Klimastrejker blandt unge tidoblet verden over. Svigter vi ved ikke at deltage?

Titusinder af unge var samlet foran Parlamentet i London

Den 15 . marts strejkede unge verden over i 112 lande fra Australien til USA og i 32 byer alene i Danmark, i et forsøg på at råbe politikerne op til at sætte klimaet meget højere på dagsordenen.

Med slagord som “I stjæler vores fremtid”, og “Der er ingen planet B” forsøgte unge, at få politikerne til at gøre mere for klimaet.

Siden februar i år er antallet af unge, der er med i klimastrejkerne tidoblet og meget tyder på, at tallet vil blive endnu større næste gang. Nogle har ligefrem talt om, at det begynder at ligne noget i stil med 68′ ungdomsoprøret, og denne gang verdensomspændende i endnu større grad end for 50 år siden.

Fagbladet Ingenøren har kritiseret regeringens klimaplan for at være “80 procent varm luft og kreativ bogføring” og store toneangivende virksomheder som Novo Nordisk og Grundfos kritiserer også kraftigt regeringens klimaplan og opfordrer til, at man hæver ambitionerne, og det skal gå stærkt. (Berlingske)

Der er altså en klar årsag til, at de unge forsøger at råbe politikerne op til at gøre meget mere for klimaet, ikke mindst i Danmark.

 

Den unge går forrest i klimakampen

De unge er trådt i karakter i en sag, som også klimaeksperter mener, overgår alle andre sager i vigtighed.

Medarrangør, Adrian Preisler

»Vi skal derhen, hvor det er klimaet, vi overvejer først, før vi træffer nogen som helst andre beslutninger. Alle politiske spørgsmål er vigtige – men klimaet er det vigtigste, for vi dør, hvis vi ikke gør noget. Vi har kun få år, og der er blevet spildt alt for megen tid på at snakke om flygtningekriser og topskattelettelser«. (Gymnasieelev og medarrangør, Adrian Preisler til Politiken)

I Sidney, Australien var der samlet over 30.000 unge i protester mod nølende politikere.

“It’s our time to rise up. We don’t have a lot of time left” (20-årig studerende i Sydney)

 

I Washington DC, hvor der også var demonstrationer, sagde den unge studerende Isra Hirsi bl.a.: “Yes, we are at a dark moment in our history, but we are the light that can bring change.” (The Guardian)

Den globale indsats er koordineret under mottoet “Fridays for Future” og er tænkt til at fortsætte og eskalere verden over, med nye og større demonstrationer.

16-årige Greta Thunberg, er indstillet til Nobels Fredspris

Stifteren af bevægelsen, den kun 16-årige Greta Thunberg, der for nyligt blev indstillet til Nobels Fredspris, holdt i anledningen af klimastrejken i Stockholm en tale, hvor hun undrede sig over, hvor de voksne blev af, og understregede samtidig, at de unge havde fattet alvoren af situationen og ikke længere vil spises af med vidtløftig tale fra politikere. (Politiken)

“We have been born into this world and we have to live with this crisis, and our children and our grandchildren. We are facing the greatest existential crisis humanity has ever faced. And yet it has been ignored…

… You who have ignored it know who you are.” (Greta Thunberg. 15. marts i Stockholm)

(Citeret fra The Guardian)

 

Svigter vi ungdommen ved ikke at deltage?

Stjæler vi vores børns fremtid ved ikke at handle nu?

Men hvor er de voksne egentlig henne i klimastrejkerne? Angår det her ikke os “såkaldte voksne” nok til at vi vil gøre en indsats, der svarer til problemets omfang? Det er i øvrigt os, der har mulighed for at stemme, modsat mange af de unge strejkende.

Vi må stille os selv det spørgsmål, hvad vi er for en forældre- og bedsteforældre generation, der ikke står op for vore børn og børnebørn, og kæmper for deres fremtid? Er det ikke vores, i bund og grund, dybeste og vigtigste forpligtigelse at sikre kommende generationer en fremtidig verden, der er til at leve i?

Går vi og siger til os selv, at klimaforandringerne nok ikke vil blive ret store i vores egen samtid og derfor ikke tager problemets omfang tilstrækkeligt seriøst?

Eller forsøger vi at stikke de unge en plade ved at påstå, at der bliver gjort nok, stik mod bedre vidende og ekspertvurderinger.

“Denial is not a policy” som et af de unges slogan lød i den amerikanske hovedstad. “Benægtelse er ikke en politik”.

Vi bliver nødt til at skelne fakta fra holdninger. Klimakrisen skal håndteres ud fra fakta og ikke politiske tilhørsforhold og særinteresser.

Den britiske konservative miljøminister, Michael Gove, sagde i forbindelse med klimastrejken i London, hvor titusindvis af unge var mødt op:

“It will require us to change the way in which our energy is generated, change the way in which our homes are built, change the way in which our land is managed and farming operates. But that change is absolutely necessary.”

Nu er det så op til os, de voksne og politikerne, at leve op til det ansvar klimakrisen fordrer af alle uanset alder og politiske tilhørsforhold

De næste 5-10 år er afgørende, m.h.t. at rette op på klimaet,

Vi skal ikke acceptere, at vores politikere laver halvhjertede tiltag, når det gælder klimaet og alles fremtid. Vi har nået et kritisk punkt, og kun ganske få år til at handle i, hvis det skal lade sig gøre. “De næste 5-10 år er afgørende, mht. at rette op på klimaet, hvis det ikke skal blive uforholdsmæssigt dyrt eller direkte umuligt”, som klimaforskerne igen og igen pointerer.

Individuelle forbrugervalg er vigtige, men vi har også hårdt brug for kollektive tiltag for at opnå den systemiske forandring, der virkelig vil gøre en forskel. Og her er det vores politikere, som har bolden, og os voksne som skal presse nok på, deltage i klimastrejker sammen med de unge, og ikke mindst stemme på de politikere, der som de unge har fattet alvoren og ikke bare snakker de unge efter munden uden at gøre det som kræves.

De unge har fat i en bevægelse og en sag, der er større en dem selv. Måske er det på tide, at de voksne generationer indser, at det også gælder dem.

 

Relaterede artikler:

Klimakrisen og kunstig intelligens er tilsammen måske en enestående chance for mennesket

 

Global opvarmning kan bremses: Forhindringen sidder mest mellem ørene

 

Gode klimanyheder: 2019 kan blive året vi for alvor skifter gear

 

Unge samles og tager magten

 

Kilder: CNN, Berlingske, Fagbladet Ingeniøren, The Guardian, Politiken, DR.

 

 

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.