Unge samles og tager magten

De unge tager nu magten. De vil ikke længere finde sig i at blive overset i vort samfund.

Greta Thunberg tog magten da hun ville protestere med de nu velkendte ord:”Vores hus står i flammer. Og vi bør blive vrede og bruge den vrede til at gribe til handling. Og så handle som om jeres liv afhænger af det. For det gør det”.
Greta Thunberg lavede sin skolestrejke til en klimaprotest. Mange andre unge arrangerede andre klimaprotester og klimamarcher.

De unge førte an. Og de gjorde det kollektivt.

Rigtig mange fra 68 generationen har faktisk efterspurgt, hvorfor de unge i dag slet ikke har lavet kollektive protester ligesom ungdomsoprøret i 1968. I 1968 forandrede studenteroprøret hele verden, da man tog magten. Og 68 generationen har siddet hårdt på magten lige siden.

Ser man historisk på det, har begrebet MAGT ofte haft negative undertoner. Det opfattes ofte som en negativ ting at man har magten over nogen eller noget. Men MAGT er også en positiv ting. Man har kontrol over et velfungerende samfund, virksomhed eller organisation.

For de unge i dag er MAGT dog mere en fælles følelse. Man ser nu i stigende grad det at have magten som en samarbejdsøvelse med mange kollektive fordele.

Ved en kollektiv indsats er magten mere tilgængelig for alle. Den kollektive indsats gør det mere legitimt at tage magten. Og MAGT er noget man tager. Det er ikke noget man får foræret.

Med den kollektive magt som er legitim, kan man bedre retfærdiggøre at man bestemmer over andre . Denne legitime magt øger potentialet for, hvordan magten kan udnyttes, og man kan bedre navigere og lade den komme til udtryk.

”MAGT er noget man tager. MAGT er ikke noget man får foræret”

I en helt ny global undersøgelse, Power in Progress fra ViaCom, målte man på 11.000 unge mennesker i 10 lande for at få indsigt i hvad de tænker og føler om magt.

Både den personlige magt og den kollektive magt. Hvordan den retfærdiggøres, og hvordan man oplever, at man kan udnytte denne nye magt.

De unge menneskers opfattelse af vejen til magten dannes gennem en helt ny dynamik. Dog er vejen til magten for unge mennesker stadig er den samme som den altid har været – en vej der går fra personlig magt over en kulturel til en egentlig strukturel magt. Og på denne vej skaber de unge nye forandringer og ny læring, indtil man opnår en helt ny dynamik, når man endelig slår til og tager magten.

 

”Vores hus står i flammer. Og vi bør blive vrede og bruge den vrede til at gribe til handling. Og så handle som om jeres liv afhænger af det. For det gør det”.
– Greta Thunberg

 

Hvorfor magten ændrer sig

Den kollektive ånd og dermed også magten er indlejret i de unges identitet.
De unge mennesker af i dag er, i modsætning til tidligere generationer, vokset op som digitale brugere, og gennem sociale medier har de nu fået helt andre rollemodeller og opfattelse af personlig magt. De kan gennem sociale medier, få adgang til hele kollektivets netværkskraft og magt på et øjeblik. 73% svarer at de opmuntrer og støtter andre, når de står overfor udfordringer.
De unge siger at ca 61% samarbejder tæt med andre unge for at nå deres mål.
For 54% af de unge gælder, at deres generation er mere kollektivt orienteret end tidligere generationer har været. Mange tager ledelsen i deres sociale grupper. Det er en forventning at man tager ansvar, og hele 72% af de unge siger, at de forventer,at de kan opnå at have en succesrig karriere, der fører dem hen til deres mål.

Den kollektive magt

Kollektivt er de unge nu ved at tage magten. Man laver en øget interaktion gennem de sociale medier. De unge tager nu magten i egen hånd og har fundet den kollektive løsning ved at kunne kommunikere med hinanden verden over. De sociale medier er det nye værktøj de unge anvender på deres vej til magten.

Kilde Vidcon.com konference og Viacom.com

 

Relateret artikel:

Stem så jeres børn har en fremtid   Greta Thunberg: Stem så jeres børn har en fremtid

 

Unge samles online og tager magten gennem sociale medier

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her