Den nyligt udkomne Netflixdokumentar ”The Great Hack” viser den skræmmende virkelighed bag den massive dataindsamling som de store tech-virksomheder og især Facebook står bag.
Facebook lever udelukkende af at sælge vores oplysninger videre, og ikke bare til kommercielle virksomheder, men også til politikere som et meget effektivt våben til at manipulere millioner af vælgere.
Data har i dag overgået olie som den mest værdifulde ressource i verden som det lyder i dokumentaren, og eksempelvis Facebook tjener i princippet udelukkende alle deres penge på at videresælge oplysninger om deres brugere. Oplysninger som de fleste i god tro forærer væk.
Det bliver først rigtigt problematisk, når politikere bruger disse informationer til at målrette annoncer og anden propaganda direkte til personer de, ud fra analyse af data, ved er modtagelige.
“Vi udvalgte dem vis holdninger vi mente kunne påvirkes, indtil de så verden som vi gerne ville have dem til at se den”. (Brittany Kaiser, tidligere Cambridge Analytica-chef)
Ifølge eksperter og insidere kan man ved hjælp af dataindsamling påvirke valg og manipulere millioner, hvis ikke milliarder af mennesker; man kan overbevise mennesker om et verdenssyn og en holdning, der gavner den kandidat eller organisation, der er villig til at betale og måske ikke har de største moralske skrupler med det.
Man har med den enorme dataindsamling gang i et gigantisk uetisk eksperiment, der i sidste ende kan afgøre verdens gang.
Analysefirmaet Cambridge Analytica pralede af at have 5000 datapunkter på hver eneste amerikaner og stillede godvilligt deres viden og ressourcer til rådighed for den højestbydende. I den amerikanske valgkamp i 2016 var det Donald Trump. Ved at vide hvilke vælgere der var modtagelige, kunne man via målrettede annoncer og artikler stort set skubbe folk over i et verdenssyn, der passede ind i kandidatens dagsorden.
En af stifterne bag Cambridge Analytica, Steve Bannon, var Trumps kampagneleder, der af mange har fået æren for Trumps forbløffende comeback efter at have været milevidt bagud i meningsmålingerne. Bannon havde som politisk strategi at skabe størst mulig splid i den amerikanske befolkning for dermed at fremme en dagsorden, der ville gavne hans kandidat. Det lykkes over al forventning
Det samme skete under Brexit og igen var Cambridge Analytica og Facebook indblandet. Det er efterfølgende kommet frem at analysefirmaet havde købt personoplysningerne fra millioner af folks Facebook-profiler uden deres samtykke og brugt dem til politiske reklameformål; indsamlede informationer om brugere blev brugt til at tæppebombe såkaldte svingvælgere og deres venner, familier og grupper i Facebook. Igen lykkedes projektet.
Ingen bryder sig om at tro det om sig selv, men vi er beviseligt modtagelige for propaganda. Hvis vi eksempelvis i vores Facebook-feed bliver præsenteret for artikler, annoncer o.l der har en bestemt vinkel, er vi ganske enkelt meget mere tilbøjelige til at sætte vores kryds et bestemt sted.
“Har du penge nok, så kan du komme ind. Du kan analysere dig til, hvad dit partiprogram skal være, du kan angribe de vælgere, som sympatiserer med dig, og har du rigtig mange penge og det lange seje træk bag dig, så kan du omvende hver og en derude.” Søren H. Dinesen, direktør i Digiseg, som sælger data til partier i hele Europa. (Kilde: Politiken)
Som Computerworld skriver er The Great Hack ”forbrugeroplysning i særklasse”, og dokumentaren viser med al tydelighed, hvordan den massive dataindsamling fra de store tech-giganter er med til at undergrave demokratiet og menneskerettigheder.
Millioner af menneskers personlige oplysninger bliver brugt på måder de ikke er klar over, og det gælder efter al sandsynlighed også dig.
Se evt. traileren til den prisvindende dokumentar “The Great Hack”
Relateret artikel:
Dyreste valgkamp nogensinde: Kan penge vinde valg?
Kilder: Techcrunch.com, computerworld.dk, Information, The Guardian