Britisk studie: CO2 venligt landbrug er muligt uden tab af indtægt eller færre fødevarer

Målet er at op mod en fjerdedel af UK skal omlægges til natur

Det er den britiske organisation ”Rewilding Britain”, der har lavet en omfattende plan, der detaljeret viser, hvordan man bl.a. kan omlægge landbrugsjord i stor stil, uden det går ud over landbrugets økonomi og produktion af fødevarer.

Milliarder af pund i landbrugsstøtte bør ifølge organisationen omdirigeres, så landbruget i stedet får tilskud til bl.a. at genskabe skovområder og enge, og dermed er med til at skabe nogle af de enorme CO2 reduktioner, der er nødvendige for at nå klimamålene. Målet er at op mod en fjerdedel af Storbritannien skal omlægges til natur.

Rapporten beskriver, hvordan CO2-begrænsende tiltag alene ikke vil være nok til at holde opvarmningen af planeten under de 1,5 ˚C. Store mængder af CO2 skal også fjernes fra atmosfæren, som bl.a. træer er meget effektive til.

“Nedbrydningen af ​​vores klima er ikke længere bare en frygt, men anerkendes i stigende grad af offentligheden som en akut trussel for både naturen og det menneskelige samfund. Forskellen mellem vores opmærksomhed på denne trussel og manglen på vores nuværende svar er blevet tydeligt. I dag offentliggør vi en rapport, der skal hjælpe med at bygge bro over denne kløft. ” skriver direktør i Rewilding Britain, Alastair Driver, i en introduktion til studiet.

 

Gamle modstandere går sammen i fælles udspil

I Danmark er de gamle modstandere, Landbrug og Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening foreløbig gået sammen i et opsigtsvækkende udspil til Folketinget om at omlægge 100.000 hektar landbrugsjord, – et område på to gange Falsters størrelse. Udspillet kan sikre både markante klimareduktioner på omkring 10 procent af landbrugets udledning af klimagasser, og hjælpe landbrugserhvervet.

I forslaget fra Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer er der fokus på at tage dårlig landbrugsjord ud af drift, eller omlægning mod kompensation, og samtidig give landmændene mulighed for at bytte sig til bedre og mere sammenhængende landbrugsjord – til fordel for landmand og naturen. (Kilde: Danske Kommuner)

Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening

”Med det her fælles udspil formår vi faktisk at levere substantielle resultater for naturen og klimaet, imens der sikres fordele for den enkelte landmand”, siger præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

Selvom vi ikke er helt oppe i samme skala som den britiske plan, er det klart nye vinde der blæser over det politiske landskab, i takt med at klimakrisens kendsgerninger går op for flere og flere parter. Valgkampen har desuden givet stor medvind til det fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer.

Der skal findes omkring en milliard kroner for at realisere udspillet, og man kunne jo i den forbindelse også se på den britiske plan for at finde ideer til en finansiering og evt. en omdirigering af nuværende støtteordninger.

 

Relaterede artikler:

Er klimakrisen vor tids 2. verdenskrig og kan vi skimte en D-dag?

 

Massiv plantning af træer vil kunne udligne et årtis udledning af C02

 

Kilder:

Danske Kommuner, Landbrug og Fødevarer,  Danmarks Naturfredningsforening, positive.news, fyens.dk, dr.dk, rewildingbritain.org.uk
 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her