“Det er muligt at opnå en sund, bæredygtig kost – uden at alle behøver at blive vegetarer, veganere eller opgive lækkerier,” udtaler Tanya Steele, administrerende direktør for WWF i Storbritannien.
Verdensnaturfonden (WWF) har nyligt udgivet en rapport, der viser at det er nemmere end man tror at spise klimavenligt og sundt.
Skiftet til en sundere og mere bæredygtig kost kan give en reduktion på 36 procent i globale udledninger og en 20 procent reduktion i tab af biodiversitet sammenlignet med den gennemsnitlige kost – uden at droppe kød og mejeriprodukter, ifølge rapporten fra WWF.
Rapporten, ”Eating for Net Zero” præsenterer en kost, der ikke afviger drastisk fra de nuværende spisevaner, men er meget venligere mod planeten og koster det samme at købe, skriver Positive News.
Omkring 30 procent af de globale udledninger af drivhusgas kommer fra fødevareproduktion. Samtidig tager overdreven afhængighed af kød og intensiv landbrugspraksis hårdt på jordsundheden og biodiversiteten. Maden vi spiser, og den intensive måde, den produceres på, forårsager tab af natur og forurener vandløb og havene omkring os.
Men WWF siger, at vi kan spise os mod en sundere planet med et par simple kostændringer. Dette inkluderer 83 procent flere fisk og skaldyr med lavt CO2 aftryk (såsom muslinger og sardiner), et 50 procent boost i bønner og bælgfrugter, 45 procent mere frugt og grønt, og en reduktion i kød (69 procent mindre), mejeriprodukter (25 procent mindre) og æg (32 procent mindre). Bælgfrugter er eksempelvis ærter, bønner, linser, lupiner og jordnødder.
Udover gevinsterne for planetens sundhed ville tilegnelsen af anbefalingerne lette byrden i sundhedsvæsnet, som i øjeblikket bruger milliarder på kost relaterede sygdomme og fedme, samtidig med at det muliggør skiftet til et naturvenligt landbrug, skriver WWF.
Ifølge rapporten, starter det med en genovervejelse af regeringers kostråd, kombineret med et engageret eksempel gennem offentlige indkøb af bæredygtige fødevarer af høj kvalitet til skoler, hospitaler, plejehjem og andre offentlige institutioner.
“Kost er ikke kun et spørgsmål om personlig præference,” udtaler Tanya Steele. “Kostvalg er dybt påvirket af, hvad der er tilgængeligt, overkommeligt, og hvordan det markedsføres. Disse faktorer bestemmes af regeringer og virksomheder.
“Lige nu presser disse os til at indtage fødevarer, der er skadelige for vores sundhed og planeten. Vi har brug for politikker, der forbedrer overkommeligheden, tilgængeligheden og ønskværdigheden af sunde, bæredygtige fødevarer, hvilket vil gøre dem til det nemme valg.”
I forordet til rapporten skriver WWF blandt andet: ”Planetens sundhed er tæt forbundet med vores egen.” Sideløbende med klima- og naturkriserne oplever vi en folkesundhedskrise med stigende fedme og dårlige kostvaner, der mangler nøglenæringsstoffer. Alt dette kommer med en økonomisk omkostning såvel som en omkostning for mennesker og planeten.”
Sunde og bæredygtige kostvaners rolle i at levere en naturpositiv CO2 netto-nul omstilling er indlysende – vi kan ikke opnå vores klima- og naturmål uden at ændre vores kostvaner, skriver WWF.
De fulde anvisninger og rapporten “Eating fo Net Zero” kan læses her.
Relaterede artikler:
Kinas enorme fremgang i sol- og vindenergi giver nyt håb for klimaet viser ny rapport
Maersk får grøn bio-methanol til jomfrurejsen af verdens første methanol drevne containerskib
Kilder: WWF, Positive News, Future Food Movement.