Greta Thunberg til danskerne: Stem så jeres børn har en fremtid

“Vores kommende valg burde kun handle om klimaet”

“… vores kommende valg burde kun handle om klimaet. For det kan være vores sidste chance for at iværksætte de nødvendige forandringer. Vi kan stadig nå at rette op på det, men så skal vi begynde i dag.” sagde Greta Thunberg til danskerne og de danske politikere på Christiansborgs Slotsplads.

Greta Thunberg talte til den sandsynligvis største demonstration på dansk jord i dette århundrede; “Folkets Klimamarch” i København. Og hendes budskab var klart; vi bliver nødt til at være så ambitiøse i vores konkrete klimatiltag, at vi rent faktisk overholder Parisaftalens klimamål, så vi kan nå at bremse klimaforandringerne i tide. Det nytter ikke med halve løsninger.

Opfordringen fra Greta Thunberg flugter tilsyneladende helt med danskernes holdninger til klima; ifølge en helt ny meningsmåling fra Epionion mener 57 procent af danskerne, at politikerne ikke gør nok for at nedbringe Danmarks udledning af CO2 (dr.dk).

Der er ifølge langt de fleste forskere et hul imellem de tiltag der fra politisk hold er planlagt for at bekæmpe klimaforandringerne, og vores viden om, hvor meget der rent faktisk skal til for at bekæmpe klimaændringerne i tide. Dette får flere og flere vælgere til at opfordre politikerne til mere ambitiøse og konkrete tiltag på klimaområdet.

Flere af partilederne var også at finde blandt tilhørene. Det gør indtryk, når den unge nobelprisnominerede svensker leverer sine rammende “punchlines” til et så stort publikum i alle aldre. Denne gang var det ikke kun de unge, der var mødt frem, men også deres forældre og bedsteforældre.

Politiet vurderede, at der var over 40.000 fremmødte

Politiet vurderede, at der var over 40.000 fremmødte, og mange nåede knap at få et glimt af den unge klimaaktivist. Christiansborgs Slotsplads og områderne omkring var dækket af demonstranter, der var mødt op for, sammen med Greta, at råbe politikerne op til mere konkret handling og mindre udenomssnak.

Gretas Thunbergs primære budskab var, at vi skulle stemme så vores børn har en fremtid:

” Dem der bliver mest påvirkede af klimakrisen er unge mennesker som mig. Og vi kan ikke stemme. Så hvis ikke for dig selv – så for os” sagde den kun 16 årige svensker til den rekordstore folkemængde.

”Vores hus står i flammer. Og vi bør blive vrede og bruge den vrede til at gribe til handling. Og så handle som om jeres liv afhang af det. For det gør det”.

Sådan afsluttede den unge svensker sin opfordring til danskerne, der trods de dystre ord også lagde vægt på fortsat håb og mod til at kæmpe videre, og ikke mindst bruge den historiske chance for at rette op på tingene ved det kommende valg.

Blandt de øvrige talere var bl.a. tidligere EU-klimakommisær, Connie Hedegaard, som nævnte en række bemærkelsesværdige eksempler, hvor det folkelige pres allerede havde fået flere virksomheder til at skifte gear; fødevaregiganterne har aldrig set en større og hurtigere ændring af forbrugeradfærd, og derfor har bl.a. Arla og Danish Crown nu meldt ud, at de vil være CO2 neutrale i 2050. Bilgiganten VW har har sat en dato på produktionen af sine sidste benzin- og dieselbiler, og vil frem mod 2023 investere svimlende 300 milliarder euro i produktionen af elbiler.

“Det nytter virkelig noget når der er folkeligt pres” sagde Connie Hedegaard og understregede, at alle målinger nu viser, at klima er det vigtigste emne for danskerne både til EU og folketingsvalget.

 

Relateret artikel:

Massiv plantning af træer vil kunne udligne et årtis udledning af C02

 
Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her