Er sollys gavnligt for hjertet: Ny viden overrasker

Meget tyder på, at sollys er utroligt gavnligt for helbredet

Det er flere ting, der tyder på, at lægevidenskaben for alvor er ved at revurdere synet på sollys betydning for vores helbred. En lang række langvarige og omfangsrige undersøgelser viser, at fordelene ved at udsætte sig for sollys langt overgår ulemperne.
Britiske forskere har for nyligt dokumenteret, at risikoen for at dø af hjertesygdomme, er langt højere for dem, som ikke får nok sollys. De har desuden i en række forsøg på mennesker, påvist, at en af faktorene (udover D vitamin) også skal findes i de store reserver af nitrogenoxid som huden indeholder, og som udløses, når vi bliver udsat for sollys. Når vi bliver udsat for sollys, og op til en time efter, sænkes blodtrykket, og udvides blodårene og kranspulsårene. Der er m.a.o. ret entydige beviser for, at sollys er godt for blodtilførslen og det cardiovaskulære system i det hele taget.
Hvis man kigger på antallet af hjerterelaterede dødsfald på verdensplan, er der også en klar sammenhæng i forhold til, hvilken en breddegrad man befinder sig på; jo mindre sollys, jo flere dør af hjertesygdomme.

 

En overdødelighed på 50 procent.

Det svenske medicinske universitet, Karolinska Institut

I en anden undersøgelse, dokumenterede det svenske Karolinska Institut, som fulgte 30.000 kvinder gennem 20 år, at de kvinder, der undgik naturligt sollys, eller som smurte sig ind i solcreme, hver gang de gik udenfor, faktisk fordoblede deres risiko for dø for tidligt. M.a.o. en overdødelighed på 50 procent. Faktisk var der færre kvinder i gruppen, der blev udsat for sollys, som udviklede melanoma, og de samme kvinder havde også en 10 % mindre risiko for at dø af hudkræft sammenlignet med de kvinder, der undgik solen.

Denne undersøgelse lægger sig op ad tidligere forskning med en gruppe på 450.000 mennesker, som viste, at udsættelse for sollys gav en markant lavere risiko for mange kræftformer. For lidt solskin øger drastisk risikoen for, at dø af ALLE årsager, fordi kroppen kommer til at mangle D-vitamin, og de andre helbredende effekter solen giver. Herunder frigørelen af nitrogenoxid i huden.

Hudlæge og forsker, Dr. Richard Weller

Alt dette er med til at sætte alvorligt spørgsmålstegn ved vores opfattelse af sollys betydning for vores generelle helbred. Nok er hudkræft, en alvorlig faktor, men risikoen for at dø af eksempelvis en hjerterelateret sygdom er omkring 100 gange højere.

Den britiske forsker, Dr. Richard Weller, der selv er hudlæge, opfordrer til, at man bliver nødt til at se på forholdet mellem fordele og ulemper ved sollys. Hvor meget sollys, der i virkeligheden er optimalt i forhold til vores overordnede sundhed. Er de officielle råd om solbadning i trit med forskningen, eller der et misforhold mellem rådene og de meget veldokumenterede undersøgelser, der viser at risikoen ved manglende sollys langt overstiger risikoen ved hudkræft? Noget tyder på det. Om ikke andet, er det måske en god ide, som almindelig bleg dansker på vores breddegrader, at genoverveje om vi ikke er blevet for hysteriske i vores forhold til sollys. Er den gængse opfattelse om at undgå sollys i virkeligheden skadelig for vores helbred?

 

Andre dokumenterede fordele ved sollys

1. Sollys dræber bakterier: Hospitalsstuer med naturligt sollys har færre bakterier end stuer, hvor der kun er kunstig belysning. Dette er naturens måde at beskytte os mod sygdom. Så få så meget naturligt sollys og frisk luft ind i dit hjem og på din arbejdsplads som muligt.

2. Sollys styrker dit immunforsvar ved at øge produktionen af hvide blodlegemer, og forbedre tilførslen af ilt ved at øge kapaciteten af røde blodlegemer .

3. Sollys øger melatonin-niveauet, hvilket resulterer i mange fordele såsom forsinket aldringsproces og bedre søvn.

4. Mange hudsygdomme afhjælpes ved udsættelse for sollys, og sår heler hurtigere, når de udsættes for sollys.

5. Sollys forbedrer fysiske præstationer ved at øge mængden af ilt i vævet. Det kan også øge din muskelstyrke.

6. Sollys forbedrer humøret ved bl.a. at øge endorfin -og serotoninproduktionen, hvilket afhjælper træthed, stress og depression.

7. En kombinationen af sollys, frisk luft og motion har en stimulerende virkning på hjernen og nervesystemet.

8. Sollys sænker blodtrykket. En undersøgelse ved University of Edinburgh viste, at sollys hjælper med at reducere blodtrykket og kan reducere risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald.

9. Sollys sænker risikoen for Alzheimers og Multipel Sclerose. Sollys fremmer en normal døgnrytme, som hjælper med at forbedre aspekterne af Alzheimers. Og forskning har vist, at tidlig udsættelse for sollys i livet kan reducere en persons risiko for Multipel Sclerose.

10. Sollys reducerer angst og panikanfald. Både angst og panikanfald har været forbundet med skiftende årstider og reduceret udsættelse for sollys. Sollys trigger specielle områder i øjets nethinden, som udløser frigivelsen af ​​serotonin.

11. Endelig giver det også øget sexlyst at være i solen, ved bl.a. at øge testosteron niveauet i kroppen.

Undgå dog på alle måder at blive forbrændt.

(Det er også vigtigt at pointere, at UV strålingen fra solarier for det første er meget kraftigere end solens stråler på vores breddegrader, og ikke umiddelbart er en optimal erstatning for rigtigt sollys)

 

Se evt. mere om sammenhængen mellem helbred og sollys fortalt af Dr. Richard Weller

 

 

 

 

Kilder:
Avoidance of sun exposure is a risk factor for all-cause mortality: results from the Melanoma in Southern Sweden. Journal of Internal Medicine. Volume 276, Issue 1, pages 77–86, July 2014

Lin SW, Wheeler DC, Park Y, Cahoon EK, Hollenbeck AR, Michal Freedman D, Abnet CC. Prospective study of ultraviolet radiation exposure and risk of cancer in the U.S. Int J Cancer. 2012 Apr 26. doi: 10.1002/ijc.27619

alun.dk

sundhedsguide.com

TedTalk af Dr. Richard Weller


 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk

 

 

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.