Muskel dysmorfofobi truer en hel generation af unge mænd

Megarexi kan blive en invaliderende lidelse

Et amerikansk studie viser, at 22 procent af unge mænd lider af spiseforstyrrelser som følge af et kropsideal, hvor man hele tiden forsøger at blive større og stærkere, uden på noget tidspunkt at blive tilfreds med sig selv.

“Jagten efter en større og mere muskuløs krop er meget udbredt,” udtaler en af forskerne bag studiet Dr. Jason Nagata fra University of California.

“I løbet af de sidste årtier er det idealiserede mandlige kropsbillede blevet større og større,” udtaler Dr. Nagata til The Guardian.

Det er typisk unge mænd, som modsat anorexi, kommer til at lide af ”bigorexia”, eller megarexi, og havner et et tvangspræget mønster med træning og nøje afmålte måltider, der optager al deres tid og fokus.

Muskel dysmorfofobi er en undertype af tvangsmæssige mentale lidelser.
Lidelsen kan indgå som led i andre lidelser som OCD (tvangstanker og -handlinger), spiseforstyrrelser mv. og kan være så invaliderende for den ramte, at lysten til at deltage i sociale sammenhænge helt kan forsvinde, og man derfor kan udvikle socialangst og depression.

Det overdrevne fokus på ens krop fører ikke bare til, at man bruger enorme ressourcer og tid på træningsrutiner, kost og kosttilskud. Brug af anabolske steroider med alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser er også almindeligt. Mange der lider af muskel dysmorfofobi vil typiske argumentere både overfor sig selv og andre, at de kan dosere deres brug af steroider, så de ikke skader sig selv.

Chris Hemsworth spiller Thor i Marvels superheltefilm

Ligesom skønhedsmagasiner kan være med til, at piger får et unormalt forhold til deres udseende og krop og kan føre til anorexi, så kan de de mere og mere muskuløse filmskuespillere som f.eks. Dwayne, “The Rock” Johnson og Chris Hemsworth føre til et urealistisk mandeideal for mange unge.

Muskel dysmorfofobi kan dog også stamme fra en kemisk ubalance i hjernen og traumatiske oplevelser i barndommen vurderer National Health Service.

Dr Roberto Olivardia fra Harvard Medical School, udtaler, at “det er som en stille epidemi, og at omkring 10 procent af alle mænd i motionscentre lider af muskel dysmorfofobi, -og de søger typisk ikke hjælp.

Det er først, når man ser forbi facaden, at man indser, at disse statuelignende mænd langsomt ødelægger sig selv. (The Guardian)

Lidelsen kan helbredes med kognitiv adfærdterapi, alternativt med SSRI medicin.

 

Kilder: The Guardian International, wikipedia.org og studiet “Predictors of muscularity-oriented disordered eating behaviors in U.S. young adults: A prospective cohort study, juni 2019

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her