Facebook medstifter og milliardær Chris Hughes, advarer kraftigt imod, at de store tech-firmaer er i gang med at introducere deres egne valutaer; det finansielle system kan i princippet komme uden for centralbankernes kontrol og kan give de multinationale selskaber en magt, der faktisk burde være under demokratisk kontrol.
De nye kryptovalutaer kan ifølge Hughes og andre medføre, at tech-giganterne får alt for meget magt, og at nationalstaternes handlemuligheder begrænses.
Hughes opfordrer til at man snarest muligt griber ind med lovgivning overfor Facebooks nye kryptovaluta ”Libra”.
Her ligger Hughes på linie med direktøren for Den Internationale Valutafond, Christine Legarde, der for nyligt også var ude og gøre opmærksom på farene ved at ikke at gribe ind overfor tech-giganternes overtagelse af det finansielle marked. Der er også muligheder i den nye udvikling, men det kræver ny lovgivning siger Legarde.
Flere store Tech-firmaer arbejder ligesom Facebook på at kunne operere som selvstændige betalingsenheder, og har tænkt sig at tilbyde forskellig bankvirksomhed til deres brugere.
Facebook er i gang med at udvikle Libra sammen 28 andre selskaber heriblandt Mastercard, Paypal, Uber, Vodafone og for nyligt også Spotify. De 28 selskaber kaldes også ”The Libra Associastion”.
Libra er tænkt som en international krytovaluta med en værdi på ca. en dollar, og teknologien bygger på samme måde som Bitcoin på blockchain teknologi. Det er meningen at Libra via appen ”Calibra” skal inkorporeres i Facebook Messenger og Whatsapp. Libra skal kunne handles allerede i 2020.
Man skal så kunne veksle sine egne penge, f.eks. kroner om til Libra, og derved give Facebook og deres partnere adgang til enorme midler. Det vil samtidig betyde, at Facebook også får adgang til alle vores økonomiske transaktioner oven i alle de andre data de i forvejen har om os. Og det er utroligt meget magt at overgive til få firmaer, der så i princippet kan handle hen over hovedet på nationalstater.
Det rejser også spørgsmålet om, hvad der kan ske med økonomisk ustabile lande, hvis Facebook suger deres egen valuta ud af dem?
Ligesom med Bitcoin er der desuden også spørgsmålet om kontrol med hvidvask.
Hvis der ikke snart laves ny lovgivning på området kan vi ifølge eksperter være i gang med at overgive afgørende magtbeføjelser til meget få firmaer.
Det som Libra fortalere kalder decentralisering er i virkeligheden et magtskifte fra centralbankerne over til multinationale selskaber, siger Chris Hughes til The Guardian. Det er bl.a. pengepolitikken som man er i gang med at opgive kontrollen med, hvis man ikke griber ind i tide.
The Libra Associastion vil være i stand til at disrupte og svække nationalstaterne udtaler Chris Hughes til Financial Times. Stort set samme ord som Christine Legarde brugte for nyligt om tech-gigantenes voksende indflydelse og sandsynlige overtagelse af det finansielle system.
G7 landene har nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge risici og konsekvenserne af de nye kryptovalutaer. Arbejdsgruppen skal “undersøge konsekvenserne af Libra og systemiske konsekvenser i brug af kryptovaluta, forbruger-beskyttelse, forskellige kontrol-udfordringer samt udfordringer med overførsel af monetære principper”. (Computerworld.dk)
De forskellige centralbanker og Den Internationale Valutafond deltager også i arbejdet med at kortlægge de konsekvenser de nye kryptovalutaer kan have på det etablerede finansielle system.
Nationalbankerne i Storbritannien, Frankrig og Tyskland meddelte i sidste uge, at Facebook skal forvente at blive holdt nøje øje med. (Berlingske)
“Det skal være sikkert. Ellers vil det ikke ske,” sagde den britiske nationalbankdirektør, Mark Carney, til BBC.
“Facebook har oplysninger om milliarder af mennesker og har gentagne gange vist en mangel på respekt for beskyttelsen og påpasselig brug af disse data. Med annonceringen af, at selskabet planlægger at skabe en kryptovaluta, fortsætter Facebook sin ukontrollerede udvidelse og udbreder dens rækkevidde ind i brugernes liv” sagde formanden for finansudvalget i Repræsentanternes Hus i USA, Maxine Waters. (Berlingske)
Relateret artikel:
IMF: De store techfirmaer kan overtage bankverdenen med kunstig intelligens
Kilder: Berlingske, The Guardian, computerworld.dk, CBS Morning