
Vi hører ofte om solens skadelige virkninger, såsom risikoen for solskoldning og hudkræft. Men en voksende mængde forskning peger også på en række positive sundhedseffekter ved at få den rette mængde sollys. Fra forbedret humør og bedre søvn til skarpere hjerne og lavere blodtryk – solens stråler spiller en afgørende rolle for både vores mentale og fysiske velvære.
Solen og hjernen: Bedre humør og skarpere hukommelse
Når vi opholder os i sollys, stimuleres hjernen til at producere serotonin – en neurotransmitter, der er forbundet med godt humør, ro og fokus. Ifølge hjerneforsker og adjungeret professor ved Aalborg Universitet, Troels Wesenberg Kjær, er der klare beviser for, at sollys forbedrer både hukommelse og indlæringsevne.
“Forskning tyder på, at man tænker og husker bedre, når vi bliver stimuleret af solen. Når der er mere lys, er hjernen mere parat til at huske og lære,” udtaler han til DR.
Særligt i de nordlige egne, hvor vintermånederne er lange og mørke, kan manglen på sollys føre til et underskud af serotonin og dopamin, hvilket øger risikoen for vinterdepression. Dette understøttes af forskning fra Brigham Young University (BYU), der viser, at lav eksponering for sollys har en stærkere negativ effekt på humøret end andre vejrfaktorer som temperatur og nedbør.
Stærkere knogler og et boost til immunforsvaret
Solens stråler har også en vigtig funktion for vores knoglesundhed. Når huden udsættes for sollys, producerer kroppen D-vitamin, der hjælper med at optage calcium og styrker både knogler og tænder.
Ifølge en undersøgelse fra 2008 kan en halv times solbadning i badetøj generere op til 50.000 internationale enheder (IUs) D-vitamin hos lyshudede personer, mens personer med mørkere hud producerer noget mindre. D-vitamin er afgørende for at forebygge sygdomme som osteoporose og rakitis, der svækker knoglerne.
Hjerneforsker Troels Wesenberg Kjær understreger også, at D-vitamin spiller en central rolle i immunforsvaret, især efter vintermånederne:
“Vi ved, at D-vitamin er vigtigt for at kunne påvirke immunsystemet. Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at alle mennesker tager tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret, fordi vi mangler den naturlige påvirkning af solen på huden. Så det er vigtigt at få D-vitamin, hvis vi skal sænke inflammationen i kroppen.” (dr.dk)
For at få den fulde effekt anbefaler forskeren mindst 30 minutters ophold udendørs om dagen, da D-vitaminproduktionen først starter efter cirka 10 minutter i solen.
Lavere blodtryk og bedre hjertehelbred

Solens stråler har ikke kun en positiv effekt på hjernen og knoglerne – de kan også hjælpe med at sænke blodtrykket. Når sollys rammer huden, frigiver kroppen nitrogenoxid, som får blodkarrene til at udvide sig og dermed reducerer blodtrykket. Lavere blodtryk betyder en mindre risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde.
Britiske forskere har dokumenteret, at risikoen for at dø af hjertesygdomme, er langt højere for dem, som ikke får nok sollys. De har desuden i en række forsøg på mennesker, påvist, at en af faktorene (udover D vitamin) også skal findes i de store reserver af nitrogenoxid som huden indeholder, og som udløses, når vi bliver udsat for sollys. Når vi bliver udsat for sollys, og op til en time efter, sænkes blodtrykket, og udvider blodårene og kranspulsårene sig. Der er med andre ord ret entydige beviser for, at sollys er godt for blodtilførslen og det cardiovaskulære system i det hele taget.
Hvis man kigger på antallet af hjerterelaterede dødsfald på verdensplan, er der også en klar sammenhæng i forhold til, hvilken en breddegrad man befinder sig på; jo mindre sollys, jo flere dør af hjertesygdomme.
Sol og søvn
Derudover spiller solen en vigtig rolle i vores søvnrytme. Eksponering for dagslys hjælper kroppen med at regulere produktionen af melatonin, det hormon, der gør os trætte om aftenen. At få nok sollys i løbet af dagen kan derfor gøre det lettere at falde i søvn og forbedre søvnkvaliteten.
Sollys som en naturlig behandling for hudsygdomme
Udover de mentale og fysiske fordele kan sollys også hjælpe med visse hudlidelser. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kan UV-lys bruges til behandling af hudsygdomme som psoriasis, eksem, gulsot og acne. Dog bør denne form for behandling altid ske under vejledning af en hudlæge, da overdreven soludsættelse kan være skadelig.
Solens stråler er afgørende for vores sundhed og velvære. De kan forbedre humøret, styrke immunforsvaret, bidrage til stærkere knogler og endda sænke blodtrykket. Samtidig understreger forskere vigtigheden af at balancere eksponeringen for at undgå skadelige bivirkninger som solskader og hudkræft.
Så næste gang solen skinner, er det en god idé at komme ud og nyde dens mange fordele – men husk solcremen!
Relaterede artikler:
Ny forskning: Kan eksponering for rødt lys redde millioner fra blodpropper?
Kilder: DR, Troels W. Kjær, UCLA Health, healthline.com, tricitymed.org, Brigham Young University.