Ny medicin får blinde mus til at se igen – og det kan betyde en del for vores aldring

Det er muligt at gøre øjet ungt igen

Forskere fra Harvard Medical School kan vende aldersrelateret synstab og øjenskader fra grøn stær.

Ifølge et nyt fra studie fra Havard Medical School fik blinde mus synet genoprettet ved aktivering af nogle proteiner, der rullede en slags genetisk ardannelse tilbage.

Det tyder på, at i det mindste nogle af de værste og tilsyneladende uundgåelige påvirkninger af aldring kan undgås ved hjælp af en ny medicin.

”Forskere fra Harvard Medical School rapporterer, at de med succes har gendannet synet hos mus ved at vende uret tilbage på ældede øjenceller i nethinden og derved genskabe en ungdommelig funktion af generne.” (The Havard Gazette)

“Studiet kaster lys over mekanismerne for aldring og identificerer nye potentielle behandlingsmål for aldersrelaterede neurodegenerative sygdomme såsom grøn stær,” lyder det i en pressemeddelelse fra det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Nature.

Dr. David Sinclair, Harvard Medical School

Forsøgets hovedforsker, Dr. David Sinclair er allerede højt anerkendt indenfor aldersforskning.

Sinclair har blandt andet skrevet bestselleren ”Lifespan: Why We Age and Why We Don’t Have To”.

Videnskaben bag Sinclairs nye studie involverer en proces med methylering. Styret af epigenetik – det vil sige ændringer i det genetiske udtryk af cellen over tid – fandt forskerne, at methylering i pattedyrsvæv forhindrer cellerne i at gendanne proteiner korrekt, samtidig med at de koder for en slags genetisk historie.

Meget enkelt sagt kan man forestille sig dette som ridser på en CD. Hvis ridserne  fjernes, er registreringen af ​​korrekt funktion der stadig og vil stadig kunne læses af laseren i en cd-afspiller.

Epigenetik er den del af genetikken som omhandler arvelige men reversible forandringer i genudtryk eller fænotype, som er uafhængig af forandringer i DNA-sekvensen.

Aldring er en degenerativ proces, der fører til vævsdysfunktion og død. En årsag til aldring er akkumulering af epigenetisk støj, der forstyrrer genudtryks-mønstre, hvilket fører til fald i vævsfunktion og evne til at regenerere. (nature.com)

Det nye studie viser, at det er muligt sikkert at om-programmere komplekse væv, såsom nervecellerne i øjet, til en yngre alder.

Noget tyder på, at man ved ændre nogle transskriptions faktorer kan opbygge unge proteiner. I givet fald vil Sinclairs forskning være et stort medicinsk gennembrud.

Ifølge Dr. Sinclair vil vi i fremtiden med genterapi eller ny medicin sandsynligvis kunne stille uret tilbage i vores aldring – hvor celler kan blive forynget og agere forynget igen.

 

Relaterede artikler:

Ny forskning: Medicin der kan stoppe aldring på vej

Et amerikansk forskningshold har nået et afgørende gennembrud, som sandsynligvis kan stoppe aldringsprocessen i kroppen…

Læs resten af …

 

Nyt studie: Det er muligt at vende de genetiske symptomer på aldring

Et nyt banebrydende studie fra University of California overrasker forskerne, idet en kombination af relativ almindelig medicin kan hjælpe folk til at vende deres biologiske alder…

Læs resten af …

 

 

Kilder: Nature.com. The Havard Gazette, worldatlarge.news, Harvard Medical School.

 

 

Artiklen ligger under Viden

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.