IMF: De store techfirmaer kan overtage bankverdenen med kunstig intelligens

Christine Lagarde, IMF

Direktøren for Den Internationale Valutafond (IMF), Christine Lagarde, advarer mod, at de store tech firmaer kan komme til at dominere bl.a. verdens betalingssystemer ved hjælp af kunstig intelligens og indsamlingen af Big Data.

Det er Christine Legardes overbevisning, at ”Fintech”, eller finansiel teknologi snart er i stand til at disrupte hele den finansielle sektor og hvad værre er, opnå monopol på verdensplan.

”Der vil sandsynligvis komme en betydelig disruption af det finansielle landskab i og med, at de store tech firmaer kan bruge deres enorme brugerdatabaser og dybe lommer til at tilbyde finansielle produkter baseret på Big Data og kunstig intelligens”. (Christine Lagarde)

Dette udgør en udfordring for finansiel stabilitet og effektivitet, fortalte Christine Lagarde på et ”high level” G20 seminar den 8 juni i Japan.

Ifølge Christine Lagarde vil det ikke bare være problematisk i forhold til monopoldannelse, men det vil også være svært for enkeltstater at styre rent lovgivningsmæssigt. Der vil blive brug for ny lovgivning på området.

I en IMF blog sidste år sagde Legarde, at lande og regeringer, der skal forsøge at regulere på området står med nogle store udfordringer:

“På den ene side skal de beskytte forbrugere og investorer mod bedrageri og bekæmpe skatteunddragelse, hvidvask af penge og finansiering af terrorisme… … De skal også beskytte integriteten og stabiliteten i det finansielle system.

“På den anden side skal de passe på ikke at hæmme innovation, der ansvarligt og bæredygtigt gavner offentligheden “.

”Det kræver kreativitet, fleksibilitet og ny ekspertise, at udvikle en ny rammelovgivning på området”.

Udviklingen indenfor “fintech” kræver ny lovgivning

I Kenya og Kina har mobile betalingssystemer givet millioner af mennesker adgang til det finansielle system. I Letland, Brasilien og andre steder har peer-to-peer-udlån åbnet en ny kilde til kredit for små virksomheder, der har problemer med at låne fra en bank. (imf.org)

De store tech virksomheder Legarde henviser til er selvfølgelig især, Facebook, Google og Amazon, der har forskellige betalingsservices og desuden tilbyder forskellige lånemuligheder og kryptovalutaer. Og så har de enorme mængder informationer (Big Data) om deres brugere at trække på. Facebookland er i princippet verdens største land med 2,4 milliarder indbyggere. Indbyggere der allerede er blevet gennemanalyseret af kunstig intelligens og algoritmer; eksempelvis kreditvurderet på forhånd ud fra fra deres adfærd på nettet.

I lyset af bankernes utallige sager om hvidvask, skatteunddragelse og høje gebyrer, er det er nok de færreste, der ligefrem har ondt af, at bankerne nu bliver overhalet indenom af ny teknologi og nye spillere på det finansielle område.

De store techfirmaer er dog også belastet af sager om ulovlig dataindsamling, udnyttelse af monopolsstatus og systematisk skatteunddragelse. At de får mere magt nu også på det finansielle marked er noget lovgivere og befolkning er tvunget til at tage seriøst.

 

Relaterede artikler:

Facebook og Google betaler stort set ikke skat i Danmark. Organiseret skattebedrag i milliardklassen

 

Margrethe Vestager: Beskyt dig selv og brug andre søgemaskiner end Google

 

 

 
 

 

 

Kilder: IMF, thenational.ae, financialpost.com, reuters, CNBC, finans.dk
 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her