De super riges bedrag for milliarder underminerer staten – Er verden udenfor lov og kontrol?

De super riges verden er ofte helt anderledes, og de ser verden fra deres helt egen synsvinkel.

Den gigantiske milliardsvindel med udbytteskat på 410 milliarder, vil uvægerligt bringe et nyt fokus på de mange personer, der berøver staten for milliarder hvert år, i et nært samarbejde med banker og såkaldte “formueforvaltere”.

Brooke Harrington, professor ved CBS i København

Professor på CBS i København, Brooke Harrington, besluttede sig for at finde ud af, hvordan verden ser ud fra de super riges synsvinkel, og tog en uddannelse som formueforvalter, hvor hun mødte folk fra inderkredsen og interviewede dem.

Hun var chokeret over hvad hun fandt; hvis folk vidste hvordan det virkelig hang sammen, ville der blive revolution, lyder det fra Brooke Harrington. Hendes bog har allerede vakt stor opsigt i udlandet, hvor den udkom på Harvard University Press.

“Livet for de rigeste mennesker i verden er så forskellig fra de øvrige af os, at man næsten ikke kan forestille sig det. De nationale grænser betyder intet for dem, De rige lever i en verden, hvor der ikke eksisterer grænser. Love betyder heller intet for dem… ”.

 

“De super rige lever praktisk taget i en verden der er hinsides al lov, kontrol og moral.”

 

Brooke Harrington, beskriver i sin bog, ”Kapital Uden Grænser”, hvordan formueforvaltere for de super rige hjælper dem med at omgå alle love, og systematisk gemmer utallige milliarder i alle tilgængelige skattely rundt om i verden. Mange super rige skjuler penge i en sådan grad, at det underminerer demokratiet og nationalstaterne.

Brooke Harrington tilbragte næsten otte år med at studere denne mindre kendte gruppe af velbetalte formueforvaltere. Hun “fulgte derefter pengene” til de 18 mest populære skattely i verden og interviewede forvalterne for at forstå, hvordan de hjalp deres super rige kunder med at undgå skatter, kreditorer og utilfredse arvinger – alt sammen skruet sindrigt sammen for at undgå myndigheder og skat.

Bogen, ”Kapital uden grænser” afslører, hvordan formueforvaltere bruger offshore banker og skuffeselskaber til at beskytte private formuer, ikke kun fra beskatning, men fra alle former for juridiske forpligtelser. Brooke Harrington fortæller i bogen om, hvordan formueforvalterne prøver at retfærdiggøre deres arbejde, på trods af bevis for, at det eroderer myndighedernes autoritet og bidrager til global ulighed.

Harringtons forskning giver det første indblik i den skruppelløse taktik og mentalitet i et hemmeligt erhverv, der styrer ufatteligt store kapitalstrømme rundt om i verden. Baseret på 75 interviews med formueforvaltere udført i de traditionelle finansielle centre i Europa og Amerika samt de nyere skattely i Afrika, Asien og det Sydlige Stillehav, giver bogen for første gang indsigt i en elite, der ifølge Harvard University Press arbejder skjult og diskret for at berige den rigeste ene procent.

I et interview til ”The Nation” udtaler Harrington:

”Der er en bestemt gruppe velstående mennesker, som ikke ønsker at være underlagt de love, der forpligter resten af ​​os.”

“De super rige ønsker ikke anarki, for det ville være ubelejligt. De vil stadig gerne have veje og en retsstat. De vil have mordere i fængsel. De vil bare ikke have at lovene gælder for dem selv. Så ved hjælp af formueforvaltere, sætter de sig ud over nationalstatssystemet ved at ændre pas efter ønske, have flere boliger og rejse rundt strategisk for at sikre, at de nationale love ikke gælder for dem.”

De super rige er i direkte kollisionskurs med de civile samfund. Harrison citerer bl.a. økonomiprofessor Prem Sikka, der taler om : ” … de måder, som juridisk og finansiel regnskabsmæssig ekspertise har udviklet imod det fælles bedste i lang tid. Et segment af de meget velhavende har været “freeriders” på bekostning af samfundet, mens de ikke betaler deres rimelige andel. Dette truer direkte civilsamfundets eksistens.”

“De manglende skattebetalinger betyder derfor manglende penge til skoler, veje, sygehuse og infrastruktur. Man kan se tydelige tegn på denne pengemangel alle steder i verden.”

 

Hvad kan vi gøre ved det?

Professor Brooke Harrington påpeger, at der ligesom med Panamapapirene er brug for flere ”whistleblowers”, der kan afsløre både formueforvaltere og de superriges skattekriminalitet. Og så hjælper det også at udstille, både dem der hjælper de superrrige og de superrige selv. Hverken de super rige eller deres formueforvaltere ønsker at fremstå som de kriminelle ”freeriders” de i virkeligheden er. Afsløringer er vejen frem, så den dunkle og fordækte verden kommer frem i lyset.

Og så skal vi holde vores politikere og overstatslige institutioner som EU op på at forfølge skattekriminalitet i milliardklassen mere intenst. Det bliver gjort i et vist omfang nu, men det skal gøres langt mere målrettet og effektivt hvis det skal standse, eller i det mindste bremse milliardbedragerierne af staterne og borgerne.

Skatteydernes penge er stjålet af super rige til luksusforbrug

De banker og enkeltpersoner, der villigt og mod store fortjenester medvirker til kriminaliteten bør udstilles og straffes på samme måde som alle andre kriminelle.

De sidste store afsløringer om bankernes direkte involvering i svindel med udbytteskat for 410 milliarder kr. afslører, at cheferne i bankerne laver fuldstændig kolde kalkuler med risikoen for at blive opdaget, mulige bøder, kontra den enorme fortjeneste de kan lave ved at stjæle skatteydernes penge igen og igen.

Penge der kunne være brugt til uddannelse, sygehuse, ældrepleje og andre hårdt trængte områder, er i stedet gået til at finansiere super riges luksusforbrug af dyre biler, villaer og privatfly

 

Bogen “Kapital Uden Grænser” er, sammen med Paradise Papers, Panama skandalen og den ufattelige svindel med udbytteskat, med til at skabe debat om den stigende ulighed i verden. Panama papirene afslørede, at flere statsledere var involverede i massivt skattebedrageri, herunder den islandske statsminister, som gik af dagen efter afsløringerne. Den dengang siddende premierminister David Cameron var også indirekte involveret. At så mange i den politiske elite har bånd til dem som bedrager staterne, er sandsynligvis med til at forklare, hvorfor der hidtil ikke har været sat hårdt ind over den systematiske skatteunddragelse. De omfangsrige afsløringer afsløringer i Paradise Papers, og nu her den gigantiske svindel med udbytteskat ser til gængæld ud til at sætte alvorligt gang i processen. Det er ikke usandsynligt, at der kommer til at rulle hoveder, og dette kan føre til, at en del superrige betænker sig, og prøver på at rette op på tingene for at undgå fængsel.

Der er i hvert fald opstået en massivt folkeligt krav om, at politikerne sørger for at skattesvindlere stilles til regnskab, og ikke mere kan gemme sig bag de lukkede døre.

 

Bogen ”Kapital Uden Grænser” udkom på Djøf Forlag.

 

Relaterede artikler:

Forskning: Magt og penge kan ændre din hjerne

 

Oprøret mod ”take the money and run” økonomien

 

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her