Dramatisk fald i kriminalitet i Australien: Et slående eksempel på effekten af sund fornuft

Australien ser ud til at have knækket koden for kriminalitet

Australien der for nyligt overraskede med sine rekordlave coronatal og effektive tilgang til smitten, laver igen positive overskrifter.

Denne gang med overvældende resultater med hensyn til at reducere kriminaliteten i landet. Og nej, det skyldes ikke corona nedlukningen.

Udviklingen er sket over en længere årrække med tilsyneladende gennemtænkte og i hvert fald effektive tiltag.

Siden 2001 er antallet af indbrud faldet med 68 procent, biltyverier med 70 procent og røverier med 71 procent. Dertil kommer at mordraten er faldet med over 50 procent. Stofmisbruget af heroin er faldet tilsvarende.

Ifølge The Sidney Morning Herald har landet oplevet et fald i kriminalitet, der i løbet af en tyveårig periode har forvandlet Australien.

To af landets førende eksperter har i denne måned udgivet bogen The Vanishing Criminal, der beskriver beskriver årsagerne til det drastiske fald i kriminalitet.

Det australske politi har fået det noget lettere i de senere år

En af årsagerne til det store fald i kriminalitet er blandt andet, at det er lykkes landet at mindske indtaget af alkohol hos yngre mennesker.

Til sammenligning har vi i Danmark en  officiel europarekord i druk blandt unge mennesker.

Australien har desuden været gode til at fokusere på at udvikle politinæssige tiltag, der rent faktisk virker.

En anden vigtig markør som stort set altid hænger omvendt sammen med kriminalitet, er at det generelle velstands niveau er steget i Australien, og at arbejdsløsheden er faldet.

Desuden er det blevet betydeligt sværere at stjæle biler på grund af ny teknologi.

Det sorte marked for stjålne varer er mindsket som følge af udviklingen, og det betyder igen endnu større risici for kriminelle.

Et andet tydeligt eksempel på hvad rationelle tiltag kan medføre, er den strenge våbenlov Australien indførte i 1996. Efter lovens indførelse faldt antallet af skoleskyderier til nul, og det har været sådan lige siden.

Her er udviklingen i USA et eksempel på det modsatte; modstand mod at ændre våbenloven betyder, at landet har 57 gange flere skoleskyderier end det land, som ligger på andenpladsen. (CNN)

Ny bog om den dalende kriminalitet i Australien

Det ikke altid har været sådan i Australien. Fra 1970 til omkring år 2000 oplevede Australien som mange andre lande voldsomme stigninger i kriminaliteten. Landet  havde på et tidspunkt en af de værste kriminalstatistikker i verden; blandt andet det højeste antal indbrud.

Set på den baggrund er de nye tilstande i Australien nærmest mirakuløse.

Faktisk har vi i modsætning til den almindelige opfattelse også herhjemme oplevet store fald i kriminaliteten.

Ser man på hele verden generelt er der ifølge kriminalitets statistikkerne også sket et fald i mordrater, voldtægter og børnemishandling. Det er igen modsat det almindelige mediebillede, der ofte giver et overdrevent eller i hvert fald misvisende billede af den generelle udvikling.

Som en af forskerne bag bogen The Vanishing Criminal udtrykker det, er folks opfattelse af mængden af kriminalitet fuldstændig ude af trit med de faktiske tal. (Don Weatherburn til avisen The Australian)

Australien gjorde sig i december måned specielt bemærket på et andet område. Hvor stort set resten af verden var fastlåst i corona lock-down, havde de i Australien praktisk taget nul coronasmitte. Folk kunne holde jul sammen og gå til musikfestivaler. Takket være en hård lockdown og stærk smittesporing var det lykkes at holde smitten så langt nede, at de kunne leve og omgås stort set normalt.

Det ser ud til at Australien på nogle ret væsentlige områder har været i stand til at implementere de metoder og den politik som man har objektivt belæg for virker. Mange andre lande er knap så heldige og skal kæmpe med indblanding fra lobbyorganisationer, misinformation og populisme, som ofte får debatten og dermed effektive tiltag til at køre af sporet.

 

Relaterede artikler:

Der er lys forude: Australien har besejret covid-19 og har sommer, musikfestivaler – og jul

Verden går langt bedre end du tror: Se den reelle udvikling og få overblik

 

Kilder: CNN, The Sidney Morning Herald, The Australian, health.gov.au, The Vanishing Criminal: Causes of Decline in Australia’s Crime Rate, NBC News, sydney.edu.au.

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.