Problemer med pesticider i drikkevandet breder sig: Læs hvordan du selv kan rense det

Flere og flere vandværker melder om pesticider i deres vand, og udviklingen ser ikke desværre ikke ud til at vende lige foreløbig.

En ny stor undersøgelse af grundvandet viser, at mere end hver anden drikkevandsboring i Danmark i dag er forurenet med rester af pesticider og andre giftstoffer. Og i mere end hver 10. drikkevandsboring er forureningen over grænseværdien, lyder det fra Danske Regioner.

Pesticider i vores drikkevand er en realitet

I en tidligere nationale overvågning fandt man stoffet, som hedder 1,2,4-triazol, i vand fra 27 procent af alle undersøgte grundvandsboringer.

Stoffet Desphenyl Chloridazon er den hidtil største enkeltforurener af drikkevandsboringer. Hver tiende af i alt 1698 undersøgte drikkevandsboringer i 2020 havde for højt niveau af pesticid-resten.

Det har været diskuteret om vandværkerne skal begynde at rense deres vand kemisk, og der har desuden været forslag om, at vandværkerne burde begynde at anvende aktivt kul for at rense vandet for pesticider. En afprøvet metode som rent faktisk virker, men som ikke er implementeret endnu og måske har lange udsigter til at blive det.

 

Hvad kan du selv gøre for at rense dit drikkevand for pesticider?

Som privatperson kan man faktisk selv anvende aktivt kul til rensning af sit drikkevand, og det er nemmere end man lige tror.

At rense sit vand er faktisk relativt nemt

Man køber ganske enkelt nogle stænger med aktivt kul, og kommer dem i en kande med vand fra hanen. 2 timer efter har du helt rent drikkevand fri for pesticider. Vand der er renset med aktivt kul skulle ovenikøbet smage bedre en det normale postevand.

Aktivt kul er på ingen måde en ny opfindelse, men har været brugt igennem historien helt tilbage til de gamle egyptere til at fjerne lugt og forbedre smagen af drikkevandet. Det fjerner desuden kalk og giver vandet en ”blødere” smag.

Kvaliteten af de aktive kul er dog ikke ens; ifølge importør og ejer af kulvand.dk, Per Høybye er de japanske ”Sumikul” de bedste på grund af den høje rensende effekt.

Kullets rensende effekt skyldes, at kullene er blevet brændt på en særlig måde, der gør at de er i stand til at adsorbere bl.a. pesticider.

Træet brændes først længe ved lav temperatur. Afslutningsvist øges til 2000° C, hvorefter det køles hurtigt. Under brændingen af træet dannes et finmasket net af meget små huller i kullet. Disse mikroporer adsorberer, d.v.s. tiltrækker og binder fugt, lugt og skadelige stoffer uden at optage dem. “Et gram af kullet fra en Sumi stick har en overflade på mere end 500 m2. Det er arealet af to tennisbaner. Så har du en ide om effekten.” fortæller Per Høybye.

Udover at fjerne pesticider er kullene effektive mod klor, organiske opløsningsmidler, og tungmetaller.

Per Høybye har da også oplevet øget efterspørgsel på de aktive kul, som han importerer fra Japan. Et produkt, der egentlig i første omgang gik ud på at sælge gourmetvand, har udviklet sig i en noget anden retning med de mange fund af pesticider, der har været hos danske vandværker de sidste mange år. Den store efterspørgsel regner han med fortsætter, da det ikke er lige på trapperne hos de danske vandværker at rense med aktivt kul.

 

Aktivt kul på vandværkerne?

Hans-Jørgen Albrechtsen, professor ved DTU

Jørgen Albrechtsen, professor på Institut for Vand og Miljøteknologi ved DTU Miljø udtaler til Ingeniøren, at i øjeblikket fortynder man sig ud af problemet hos vandværkerne, men ”… man kan spørge sig selv, om det er rimeligt, at man i stedet for at have en mindre mængde beskidt vand, som man renser, så i dag sørger for, at alt vandet er beskidt, men bare meget mindre beskidt?”. (Ingeniøren)

I stedet bør man erkende, at rensning af drikkevandet er den rigtige vej frem, mener Hans-Jørgen Albrechtsen.

Det er en kendgerning, at når forsyningsselskaber i dag finder stofferne dimethylsulfamid (DMS) desphenylchloridazon og triazoler i vandboringer, lukker de boringen, hvis forureningen er voldsom. I de fleste tilfælde fortynder de sig dog ud af problemet ved at blande vandet med andet vand uden pesticidrester, så koncentrationen ryger under grænseværdien. (Ingeniøren)

Geolog hos Danmarks Naturfredningsforening, Walter Brüsch, der er ekspert i Danmarks grundvand udtaler til JP:

“Der er virkelig grund til at være bekymret, for stoffet, der er fundet i i alt 327 vandværker, er fundet i det såkaldte afgangsvand, som er det vand, der ryger direkte ud til forbrugerne, og som folk drikker i skyhøje koncentrationer”.

Problemet ser ud til at være blevet en politisk strid, da mange mener, at det kan blive en glidebane, hvis vi begynder at rense vores drikkevand på vandværkerne. Argumentet lyder, at hvis vandværkerne bliver så gode til at rense vores drikkevand, hvorfor så beskytte naturen mod pesticider fra landbruget.

Da løsningerne på vandværkerne nok ikke er lige om hjørnet kan man med rimelighed forudse, at vi i høj grad selv vil begynde at rense vores drikkevand med aktivt kul som en relativt nem og billig måde at undgå pesticider i det vand vi drikker.

 

HER KAN DU KØBE AKTIVT KUL

Relateret artikel:

Pesticid-branchen har manipuleret politikere og nu har vi måske katastrofen

Kilder:

dr.dk, jp.dk  og Ingeniøren, kulvand.dk.

 

 

 

 

 



BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her