Inflationen falder snart ifølge flere økonomer: Vi har set toppen og priserne vil falde igen i 2023

Den høje inflation er heldigvis forbigående ifølge økonomer

Man behøver ikke frygte en lang årrække med stigende renter og priser som vi så det i 1970érne, lyder det fra en række toneangivende økonomer.

Økonomien kan allerede være forbi toppen af inflationen, da begrænsninger i nogle forsyningskæder er aftaget, og efterspørgslen er faldet, udtaler Rick Rieder, investeringschef hos verdens største kapitalforvalter, BlackRock.

De store flaskehalse pandemien skabte er ved at være overståede, og det vil medvirke til at inflationen og priserne falder igen.

Både kerneforbrugsprisindeks og personlige forbrugsudgifter, som ekskluderer fødevare- og energiinflation, toppede i marts og februar og skulle “bevæge sig betydeligt lavere ved udgangen af ​​2022,” skrev Rieder på Twitter den 2. maj.

Selvom flaskehalse i forsyningskæderne er blevet bedre, er der dog stadig andre faktorer, såsom mangel på arbejdskraft.

Art Hogan, chefmarkedsstrateg hos B Riley Financial udtaler dog tilsvarende Rieders vurdering til The Street: ”Inflationsraterne er ved at vende fra meget høje niveauer og toppede i marts”.

Økonomer fra Bank of America har en lidt mere forsigtig analyse: “Vi forventer, at den amerikanske inflation vil aftage i løbet af de næste to år, men fremskridtet vil være meget ujævnt… Der er foreløbige beviser på en lempelse af forsyningskædens udfordringer, og vi forventer en ‘to skridt fremad, et skridt tilbage’-proces i det næste år.” Men det bliver ikke en årti lang kamp, ​​forudser Bank of America. Priserne skulle begynde at falde i 2023. (cnn.com)

Ved udgangen af ​​2022 skulle alle økonomiske indikatorer for inflation være på halvdelen af ​​den nuværende rate.

Årsagen til at inflationen vil toppe midt på året er på grund af økonomiske afmatninger globalt, især i Kina og Europa, udtaler Anthony Chan, tidligere cheføkonom hos JPMorgan Chase til The Street.

Indkøbsturen er lidt af en udfordring i 2022

Højere energipriser forårsager også en nedgang i efterspørgslen, mens højere samlede inflationsrater har forårsaget en “dæmpning i forbrugsbegejstring,” udtaler Chan.

De højere inflationsrater får også centralbanker globalt, inklusive Australien og USA til at stramme pengepolitikken og lægge et nedadgående pres på efterspørgslen.

Chefrentestrateg hos Janney Montgomery Scott, Guy LeBas udtaler sig i samme retning: “Der er mange beviser på, at inflationen for vareomkostningerne er ved at aftage.”

Der er stadig en lang række usikkerhedsfaktorer, såsom krigen i Ukraine. Men frygten for en lang periode med højere renter og stigende priser kan man sandsynligvis godt lægge på hylden. Inflationen vil ifølge en lang række økonomer begynde at flade ud allerede i indeværende år og sandsynligvis normalisere sig i 2023. Vi har ikke en situation som i 1970érne og starten af 1980érne – den grundlæggende økonomi i dag er en helt anden og meget sundere.

Efterhånden som forsyningskæderne normaliseres vil inflationen og dermed priserne derfor hurtigt falde igen – alt andet lige.

Inflationen i Danmark forventes at være 5,9 procent i indeværende kvartal.

“På lang sigt forventes den danske inflation at udvikle sig til omkring 2,00 procent i 2023 og 1,70 procent i 2024 ifølge vores økonometriske modeller.” (tradingeconomics.com)

Det er Finansministeriets vurdering, at inflationen vil falde til under 2 procent næste år, og at der i 2023 vil ske en reallønsfremgang. I Finansministeriets redegørelse forudser de en vækst i dansk økonomi på 3,4 procent i 2022, og dermed at fremtiden for økonomien ser lys ud, trods den nuværende inflation og krigen i Ukraine. (dr.dk – 12/5)

Man kan så i mellemtiden glæde sig over, at et lavere forbrug og færre kørte kilometer med fossile brændstoffer er godt for klimaet.

 

Relaterede artikler:

Verden på vej mod det største boom i 40 år – økonomer mener det kan vare ved

Ny analyse: Danmark ligger i top over økonomier der vil komme styrket ud af coronakrisen

Økonomiske vismænd: Sæt gang i økonomien med større fokus på grøn omstilling

Putin har forregnet sig: Verdens demokratier samles og situationen kan desuden accelerere grøn energi

Kan helten Elon Musk ende som en skurk i kampen om demokratiet?

Vi vil sandsynligvis nå klimamålene langt tidligere end forventet ifølge ny omfattende analyse

Vi er mere tilfredse med livet efterhånden som vi bliver ældre takket være Oxytocin

Fra havvand til drikkevand med et tryk på en knap – ny teknologi fra MIT gør det muligt

 

Kilder: CNN, thestreet.com, cnbc.com, tradingeconomics.com, dr.dk.

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her