hvem som helst

… og mulighederne for svindel og katastrofale fake news er uendelige.

Forestil dig præsident Trump, eller Putin stå frem for rullende kameraer og opfordre til vold og mord på politiske modstandere. Du kan se dem sige det, og du kan genkende deres stemmer – ingen kan umiddelbart se eller høre, at det hele er fake. Forestil dig konsekvenserne. Hvis du tror det er urealistisk fremtids dystopi så se med her:

Man kunne starte borgerkrige, eller krige med den her teknologi, og det mest skræmmende er, at det er en teknologi, som bliver mere og mere tilgængelig, og derfor også kan bruges af personer uden nogen som helst forståelse for ansvar. Den tid, hvor autenticiteten af en nyhed endelig kan dokumenteres af et video eller lydklip, er forbi.

 

Svindel med identiteter

Teknologien åbner også op for svindel med identiteter. Der findes allerede nu apps og websites som  tilbyder, at man kan få klonet sin stemme; man læser simpelthen op fra et manuskript i omkring et minut, og2 minutter efter har man en computergenereret stemme, der er god nok til at snyde ens egen mor.

Her er det Bloomberg journalist, Ashlee Vance, der tester programmet Lyrebird og i en telefonsamtale snyder sin mor til at tro, at det er ham der taler, selvom det er en computergenereret stemme. En stemme hvem som helst i princippet kan styre og få til at sige hvad de vil.

 

Hvis du fik et opkald fra nær familie, og vedkommende bad dig overføre et beløb nu og her i en “fingeret” akut situation – hvad ville du så gøre?

Man kunne også let forestille sig, at medarbejdere bliver ringet op af deres chef, og bliver bedt om at overføre et stort beløb fra firmaet. Problemet er bare, at det ikke er den rigtige chef, der taler.

Kunstige intelligenser vil kunne tale med virkelige personers stemmer, og videomanipulationen vil fuldstændigegøre bedraget.

Større behov for troværdige nyhedskilder

Det er bestemt allerede en aktuel og vigtig diskussion, at vi har brug for at fremme og understøtte troværdige nyhedskilder, og ovenstående teknologiske udvikling understreger kun behovet.

De platforme vi får nyheder fra må nødvendigvis kunne stå til ansvar for de nyheder og informationer de viderebringer. Noget som Facebook og andre sociale medieplatforme desværre overhovedet ikke kan leve op til. Som Jordan Peele siger det, med Obamas stemme, så er det “farlige tider vi lever i”, hvis vi ikke gør både en personlig og statslig indsats for at sikre, at vi får troværdige nyheder.

 

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.