Pesticider er ikke nødvendige i landbruget dokumenterer FN og ny rapport

Ny rapport fastlår, at pesticider er unødvendige for landbruget

Det er tilsyneladende en godt promoveret myte, at pesticider i landbruget er nødvendige for at brødføde verdens befolkning. En myte pesticid branchen har gjort alt for at holde i live, og som nu viser sig ikke at holde vand.

En FN rapport og en nyligt udgivet rapport fra den politisk uafhængige tænketank, IDDRI i Paris dokumenterer, at som udviklingen er nu, hvor flere og flere skifter til en mere plantebaseret kost, er det intet problem udelukkende at have et landbrug uden pesticider, også selvom verdens befolkning vokser.

Mere end halvdelen af de afgrøder, der produceres i EU, går i øjeblikket til foder til dyr.

Et fransk forskningsprojekt fra 2017 viser desuden, at 94% af landbruget ikke mister produktion, hvis de fravælger pesticider, og to femtedele producerer faktisk mere. Men landmændene har ikke ordentlig adgang til information om alternativer, siger forskerne, fordi mange af deres råd kommer fra repræsentanter fra virksomheder, der sælger både frø og pesticider. (The Guardian)

Producenter af pesticider er, bl.a. af FN, blevet beskyldt for “systematisk benægtelse af skader” og “uetisk markedsføringstaktik”. FN-rapporten advarer samtidig om katastrofale konsekvenser for miljøet på grund af samme.

 

CO2 udslippet vil kunne mindskes markant

Rapporten fra IDDRI dokumenterer, at pesticider kan udfases, og CO2-udledningen reduceres markant i Europa gennem landbrug, der er baseret på “økologiske principper først, og kemikalier sidst”.

Fremtiden byder også på C02 venligt kød dyrket i biotanke

IDDRI’s og FN’s rapporter går imod regeringens stærkt kritiserede klimaplan, og ikke mindst den omdiskuterede landbrugspakke, der helt har fredet det danske landbrug, selvom det er en af de helt store CO2-syndere.

Det har længe været en verdensomspændende trend, at skifte til en mere plantebaseret kost. Tal fra analysefirmaet GlobalDelta viser, at 70 procent af verdens befolkning har reduceret deres kødforbrug, eller droppet kød helt.

Der er allerede nu et stort marked for velsmagende plantebaserede køderstatninger, og det ser ud til at blive endnu større fremover. Samtidig er man også begyndt, at producere “rigtigt kød” i biotanke ved hjælp af stamcelleteknologi. En udvikling man kun lige har set starten på endnu, og produkterne vil sandsynligvis nå hylderne i supermarkederne i løbet af det næste års tid.

 

Bier og bestøvningen af planter er truet af pesticider

Naturen er helt afhængig af biernes bestøvning

Rapporten fra IDDRI kommer også ind på en anden stor fordel ved at droppe pesticider i landbruget; man vil kunne genvinde biodiversiteten i naturen.

Sidste år viste et alarmerende forskningsprojekt, at den samlede biomasse af flyvende insekter er reduceret med over 75 procent gennem de sidste 3 årtier. Der er stærke indicier for, at landbrugets sprøjtegifte er en af de store syndere, og sandsynligvis bærer en stor andel af ansvaret for massedøden blandt insekter. Dette kan i sidste ende true hele økosystemet, der er afhængig af biernes bestøvning.

 

Renere drikkevand i venteposition

Flere og flere vandværker har pesticider i drikkevandet

Vi har i løbet af det sidste års tid set flere og flere vandværker, der melder om pesticider i deres vand. Opgørelser fra vandværkernes interesseorganisation, DANVA, viser, at mindst 250 boringer på mindre end et år enten er taget ud af drift, eller må levere forurenet drikkevand til forbrugerne.

En udvikling, der bekymrer de fleste danskere, og en udvikling, som også ville kunne standes, ved at udfase det pesticidbaserede landbrug.

FN-rapporten gør ligesom IDDRI-rapporten også op med den myte, at pesticider er nødvendige for at brødføde verdens befolkning.

Flere FN eksperter påpeger, at det er høje tid med en omfattende, ny global traktat til regulering og udfasning af brugen af ​​farlige pesticider i landbruget og begynde at bevæge sig mod en mere bæredygtig landbrugspraksis.

Der er ikke ligefrem mangel på videnskablig dokumentation for, at pesticider burde udfases af landbruget, og at det ovenikøbet kan ske rentabelt. Det ser dog ud til, at være mangel på politikere, der i konkrete landbrugspakker og klimaplaner får det til at ske.

 

Relaterede artikler:

Pesticid-branchen har manipuleret politikere og nu har vi måske katastrofen

 

Pas på de flyvende insekter: De er ved at forsvinde

 

Dyrk dit eget kød i køkkenet

 

Problemer med pesticider i drikkevandet breder sig: Læs hvordan du selv kan rense det

 

 

Kilder: UN News, Ingeniøren, jp.dk, positive.news, dr.dk, iddri.org, The Guardian, fyens.dk, altinget.dk

 

 
 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her