Elon Musk vil sætte et AI interface i din hjerne: Neuralink giver dig overmenneskelig intelligens

Sammensmeltning af hjerne og kunstig intelligens

Elon Musk, manden bag Tesla, SpaceX og marsrumfart overrasker igen. Neuralink, et projekt der har været stille omkring siden dets oprettelse i 2016 er nu blevet offentliggjort af Elon Musk. I en forskningsrapport om projektet redegør Elon Musk blandt andet for følgende:

“Vi har bygget et matrix af små og fleksible elektroder “tråde”, med så mange som 3.072 elektroder pr. matrix fordelt på 96 tråde. Vi har også bygget en neurokirurgisk robot, der er i stand til at indsætte seks tråde (192 elektroder) pr. minut. Hver tråd kan indføres individuelt i hjernen med mikropræcision til målretning af specifikke hjerneområder. Elektrodearrangementet er pakket i en lille implanterbar enhed, der indeholder brugerdefinerede chips til indbygget low-power- forstærkning og digitalisering”.

Elon Musk meddeler også, at de gør fremskridt mod deres mål om sammensmeltning mellem naturlig og kunstig intelligens hos mennesker. Ifølge Neuralink kan teknologien også styrke ens hukommelse.

En abe har ifølge Elon Musk fået chippen indopereret med succes, og det er planen at lave de første forsøg med mennesker fra næste år. Chippen gjorde, at aben kunne bruge en computer blot ved tankens kraft. (Berlingske)

I princippet vil man kunne udøve en form for telepati med teknologien, og man vil få mere båndbredde fordi man ikke er hæmmet af eksempelvis et tastatur.

Neurokirurgisk robot fra præsentationen af Neuralink

Elon Musk har altid været fascineret af det futuristiske, men har også igen og igen overrasket med sine gode resultater, senest med sine meget succesfulde Falcon Heavy rumraketter. Det har bevirket at SpaceX allerede nu er mere værd end bilprojektet Tesla.

Hjerne-computer interfacet Neuralink er til at starte med tænkt som en metode til at hjælpe handicappede, i et forsøg på at tillade folk uden kontrol over deres kropsdele, at styre enheder med deres hjerne.

Den nye teknologi er ifølge Elon Musk, bedre i stand til at implementere nye forbindelser i hjernen med mindre risiko for skader end andre lignende teknologier. De fleksible tråde vil ifølge rapporten også gøre det muligt at overføre større mængder af data.

Indtil videre er der kun udført forsøg med rotter og aber, og Elon Musk understreger da også, at der intet er at frygte:

“Det kommer ikke til ske pludseligt, at Neuralink vil få denne neurale sammenkobling og begynde at overtage folks hjerner”

 

Musk håber snarere på , at Neuralink vil kunne hjælpe mennesker med at “opnå en symbiose med kunstig intelligens”, og dermed øge deres livskvalitet.

Ifølge Elon Musk er Neuralinks formål, både at forstå og helbrede hjernesygdomme, bevare og forstærke den menneskelige hjerne og skabe en mere velafbalanceret fremtid for alle.

“Selv i en god version af fremtiden vil vi blive overhalet af kunstig intelligens, og med et hjerne-computer interface vil vi bedre kunne følge med.” (Elon Musk, 17 juli 2019)

Google og Facebook arbejder også på en implanterbar chip til vores hjerner, men kritikere peger kraftigt på faren ved at lade private firmaer have adgang til vores hjerner på denne måde.

Hvad end der sker, ser det ud til at såkaldte brain-machine interfaces vil blive en del af en meget nær fremtid.

Ifølge Musk vil det ikke blive dyrt at få indopereret en chip og “… Jeg tror, at man roligt kan sige, at du vil kunne tilbagebetale lånet med din nye, overmenneskelige intelligens”.

 

Se evt. Elon Musks fulde præsentation af Neuralink

 

Relateret artikel:

Forskere oversætter hjernebølger til forstaaeligt sprog   Forskere oversætter hjernebølger med ny teknologi

 

 

Kilder:

“An integrated brain-machine interface platform with thousands of channels”, Elon Musk paper

CNET: Elon Musk’s Neuralink presentation, QZ.com, Berlingske, Wired.

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her