Tiden som vi opfatter den er en illusion ifølge ny anerkendt videnskabsbog

Tiden er ikke konstant fremadskridende sådan som vi tror

Vores begreb af tid giver os en forståelse af den omgivende verden og ikke mindst os selv. Men hvad hvis tiden nu opfører sig markant anderledes end vi tror? Hvad hvis det nu viser sig, at du faktisk lever for evigt?

Den anerkendte kvantefysiker og bestsellerforfatter Carlo Rovelli har kastet sig ud i at give et videnskabeligt og overraskende svar på, hvad tid i virkeligheden er i bogen “Tidens Orden”, der lige er udkommet på dansk.

Vores opfattelse af tid som noget konstant fremadskridende og ens for alle er ganske enkelt faktuelt forkert, som Rovelli udtrykker det.

På samme måde som det er forkert, at sige at jorden er flad, og at den ikke drejer rundt.

Man kan opleve den som flad og stillestående, men vi ved for længst, at det ikke er tilfældet; jorden er rund og bevæger sig i høj fart.

”Tiden går hurtigere oppe i bjergene og langsommere nede på sletten” som Rovelli indleder bogen med.

Og dette kan ganske enkelt måles, selv ved ganske små niveauforskelle.

Tiden vil også gå anderledes, hvis du bevæger dig, og du vil ældes langsommere i forhold til en person, der står stille.

Tid er blandt andet afhængig af tyngdekraften:

Den anerkendte kvantefysiker Carlo Rovelli

”Hvis man via et rumskib rejste i nærheden af et ”sort hul” og var der i 10 minutter, og derefter kom tilbage til jorden, ville der på jorden være gået et århundrede”. (Rovellis foredrag, “The Illusion of Time”)

På den måde ville man kunne rejse frem i tiden og møde sine børnebørn, der så var ældre end en selv.

Dette er ikke science fiction. Dette er videnskabelige kendsgerninger som Rovelli udtrykker det.

Hvad der er endnu mere ”mind-blowing” er, at der faktisk ikke er nogen forskel på fortid og fremtid.

Forestillingen om fortid og fremtid opstår kun på grund af vores manglende evne til at opfatte alle detaljer i vores omgivende verden.

Vores illusion af tid er frembragt af vores hjerners uformåen og hænger også sammen med, at vores hjerner konstant laver forudsigelser af den verden vi ser, baseret på tidligere erfaringer. Forudsigelser som langt hen af vejen også er en illusion, som neurovidenskaben kan dokumentere.

Svært at forstå og tage ind – og ikke mindst tage for gode varer, men det er ikke desto mindre hvad videnskaben mener at kunne bevise.

Alt sker i princippet på samme tid

Hvis vi kunne se alle detaljer på en gang ville vores opfattelse af tid ganske ganske enkelt gå i opløsning. Alt ville ske på samme tid. På samme måde som man forventer, at kvantecomputere kommer til at mestre netop evnen til at se det hele på en gang.

Og hold nu fast; det vil i sin yderste konsekvens betyde, at har vi en gang opnået eksistens, altså liv, vil vi altid have det og gennemspille det, eller rettere sagt være det uendeligt. Væn dig til det. Du har hermed opnået uendeligt liv.

På samme måde som Romerriget egentlig stadig eksisterer men bare i et andet “NU”, hvis man da overhovedet kan tale meningsfuldt om “NUET”  i astrononomi og kvantefysik.

Har man lyst til at dykke ned i mere “mind-blowing” viden om tidens mysterium, kan man kaste sig over Carlo Rovellis bog TIDENS ORDEN.

 

Man kan også få en yderligere smagsprøve i nedenstående videoforedrag med Rovelli:

Forbered dig på, at din forståelse af tiden, den verden du befinder dig i og ikke mindst dig selv kan blive forandret for altid.

 

 

Relaterede artikler:

Hjerneforskere der studerede psykoaktiv medicin faldt over noget usædvanligt: Selvet er en illusion

Vores opfattelse af selvet er, ifølge flere hjerneforskere, en illusion hjernen reproducerer…

Læs resten af …

 

 

Beviser kvantecomputere eksistensen af parallelle universer?

Der er en lang række fremtrædende fysikere, der argumenterer for, at paralelluniverser er den logiske konsekvens af det, der f.eks. foregår i en kvantecomputer…

Læs resten af …

 

 

 

Kilder: Foredrag med Carlo Rovelli, Berlingske, Tidens Orden af Carlo Rovelli, ted.com.

 

Artiklen ligger under Viden

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil modtage de gode historier i din indbakke gratis.