ChatGPT giver bedre og mere empatisk medicinsk rådgivning end læger viser ny undersøgelse

ChatGPT klarer sig bedre end læger ifølge undersøgelse

En undersøgelse foretaget af University of California viser, at ChatGPT klarer sig bedre end læger hvad angår højkvalitets, empatiske svar på patientspørgsmål, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

”Selvom AI ikke erstatter din læge antyder studiet, at læger der arbejder sammen med teknologier som ChatGPT kan revolutionere lægegerningen.” (UC San Diego Today)

Undersøgelsen sammenlignede skriftlige svar fra læger med dem fra ChatGPT overfor sundhedsspørgsmål fra den virkelige verden. Et panel af autoriseret sundhedspersonale foretrak ChatGPTs svar 79 % af tiden og vurderede ChatGPTs svar som højere kvalitet og mere empatiske.

Tre autoriserede sundhedsmedarbejdere vurderede hvert spørgsmål sammen med de relevante svar, uden at vide, hvilket spørgsmål blev indsendt af en ægte læge, og dem som blev skrevet af ChatGPT.

“Mulighederne for at forbedre sundhedsplejen med AI (kunstig intelligens) er enorme,” udtaler Ph.D John W. Ayers, som også er vicechef for innovation i UC San Diego School of Medicine. “AI-hjulpen sundhedspleje er fremtiden for lægevidenskaben” tilføjer Ayers.

I den nye undersøgelse satte forskerholdet sig for at besvare spørgsmålet: Kan ChatGPT svare præcist på spørgsmål, som patienter sender til deres læger? Hvis ja, kunne AI-modeller så integreres i sundhedssystemerne for at forbedre lægers svar på spørgsmål sendt af patienter og lette den stadigt stigende byrde for læger.

“ChatGPT kan bestå en medicinsk embedseksamen,” sagde medforfatter til studiet, Davey Smith, professor ved UC San Diego School of Medicine, “men direkte besvarelse af patientspørgsmål præcist og empatisk er en anden boldgade.”

“Covid-19-pandemien fremskyndede brugen af ​​virtuel sundhedspleje,” tilføjer assisterende professor ved UC San Diego, Eric Leas. “Selvom dette gjorde det lettere for patienter at få adgang til behandling, er læger tynget af en byge af elektroniske patientbeskeder, der søger lægehjælp, og som har bidraget til et rekordhøjt niveau af udbrændthed hos læger.”

Jessica Kelley, en praktiserende sygeplejerske hos San Diego-firmaet Human Longevity og medforfatter til studiet, tilføjer, at ChatGPT gav nuanceret og præcis information, der ofte behandlede flere aspekter af patienternes spørgsmål end lægens svar. Dr. Aaron Goodman, en anden medforfatter og associeret professor ved UC San Diego School of Medicine, udtrykte sin forundring og sagde, at ChatGPT vil “ændre den måde, jeg støtter mine patienter på.”

Forskerholdet understreger dog, at selvom ChatGPT kan hjælpe læger betydeligt ved at lette deres voksende arbejdsbyrde, især med online konsultationer, vil det ikke erstatte dem. Dr. Adam Poliak, assisterende professor i datalogi ved Bryn Mawr College, forklarer, at den ultimative løsning ikke er at fjerne læger, men at få læger til at udnytte ChatGPT for at få en bedre og mere empatisk sundhedspleje.

Studiet fra University of California er offentliggjort i det medicinske tidsskrift, JAMA Internal Medicine.

Det er allerede i dag planen i det danske sundhedsvæsen, at kunstig intelligens i højere grad skal bruges som en beslutningsstøtte i sundhedssektoren. AI giver ofte hurtigere og mere præcise diagnoser end læger, fordi kunstig intelligens kan afkode store mængder af data såsom billeder, tekst, grafer og tal på kort tid, langt hurtigere end læger har kapacitet til. Derudover har kunstig intelligens allerede været med til at udvikle medicin på rekordtid, ved at overtage meget af det langsommelige testarbejde, der foregår i laboratorier.

 

Relaterede artikler:

Kunstig intelligens kan løfte elever og studerende på 4 måder ifølge forsker i læring

Det er nu muligt at skabe AI-versioner af virkelige personer og det kan få vidtrækkende konsekvenser

Der er stor risiko for, at jo større indvirkning kunstig intelligens får, jo mindre vil vi forstå hvordan eller hvorfor

Kunstig intelligens skaber på rekordtid ny medicin mod tvangslidelsen OCD

Hvad er farerne og fordelene ved kunstig intelligens hvis man spørger ChatGPT selv?

 

Kilder: JAMA Internal Medicine, University of California San Diego, studyfinds.org.

 

 

 

 BLIV MEDLEM og få adgang til alle vores artikler - Klik her