Deep fake videoer tester Facebooks og Mark Zuckerbergs troværdighed

Lever Facebook op til sit samfundsansvar om troværdighed?

I øjeblikket florerer der flere kontroversielle deepfake videoer på Facebook og det Facebookejede Instagram.

Videoer kendt som er “deepfake” bruger kunstig intelligens til at manipulere kendte personer og politikeres udseende og stemmer så naturtro, at mange let tager dem for den ægte vare.

Deepfake videoer vil sandsynligvis blive den næste bølge af fake news, der kan vildlede offentligheden.

Facebook har fået hård kritik for ikke at fjerne en manipuleret video af Nanci Pelosi, som får hende til at se ud som om hun er påvirket. Nanci Pelosi er som bekendt Trumps demokratiske hovedmodstander i Kongressen og bl.a. præsident Trump og hans advokat, Rudolph Giuliani, har delt den manipulerede video som har fået lov til at cirkulere på Facebook og er blevet set millioner af gange.

Som modsvar har har to kunstnere og et reklamebureau produceret en meget overbevisende deepfake video, der viser Mark Zukerberg prale af sin magt og evne til at kontrollere verden, som man kan se og høre i nedenstående video.

“Forestil dig det i et sekund: En mand med total kontrol over milliarder af menneskers stjålne data, alle deres hemmeligheder, deres liv, deres fremtid,” siger den falske Zuckerberg. “Jeg skylder det hele til Spectre. Spectre viste mig, at den der kontrollerer verdens data kontrollerer fremtiden. ”

Videoklippet af samtidig lavet, så det ser som en legitim nyhedsudsendelse.

Kritikere mener, at Facebook har et stort samfundsansvar i ikke at være platform for manipulerede videoer, der ligesom anden fake news, og i måske i endnu større grad kan vildlede og manipulere offentligheden. Autenticiteten af en nyhed er ofte blevet endeligt dokumenteret af en video eller et lydklip. Den tid er i princippet forbi.  Med den nye teknologi bliver det sværere og sværere at skelne mellem ægte og falske videoklip, og desto større ansvar har de forskellige medieplatforme for ikke at dele disse klip.

Facebook er tidligere blevet voldsomt anklaget for ikke at ville fjerne videoer af vold mod børn, og har i år sat 33 milliarder kr. af til betaling af bøder for ikke at beskytte deres brugeres oplysninger.

Omsætningen og antallet af brugere stiger dog stadig, trods den massive kritik. Facebook tjente alene i 1. kvartal 100 milliarder kr. og antallet af brugere steg med 8 procent om måneden og er nu oppe på knap 2,4 milliarder brugere. (Politiken og Techcrunch.com)

 

Relateret artikel:

Virkelighedstro falske videoklip og stemmer kan laves af hvem som helst

 

Kilder:

The Guardian, vice.com, CBS News, Politiken, Techcrunch.com, abc.net
 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her